Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONINO PICULA:

'Zapadni Balkan ne može ostati izvan planova europske vanjske politike'

Tonino Picula
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
14.10.2019.
u 23:39

Iako je svega nekoliko dana prošlo od njegovog imenovanja, Picula kaže da su ga osobni politički putevi često vodili u Crnu Goru tako da je upoznat s političkom realnošću u toj zemlji.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je u ponedjeljak kako zapadni Balkan ne smije ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika.

"Ono što ohrabruje i što treba podijeliti s crnogorskom javnošću je da je nova Europska komisija, svjesna mnogih problema koje nasljeđuje od stare, izabrala za visokog predstavnika za zajedničku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Europskom parlamentu vrlo jasno stavio do znanja da zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika," rekao je Picula u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je svega nekoliko dana prošlo od njegovog imenovanja, Picula kaže da su ga osobni politički putevi često vodili u Crnu Goru tako da je upoznat s političkom realnošću u toj zemlji.

Ipak, priznaje da planove Bruxellesa nije lako prognozirati u danima kada EU ima mnogo unutarnjih problema. On ipak ohrabruje Crnu Goru da nastavi putem kojim je krenula.

"Crna Gora je daleko odmakla, 32 poglavlja su zatvorena i prije svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija kako bi prije svega stvari u Crnoj Gori bile bolje", naglasio je Picula koji je 10. Iistopada imenovan za izvjestitelja Europskog parlamenta za Crnu Goru.

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović objavila kandidaturu na predsjedničkim izborima

Komentara 7

LI
Lily7
03:17 15.10.2019.

Zapadni balkan ne moze opstati bez nove srbo-jugo-slavije, kaze Adria Media Beograd preko svog Vecernjeg Lista.

Avatar ehlbert13
ehlbert13
05:14 15.10.2019.

Ako neće EU, hoće Rusi. Nije mi jasno zašto se toliko podcjenjuje ruski imperijalizam, posebice u Europi. Promatrajmo to ovako: Velika Britanija je uskoro out. Vodeći dvojac, Njemačka i Francuska žele se zbližiti sa Putinovom Rusijom zbog ruskih prirodnih resursa. Rusija želi njemačku tehnologiju i inženjering. Jedan od ustupaka od strane Njemačke bilo bi prepuštanje Makedonije, CG, Kosova, BiH, a vrlo vjerojatno i Hrvatske u rusku (a time posljedično i velikosrpsku) interesnu sferu. Sa druge strane Amerika zna da bi takav savez Njemačke i Rusije bio poguban po njihovu globalnu dominaciju i neće to nikada dopustiti. Zaključak: graditi što bolje i snažnije gospodarsko-vojno-političke odnose sa USA, jer oni su jedini garant da do gore navedenog scenarija neće doći. Po sigurnost hrvatskih granica i teritorija od vitalne važnosti je i status BiH. Jedino teritorijalno cjelovita BiH u NATO i EU integracijama je garancija da neće biti ruskih vojnioh baza na puškomet od Zagreba (sa pogledom na Knin i Jadransku obalu) i da će hrvatski narod u BiH, na cijelom teritoriju te države (a ne samo zap. Hercegovine) biti ravnopravan sa BH Srbima i Bošnjacima. Svaka druga opcija je veleizdaja hrvatskih vitalnih nacionalnih interesa i ugroza njene sigurnosti.

LI
Lily7
03:25 15.10.2019.

Ovaj Tonino Picula ima mali frontalni korteks. Iako nosi naocale, ne bi se nikad pouzdala u njegovu inteligenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije