Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Započelo obilježavanje Žrtve Borova naselja za Domovinu

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca ispred Borovo commerca krenula je kolona sjećanja koja se kretala do crkve Gospe Fatimske gdje je održana sveta misa za sve žrtve Borova naselja u Domovinskom ratu
19. studenoga 2017. u 11:12 8 komentara 834 prikaza
Borovo naselje
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/8

Polaganjem vijenaca podno ruševina nekadašnjeg objekta Borovo commerca obilježena je obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje. Prema riječima Mande Patko, predsjednice udruge Vukovarske majke, toga dana 1991. godine u Borovu naselju ubijena je 51 osoba.

Kolona sjećanja u Vukovaru Dan sjećanja Posljednja bitka je potraga za nestalima: 'Odgovori su u Srbiji, ali...'

– U cijeloj ovoj gradskoj četvrti tijekom opsade grada poginulo je 176 branitelja i civila. Toga dana u nepoznato je odvedeno 115 osoba od kojih se njih 63 i danas nalaze na popisu nestalih. Na sam dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba, rekla je Patko.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak podsjetio je kako je Borovo commerc imao veliki značaj u obrani grada s obzirom da se u podrumu toga objekta nalazila i pričuvna ratna bolnica te sklonište za branitelje i civile.

– U podrumu commerca je 19. studenoga spas potražilo oko 2000 branitelja i civila. Još toliko ih je bilo u podrumu obućare tvornice Borovo. Velika broj njih je potom završio po logorima u Srbiji Sremska Mitrovica i Begejci dok ih je najviše zatvoreno u logoru Stajićevo, rekao je Rehak.

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca ispred Borovo commerca krenula je kolona sjećanja koja se kretala do crkve Gospe Fatimske gdje je održana sveta misa za sve žrtve Borova naselja u Domovinskom ratu. Na obali Dunava biti će položen vijenac u spomen na ubijene branitelje i civile u Borovu selu. Vijenac će biti položen i kod spomen obilježja na farmi Lovas kao i kod spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Borovo naselje
1 / 38
Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule
Nikola Čibarić Vukovarski branitelj: 'Vukli su me asfaltom i bacili u šaht, na lopatici nemam mesa' Večernjakov novinar Branimir Bradarić na ulicama susreće ljude bez osmijeha Moj Vukovar Grad nikada nije bio ljepši, ali od zidova se ne živi Kolona sjećanja u Vukovaru Dan sjećanja 64.000 ljudi u vukovarskoj Koloni sjećanja
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • ilijan:

    Pokoj vječni daruj im gospodone!

  • kacavenda:

    U koloni nikog s levice

  • domagoj.kalnicki:

    Posljednja bitka nije potraga za nestalima iako je i to važno. Najvažnija bitka je ONA IDUĆA jer se četništvo nije pomirilo sa gubitkom Hrvatske zemlje i mora. Njima treba naša zemlja i naše more ali bez nas Hrvata. Naoružavaju se ... prikaži još! a državna srbska propaganda razjaruje među mladim srbima brezumnu mržnju prema Hrvatima kako bi ih opet pripremila za klanja. Čim velikosrbi procjene da imaju izglede na uspjeh (ovisno o međunarodnom okruženju i odnosu snaga) - odmah će napasti s tim da na okupiranoim teritoriju u idućem ratu neće imati šanse preživjeti niti jedan jedini Hrvat. Svako okupirano Hrvatsko mjesto postati će Škabrnja, Vukovar i Srebrenica. Jedino što može odvratiti Srbe od iduće agresije je odnos snaga i mogućnost da Srbija bude nakon idućeg rata manja nego što je danas (to je jedino opamitilo i Njemački i Talijanski i Japanski fašizam). A Maras i SDP bi ukinuli vojsku i ne bi kupovali oružje ?????