Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMSTERDAMSKA KOALICIJA

'Žalosno je da se Plenkovićeva vlada ponaša kao vlada njegova EPP prijatelja Orbana'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
23.05.2019.
u 15:31

To znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju se financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava- priopćili su iz Amsterdamske koalicije

Amsterdamska koalicija oglasila se oko izjava  Ministarstva branitelja i ministra Tome Medveda kako su tvrdnje predsjednika Demokrata Miranda Mrsića o potrebi izdvajanja braniteljskih mirovina iz mirovinskog sustava, „uznemiravanje javnosti, a posebice
braniteljske populacije te da se radi o opasnom i protuzakonitom presedanu koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu“.


- Takve tvrdnje ministra ozbiljno narušavaju demokratske standarde i slobodu govora svakog građanina Hrvatske. Kolega Mrsić je na konferenciji za medije upozorio kako je nužno uvesti reda u sustav ako se žele sačuvati mirovine, ako se želi stabilnost sustava i veće mirovine. To znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju se financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava- priopćili su iz Amsterdamske koalicije. Naveli su kako u Hrvatskoj nema mjesta za prijetnje kaznenim progonom zbog izgovorene riječi.

-Zalažemo se za društvo u kojem neće biti mjesta ovakvim prijetnjama jer se radi o brutalnom nasrtaju na slobodu govora i demokraciju u cjelini kojeg nismo do sada doživjeli u Hrvatskoj. Žalosno je da se Plenkovićeva vlada ponaša kao vlada njegova EPP prijatelja Viktora Orbana. Kad čuju nešto što ne žele, prijete zatvorom- kažu iz koalicije dodajući kako hrvatski branitelji zaslužuju posštovanje, dostojanstven život i mirovinu te kako iz njihove koalicije to nitko ne dovodi u pitanje.

-Međutim, njihov materijalni status, ne smije biti moneta HDZ-a za osiguravanje glasova i opstanak na vlasti na uštrb onih koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski sustav. Amsterdamska koalicija stoji iza kolege Miranda Mrsića i pozva sve parlamentarne stranke, a posebno one koje održavaju HDZ na vlasti da se očituju o prijetnjama kaznenim progonom upućenih od ministra Medveda- kažu iz Amsterdamske koalicije.

Komentara 9

DA
dadobrc68
15:49 23.05.2019.

A što ćemo sa desecima tisuća partizanskih mirovina,koje se isplaćuju nasljedno,i dobrim dijelom su isplaćuju u države bivše Jugoslavije. Pa onda i mirovine JNA koje Hrvatska ni po kojim međunarodnim obvezama nije bila dužna isplaćivati,ali im je to osigurala Amsterdamska koalicija?

PR
prajdali100
16:48 23.05.2019.

Amsterdamska koalicija !!? Valjda ne može gore.Koji likovi !

BU
Bubalamala
16:28 23.05.2019.

Mirovine su ugovor generacija gdje uplaćuješ za vrijeme radnog odnosa kako bi u određenoj starosnoj dobi imao potrebno za život a to ostvaruješ tim ugovorom generacija, gdje mladi uplaćuju za starije. Mirovine branitelja nebi trebale biti isplaćivane iz mirovinskih fondovaa već se zato treba brinuti država plaćanjem iz proračuna jer u protivnom samo jedan dio građana snosi teret što zakonski u demokraciji nije ravnopravno podijeljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije