Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Započelo obilježavanje Žrtve Borova naselja za Domovinu

Borovo naselje
Foto: Branimir Bradarić
1/8
19.11.2017.
u 11:12

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca ispred Borovo commerca krenula je kolona sjećanja koja se kretala do crkve Gospe Fatimske gdje je održana sveta misa za sve žrtve Borova naselja u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca podno ruševina nekadašnjeg objekta Borovo commerca obilježena je obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje. Prema riječima Mande Patko, predsjednice udruge Vukovarske majke, toga dana 1991. godine u Borovu naselju ubijena je 51 osoba.

– U cijeloj ovoj gradskoj četvrti tijekom opsade grada poginulo je 176 branitelja i civila. Toga dana u nepoznato je odvedeno 115 osoba od kojih se njih 63 i danas nalaze na popisu nestalih. Na sam dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba, rekla je Patko.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak podsjetio je kako je Borovo commerc imao veliki značaj u obrani grada s obzirom da se u podrumu toga objekta nalazila i pričuvna ratna bolnica te sklonište za branitelje i civile.

– U podrumu commerca je 19. studenoga spas potražilo oko 2000 branitelja i civila. Još toliko ih je bilo u podrumu obućare tvornice Borovo. Velika broj njih je potom završio po logorima u Srbiji Sremska Mitrovica i Begejci dok ih je najviše zatvoreno u logoru Stajićevo, rekao je Rehak.

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca ispred Borovo commerca krenula je kolona sjećanja koja se kretala do crkve Gospe Fatimske gdje je održana sveta misa za sve žrtve Borova naselja u Domovinskom ratu. Na obali Dunava biti će položen vijenac u spomen na ubijene branitelje i civile u Borovu selu. Vijenac će biti položen i kod spomen obilježja na farmi Lovas kao i kod spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Borovo naselje
1/38

Komentara 8

IL
ilijan
14:25 19.11.2017.

Pokoj vječni daruj im gospodone!

KA
kacavenda
13:11 19.11.2017.

U koloni nikog s levice

DK
domagoj.kalnicki
12:20 19.11.2017.

Posljednja bitka nije potraga za nestalima iako je i to važno. Najvažnija bitka je ONA IDUĆA jer se četništvo nije pomirilo sa gubitkom Hrvatske zemlje i mora. Njima treba naša zemlja i naše more ali bez nas Hrvata. Naoružavaju se a državna srbska propaganda razjaruje među mladim srbima brezumnu mržnju prema Hrvatima kako bi ih opet pripremila za klanja. Čim velikosrbi procjene da imaju izglede na uspjeh (ovisno o međunarodnom okruženju i odnosu snaga) - odmah će napasti s tim da na okupiranoim teritoriju u idućem ratu neće imati šanse preživjeti niti jedan jedini Hrvat. Svako okupirano Hrvatsko mjesto postati će Škabrnja, Vukovar i Srebrenica. Jedino što može odvratiti Srbe od iduće agresije je odnos snaga i mogućnost da Srbija bude nakon idućeg rata manja nego što je danas (to je jedino opamitilo i Njemački i Talijanski i Japanski fašizam). A Maras i SDP bi ukinuli vojsku i ne bi kupovali oružje ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije