Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija, GONG i Transparency International

Zakon o golfu je netransparentan i izvor korupcije i otimačine

13.12.2008.
u 13:10

Zelena akcija, GONG i Transparency International traže povlačenje iz saborske procedure Zakona o golf igralištima jer je neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine.

Zakon o golf igralištima predlaže da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju na zahtjev investitora (vlasnika većinskog dijela zemljišta za golf teren), po tržišnoj cijeni prodati bez provedbe javnog natječaja do 30% površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice (Članak 11).

Povrh toga investitor može izvlastiti (odnosno oduzeti vlasnicima zemlje) i do 20% ukupne površine golf terena (Članak 9). To znači da investitor koji želi izgraditi golf teren mora imati samo 50% ukupne površine u svom vlasništvu, dok preostalih 50% može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja. Istovremeno s ovim Prijedlogom zakona u saborskoj proceduri je i Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji predlaže prenamjenu poljoprivrednog zemljišta za golf igrališta bez naknade. Time se otvara put smanjivanju i uništavanju poljoprivrednih površina izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije u ime Zelenog Foruma - mreže udruga za zaštitu okoliša.

Vanja Škorić iz GONG-a je izjavila kako je neprihvtljivo da prijedlog ide u hitnu proceduru jer nema nikakvih zakonskih osnova za ovakav postupak. Također je dovela u pitanje proglašavanje golfa pitanjem od državnog interesa čime je izjednačen sa gradnjom autocesta ili pitanjima obrane RH. Naposljetku – dodala je – ovaj je Zakon protuustavan jer Ustav jamči pravo vlasništva i poduzetničku slobodu.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala naglasio je kako je zakon školski primjer podilaženju investitorima i ostavlja veliki prostor za korupciju jer ne postoje definirani kriteriji po kojima netko dobiva pravo graditi golf terene. Također, neshvatljivo je kako u trenutku kad se ulažu toliko napori u suzbijanje korupcije uopće može u saborsku proceduru ući zakon koji praktički legalizira otimačinu zemlje.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije