Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA

U 25 zemalja uhićena 121 osoba. Sumnjiče se za ilegalne transplantacije organa, iskorištavanja žena i djece za prostituciju...

Foto: Interpol
1/3
10.05.2022.
u 12:42

Interpol je priopćio da su tijekom akcije identificirali 80 žrtava trafikinga  te oko 3400 ilegalnih migranata

Međunarodna policijska akcija, usmjerena na razbijanje kriminalnih organizacija koje se bave trafikingom i krijumčarenjem ljudi, rezultirala je uhićenjem 121 osoba u 25 zemlja, a sve dovelo i  do pokretanja 193 nove istrage, priopćio je Interpol. 

Riječ je o akciji kodnog imena  Tvorci oluje, koja je koordinirano diljem svijeta provedena tijekom ožujka, a meta su joj bile kriminalne skupine koje  se bave trgovinom ljudima koji su pretvarani u moderno roblje,  prisiljavani da  rade kao seksualno roblje, korišteni za preprodaju organa...

Uglavnom se radilo o Azijatima, djeci, ženama i muškarcima, a Interpol je priopćio da su tijekom akcije identificirali 80 žrtava trafikinga  te oko 3400 ilegalnih migranata. Akcija se koordinirala iz Vijetnama i UEA-a, a zanimljivo je da su se tijekom njezina provođenja istražitelji koristili  pametnim elektroničkim vratima,  povezanim s bazama podataka  Interpola, a eGates su aktivirana  u zračnim lukama diljem UEA-a.

Riječ je zapravo o automatiziranom sustavu granične kontrole u kojem automatizirane samoposlužne barijere provjeravaju podatke koji su pohranjeni u čipu biometrijskih putovnica. Provjerava se fotografija ili otisak prsta, a čim netko prođe kroz eGates provjerava se njegov identitet, te uspoređuje s podacima iz putovnice.

Primjenom te tehnologije pojačale su se provjere putovnica, što je pomoglo u otkrivanju krivotvorenih dokumenata. Tijekom spomenute operacije, na globalnoj razini napravljeno je 15 milijuna takvih provjera na zračnim, morskim i kopnenim granicama. Kada bi provjera te usporedba s Interpolovom bazom podataka otkrila da je riječ o krivotvorenoj  putovnici, službenici na granici bi bili upozoreni da je riječ o krivotvorenom dokumentu.  Osim toga, u nekim slučajevima na granicama su tijekom akcije tako otkriveni ljudi koji su traženi zbog raznih kaznenih djela,  uključujući ubojstva i prevare. 

U Turskoj je policija tako uhitila četvero ljudi, koji se sumnjiče da su bili dio međunarodne skupine koje se bavila trafikingom. Ta je kriminalna skupina operirala iz Indije, gdje je nalazila ranjive žrtve kojima je nudila novac za organe koji su potom preprodavani na ilegalnom tržištu. Kada bi  očajne žrtve pristale na tu "ponudu", bile bi odvedene u Tursku radi ilegalne translatacije.

Prije toga, bi se sve pokušalo legalizirati krivotvorenjem dokumentacije, koje su uključivale i lažiranje fotografija s vjenčanja, a sve kako bi se prikazale navodne obiteljske veze između donatora i primatelja bubrega. Svaki bubreg je na crnom tržištu organa vrijedio 37.000 američkih dolara. Donator bio  dobio 15.000 dolara, a ostaka novca dobivala je kriminalna organizacija koja je ilegalnu transplantaciju organizirala 

Nadalje, u Maleziji i Kambodži razotkrivena je skupina koja je obećanjima o  dobroj zaradi te zapošljavanju  u call centrima mamila žrtve, a kada su žrtve došle u Kambodžu, bile su prisiljene raditi i po 14 sati dnevno u nehumanim uvjetima.  Filipinska policija je pak spasila  32 žrtve trafikinga, dok su u Turskoj uhićeni krijumčari ljudima kojima su nesretnici iz Afganistana i Sirije platili 4000  eura po osobi, kako bi bili prokrijumčareni u Grčku.

Policija u UAE-a spasila je 17-godišnjakinju koja je  kao 13-godišnjakinja dovedena iz Pakistana, da bi je potom član obitelji pretvorio u seksualno roblje, sileći je da se bavi prostitucijom. 

>> VIDEO U Rijeci sinoć gorjelo šest automobila, očevid je u tijeku


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije