Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakon o golfu je netransparentan i izvor korupcije i otimačine

13. prosinca 2008. u 13:10 3 prikaza

Zelena akcija, GONG i Transparency International traže povlačenje iz saborske procedure Zakona o golf igralištima jer je neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine.

Zakon o golf igralištima predlaže da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju na zahtjev investitora (vlasnika većinskog dijela zemljišta za golf teren), po tržišnoj cijeni prodati bez provedbe javnog natječaja do 30% površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice (Članak 11).

Povrh toga investitor može izvlastiti (odnosno oduzeti vlasnicima zemlje) i do 20% ukupne površine golf terena (Članak 9). To znači da investitor koji želi izgraditi golf teren mora imati samo 50% ukupne površine u svom vlasništvu, dok preostalih 50% može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja. Istovremeno s ovim Prijedlogom zakona u saborskoj proceduri je i Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji predlaže prenamjenu poljoprivrednog zemljišta za golf igrališta bez naknade. Time se otvara put smanjivanju i uništavanju poljoprivrednih površina izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije u ime Zelenog Foruma - mreže udruga za zaštitu okoliša.

Vanja Škorić iz GONG-a je izjavila kako je neprihvtljivo da prijedlog ide u hitnu proceduru jer nema nikakvih zakonskih osnova za ovakav postupak. Također je dovela u pitanje proglašavanje golfa pitanjem od državnog interesa čime je izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH. Naposljetku – dodala je – ovaj je Zakon protuustavan jer Ustav jamči pravo vlasništva i poduzetničku slobodu.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala naglasio je kako je zakon školski primjer podilaženju investitorima i ostavlja veliki prostor za korupciju jer ne postoje definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo graditi golf terene. Također, neshvatljivo je kako u trenutku kad se ulažu toliko napori u suzbijanje korupcije uopće može u saborsku proceduru ući zakon koji praktički legalizira otimačinu zemlje.

(S.M.)

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman