Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma zdravstva

Zakonima SDP ide na ruku pojedincima

Ante Ćorušić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
22.06.2015.
u 16:06

U propalu sanaciju bolnica uloženo 6,5 milijardi, a dugovi i se dalje gomilaju

Koncesionari će se ipak morati odazivati na pozive ravnatelja domova zdravlja, ovisnici o drogama neće se početi za šest mjeseci izvanbolnički liječiti, a HZZO ostaje bez dobrog dijela prvotno predložene samostalnosti u upravljanju te odluke neće moći donositi bez suglasnosti ministra. Dio je to prihvaćenih izmjena koje će se unijeti u Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju nakon mjesec dana žestoke javne rasprave. Zakoni stoga u Sabor idu izmijenjeni, ali i dalje po hitnoj proceduri, na što oporba i dalje upozorava.

– Jedini razlog da se ide u hitno donošenje zakona jesu skriveni ciljevi i povlađivanje pojedincima i interesnim grupacijama SDP-a. Izmjene i dopune zakona usmjerene su isključivo na zapošljavanje podobnih partijskih kadrova – komentirao je prof. dr. Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo i kandidat te stranke za ministra zdravlja. Donesene izmjene prof. Ćorušić naziva kozmetičkima i upozorava na propalu sanaciju bolnica kojom je u HZZO i bolnice u dvije godine uloženo 6,5 milijardi kuna, a dugovi se i dalje gomilaju te su lani iznosili 1,8 milijardi kuna. Ako izmjene zakona prođu, privatizacija javnog zdravstva je neminovna jer će, smatra dr. Ćorušić, privatnici otvarati isključivo profitabilne specijalnosti poput plastične kirurgije, dijalize i oftalmologije.

– Tko će liječiti onkološke bolesnike? Pogoduje se interesnim skupinama i izmjene se moraju odgoditi te moramo stvoriti nacionalni konsenzus – poručuje.

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja oštro odbacuju bilo kakvo pogodovanje bilo kojim interesnim skupinama te poručuju da će ovi zakoni svima, neovisno o imovinskim mogućnostima, osigurati jednak pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama bez povećanja participacije.

– Uvršteni prijedlozi dodatno će poboljšati zakone – zaključili su.

>>HZZO poslao obavijest osiguranicima dopunskog zdravstvenog osiguranja

>>Evo kako su građani ocijenili hrvatski zdravstveni sustav!

Komentara 6

Avatar mirica19
mirica19
21:15 22.06.2015.

Nažalost, tako je. SDP radi u svoju korist samo, narod nije tu bitan.

KA
kajinx
19:18 22.06.2015.

Sad sam zbunjen. Da li je zdravstvo ili zdravlje? Znam da imamo ministra zdravlja, odkud sada zdravstvo, treba biti zdravlje!

UI
Uvijek_iskreno
23:20 22.06.2015.

Sdp sve radi krivo, nista dobro nisu napravili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije