Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zaključak 2. Hrvatskog kongresa o šumskoj terapiji održanog 22. i 23. rujna u NP Krka

Snaga šume
Foto: Privatna arhiva
1/5
26.09.2023.
u 12:36

Uz dvodnevna izlaganja eksperata sa različitih dijelova svijeta, a slušajući i reakcije posjetitelja koji su također došli iz različitih destinacija i isto tako institucija ili pak djelatnosti, zaključak je među svima bio jedinstven a to je da postoje različiti pristupi u svijetu već uvriježenim nazivom „šumska terapija“ ili čak „šumska medicina“, no da svi oni donose dobrobit čovjekovom zdravlju.

Oblikovanje novog turističkog proizvoda u segmentu zdravstvenog turizma ili kao dodatna ponuda turistima istraživačima, zatim neminovnost u jačanju socijalnog zdravlja svake nacije od najmanjih koji se tek trebaju učiti kako se povezati sa prirodom a ne virtualnim svijetom, preko srednje dobi koja se opterećena stresom ne zna mentalno opustiti jer nije sve u fizičkom naprezanju poput boravka u teretanama i planinarenju, sve do onih najstarijih koji su često depresivni jer starost nosu svoj uteg vremena. Prof. dr. Laura Secco sa Sveučilišta u Padovi razgradila je sve po dobnim skupinama i poremećajima kako se sve može primjenjivati šumska kupka.

Foto: Privatna arhiva

Dokazana je koliko briga o šumskim površinama u različitim zemljama ima svoje zakonodavne okvire, jer korištenje ogromnih šumskih prostranstava nisu samo predodređena za sječu ili šumsku građu nego i za zdravlje nacije i ekološko zbrinjavanje svega onog što priroda sama odbaci. U tom dijelu najdalje je otišla Koreja.

Da je šumska terapija izvrstan alat u prevenciji raznih mogućih kroničnih bolesti – sigurno je točno. No u diskusiji raznih mišljenja, državne institucije trebaju odraditi na velikom broju ispitanika mjerljive dokaze poput našeg i njih klasificirati da bi se saznalo stvaran učinak na određenoj lokaciji i vrsti šuma, jer i certifikacija šuma sa mjerenjem količine fitoncida koja ista luči velik je doprinos razvoju šumske terapije.

Foto: Privatna arhiva

Predstavljanje općine Radoboj u KZŽ sa svim svojim kulturnim i prirodnim vrijednostima koja je prva na kontinentu prepoznala vrijednosti šumske kupke izazvalo je pažnju ne samo domaćih nego i stranih sudionika. Pregled života od neolitika do danas - a sve na jednom mjestu uz zaleđe bajkovite Strahinjčice i šumske kupke koja se odvija njenim stazama.

Platforma Snaga šume izdati će knjigu sažetaka koje su svi predavači dostavili i biti će objavljena na web stranici snaga-sume.eu.

Foto: Privatna arhiva

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije