Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zaplijenili drogu vrijednu 717 milijuna dolara i uhitili 1333 osobe

Operacija Lionfish V, što je bilo kodno ime međunarodne policijske akcije, provodila se od 23. lipnja do 31. srpnja, a istražitelje je zanimalo razotkrivanje načina na koji se droga krijumčari u 22 zemlje  pri čemu su se koristile zračne, kopnene i pomorske  rute kojima je, kako se sumnja, prokrijumčareno 291 tona prekursora te 35,5 tona različitih droga
23. rujna 2022. u 08:49 0 komentara 1433 prikaza
Foto: Interpol
Pogledajte galeriju 1/5

Međunarodna policijska akcija u kojoj su sudjelovale 22 zemlje diljem svijeta, a koordinirao ju je Interpol razotkrila je trgovinu drogom ogromnih razmjera i rezultirala je  zapljenama droge i prekursora vrijednih 717 milijuna dolara te uhićenjem 1333 osobe diljem svijeta, priopćio je Interpol.

Operacija Lionfish V, što je bilo kodno ime međunarodne policijske akcije, provodila se od 23. lipnja do 31. srpnja, a istražitelje je zanimalo razotkrivanje načina na koji se droga krijumčari u 22 zemlje  pri čemu su se koristile zračne, kopnene i pomorske  rute kojima je, kako se sumnja, prokrijumčareno 291 tona prekursora te 35,5 tona različitih droga.  Iz Interpola su pojasnili i  i što je bio zapravo cilj te operacije. Naveli su tako da su kokain i marihuana  i dalje droge koje se najviše krijumčare diljem svijeta, no cilj akcije ovaj put  su bile sintetičke droge, poput metaamfetamina, ketamina i Captagona čija je proizvodnja i prodaja zadnjih godina u porastu. Inače, prekursori i kemikalije koje se koriste za proizvodnju raznih droga imaju posebnu vrijednost za kriminalne organizacije, jer im omogućuju da proizvode beskonačne količine sintetičkih droga, što znači i visok profit od prodaje. Osim toga, sintetičke droge  se mogu proizvoditi bilo gdje jer njihova proizvodnja ne ovisi o okolišnim ili vanjskim faktorima, kao što je to slučaj s proizvodnjom  heroina i kokaina. Za razliku od heroina i kokaina, sintetičke droge se mogu proizvoditi i u urbanim sredinama, blizu velikih prometnih čvorišta, čime se olakšava distribucije te droge.

Operacija Lionfish V trajala je ukupno pet tjedana i tijekom nje zaplijenjena je 1,8 tona ketamina, 683 kilograma metaamfetamina i 581 kilogram Captagona. Osim toga zaplijenjeno je 20,2 tone kokaina, 11,7 tona marihuane, 158 kilograma heroina, 65.100 tablea i 48 kilograma Tramadola te 9,5 milijuna tableta koje se koriste pri proizvodnji metaamfetamina. Osim droge zaplijenjeni su i deseci komada oružja, raketa, streljiva, eksploziva...  U Kambodži je demontiran je i tajni superlaboratoriji koji je mogao proizvesti tisuće kilograma ketamina, a tamo je uhićena i osoba za kojem je Interpol raspisao crvenu tjeralicu zbog međunarodnog krijumčarenja droge. U Indiji je pak zaplijenjeno 75,3  heroina, što je najveća pojedinačna zapljena heroina  tijekom ove akcije. Heroin je zaplijenjen u luci Mundra

Međunarodna policijska akcija razotkrila je da se droga  krijumčari na različite načine, a za transport se koriste teretni brodovi, teretni zrakoplovi, poštanski paketi i pisma, komercijalne prometne linije, mali avioni..... Tijekom ove akcije Interpol se koristio i svojom bazom podataka Relief. Riječ je o  forenzičkoj bazi podataka zaplijenjene droge s kojom se uspoređuju nove zaplijene ne bi li se otkrila povezanost između izvora droge i kriminalnih organizacija. Usporedbom su nađena podudaranja s ranijim zapljenama u Brazilu i Njemačkoj.

- Kriminalne organizacije djeluju po istom principu kao  i najveće globalne kompanije. A to znači da nastoje maksimalizirati profit, minimalizirati rizik, diversificirati svoje posjede te traže nova tržišta na kojima bi razvijali svoje proizvode. Operacija Lionfish pokazala je što se može postići u borbi protiv ove globalne prijetnje kada zemlje članice rade koordinaciji s Interpolom - rekao je Jürgen Stock, glavni tajnik Interpola.

Akcija policije ZAJEDNIČKA AKCIJA PROTIV MAFIJE U lovu na 32 kriminalca povezana s ‘'Ndranghetom sudjelovalo 500 policajca, psi, dronovi, helikopteri... Sisak: Uhićen sin bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, Ivan UHIĆEN CRNOGORAC IVAN VUJOVIĆ (35) Planirao plastičnu operaciju, no sve mu propalo jer je policajcima dao lažnu ispravu VELIKA MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA U 25 zemalja uhićena 121 osoba. Sumnjiče se za ilegalne transplantacije organa, iskorištavanja žena i djece za prostituciju...
Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
Mirovina
E, DA SAM ZNAO...
Imamo li dva života?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.