Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija desetljeća

Kolekcionaru zaplijenili 3 vuka, po dva risa, tigra i orla, polarnog medvjeda...

zapljena
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/15
11.11.2014.
u 16:06

Prodani primjerci na crnom bi tržištu imali bi vrijednost veću od milijun kuna, a svi su oduzeti jednoj jedinoj osobi

Tri vuka, po dva risa, tigra i orla, polarni medvjed, majmun, serval, osam sova… Čak pola milijuna kuna vrijedni trofeji i preparati strogo zaštićenih zavičajnih te globalno ugroženih vrsta zaplijenjeni su u akciji inspekcije zaštite prirode Zmajlovićeva ministarstva i policije. Načelnik inspekcije prirode Krešimir Ilić pohvalio se kako je riječ je o najvećoj takvoj zapljeni u posljednjih 10 godina.

Vrijednost oduzetih preparata i trofeja strogo zaštićenih vrsta s područja Hrvatske, na koje je zabranjen lov, procjenjuje se na oko 400 tisuća kuna, a stranih vrsta, koje se štite i konvencijom CITES, na oko 70 tisuća kuna. Prodani primjerci na crnom bi tržištu imali vrijednost veću od milijun kuna, a svi su oduzeti jednoj jedinoj osobi, državljaninu Hrvatske koji nema nikakvu dokumentaciju kojom bi potvrdilo legalnost trofeja i čije se ime se zasad drži u tajnosti. No kako je ulovljen s već prepariranim primjercima na dvije lokacije, umjesto u krivolovu, bit će tek prekršajno gonjen, za što je, doznajemo, najveća kazna 30.000 kuna. Ilić tvrdi kako su mu najveća kazna oduzeti primjerci. No da je uhvaćen u krivolovu, s puškom, samo bi po odstrijeljenom vuku platio 40 tisuća kuna.

Prema riječima Zrinke Domazetić, voditeljice Službe za bioraznolikost Ministarstva zaštite prirode i okoliša, među eksponatima je i preparirani ris, strogo zaštićena vrsta, kakvih je u Hrvatskoj još samo 50 u prirodi. Lov na strogo zaštićenog vuka dopušten je u iznimnim situacijama, no više indicija dokaz su kako su sva tri oduzeta u akciji stradala u krivolovu. Sve to strašna je šteta po bioraznolikost, dodaje ona, a završilo je u privatnoj zbirci kao nešto što će skupljati prašinu. Među preparatima je i mladunac tigra, globalno najstrože zaštićena vrsta, te cijeli niz ptica pjevica. Kobac je čak imao i ornitološki prsten iz studenog 2012. godine, što znači da su neke jedinke relativno nedavno odstrijeljene.

Međunarodna trgovina danas ugrožava gotovo 35.000 vrsta divljih životinja i biljaka koje su zbog toga stavljene pod zaštitu CITES-a. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na nevjerojatnih 10 milijardi dolara. To znači da je na četvrtom mjestu po vrijednosti, odmah iza trgovine narkoticima, oružjem i ljudima.

Komentara 18

Avatar Django
Django
17:45 11.11.2014.

"Lovac" nema imena ni prezimena!? "Istraživačko novinarstvo" je zatajilo!? Pa nije baš sasvim! Jer, jasno je da bi "istraživačko novinarstvo" i "pouzdani izvori" i te kako profunkcionirali, kada bi se radilo o režimu nepoćudnim građanima. Kako to nije slučaj, očito se radi o nekome iz "vlastitih redova".

SU
sumar
17:08 11.11.2014.

pa ljudi moji, čitam u svim našim novinama o novom HRVATSKOM lovcu-kolekcionaru koji nema niti incijala a kamoli imena i prezimena, sigurno je netko iz nadzornih odbora jako važan za budučnost HRVATSKE

JO
joOk3r
16:30 11.11.2014.

Koja bolest.. a sta ako bi ja njegovu glavu prepariranu s jabukom u ustima.. ko mi to moze sredit ?? Uzas..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije