Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRAŠĆINA

Zapisi učiteljice iz 40-tih godina pretočeni u knjigu

mateja
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL
05.09.2013.
u 12:00

Kurija je i danas središte kulturnih događanja i važan povijesni spomenik, a knjigu će izdati Esperantsko društvo sa sjedištem u kuriji

Mateja Žugec iz Hrašćine ove je godine kao studentica 5. godine francuskog jezika i kroatistike dobila Rektorovu nagradu za rad Zapisi o Hrašćini Štefanije Bernas Belošević.

 U kuriji je do 1957. živjela zagorska učiteljica Štefanija Bernas - Belošević. Pisala je knjige od kojih je najpoznatija zbirka pripovijedaka za djecu „Na zagorskim stazama“. U dogovoru sa Spomenkom Štimac, vlasnicom kurije Njeguš, zapisi su prijavljeni na županijski natječaj za sufinanciranje objave knjiga KZŽ-a te će u listopadu biti tiskani. Radi se o oko 250 stranica ispisanih rukom koje su bile pohranjene u kuriji. Iako je dio dokumentacije nagrizao zub vremena, sve je to Mateja s pažnjom nekoliko mjeseci proučavala i pretipkala na način kako je to Štefanija pisala, pazeći na svaku točku i zarez.

 Pjesme, vjerovanja, običaji

 U dogovoru sa Štefanijinom unukom koja živi u Zagrebu, zapisi će biti tiskani u obradi Mateje Žugec. Osim zapisa, Mateja je rekonstruirala životni i radni vijek književnice i učiteljice od polovice 40-tih do 1957. kada je Štafanija preminula.

 - Knjigu će krasiti i topografska karta Hrvatskog zagorja, točno takva kakvu je Štefanija nacrtala. Djelo Zapisi o Hrašćini mogli bi se okarakterizirati kao zemljopisno - povijesni i etnografski prikaz Hrašćine ali i šireg područja. Štefanija je zabilježila popriličan broj narodnih pjesama, vjerovanja, običaja, osvrnula se na najvažnije povijesne događaje 40-tih godina, a ocrtala je i mentalitet ljudi tog kraja. Za mene osobno ovo djelo je na neki način dug prema mome kraju, a vjerujem da će značiti za cijelo mjesto - rekla je Mateja.

 Svi koji će knjigu naručiti u pretprodaji cijena će joj biti 50 kuna. Knjigu će izdati Esperantsko društvo Trixini sa sjedištem u hrašćinskoj kuriji, čija je vlasnica Spomenka Štimac i tajnica Hrvatskog esperantskog saveza. Kurija je inače i sjedište kulturnih događanja u mjestu i središte svih događanja vezanih uz esperantizam.

 Kurija čuva baštinu

 - Drago mi je što se Mateja zainteresirala za dokumentaciju o baštini mjesta koja je sačuvana u kuriji. Štefanija je bila autorica prve veganske kuharice, koju je tiskala u vlastitoj nakladi, te još jedne kuharice koja je prevedena na slovenski jezik. Napisala je i jedanaest igrokaza koji su izvođeni po školama - rekla nam je Spomenka Štimac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije