Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Zajedništva ne bi bilo bez parade u Zagrebu i proslave u Kninu

04.08.2015., Zagreb - Povodom obiljezavanja Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja odrzan je svecani mimohod kroz Ulicu grada Vukovara, od Avenije Marina Drzica do Savske ulice. Na mimohod
Foto: Pixsell
06.08.2015.
u 10:00

Što je pokazalo dvodnevno svečano obilježavanje dvadesete godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja

Koje su to glavne poruke koje nam je donijela proslava Oluje u Kninu i Zagrebu, nakon svih polemika oko toga trebaju li nam dvije proslave, skupa parada i militarizacija društva?

Jedinstveni 
i ponosni

Nakon što su mjesecima trajale političke polemike o tome trebaju li nam dvije proslave, tko je za Knin, a tko za Zagreb, gdje će koga ignorirati, a tko kome zviždati, tko će biti politički dobitnik, a tko gubitnik svih tih događanja, dvojna se proslava pokazala kao pun pogodak. Osjećaj zajedništva i ponosa bez svake od tih dviju proslava ne bi bio takav kakav jest. Oluja nas je i 20 godina poslije uspjela okupiti još jednom potvrđujući koliko je narodu važno što "imamo Hrvatsku".

Snaga Hrvatske vojske daje nam mir i sigurnost

Hrvatska vojska se predstavila svojim građanima kao moderna, moćnim naoružanjem opremljena i izuzetno organizirana profesionalna vojska, motivacijski očito građena na temeljima Oluje, koja svojim građanima pruža osjećaj sigurnosti i mira. Impresivno je na jednom mjestu vidjeti čime sve Hrvatska raspolaže. Čak je nekadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić bio impresioniran pokazanom spremnošću hrvatskih oružanih snaga. Sve to košta, kao i sama vojna parada, ali sigurnost i mir nemaju cijenu.

Razdragana lica djece i žena koje su pozdravljale sudionike mimohoda govore više od svih uloženih kuna. Narod je uz vojsku i ta je veza jača od svih politika i drugih interesa i sklonosti. Hrvatska vojska i svi njezini pripadnici veliki su dobitnici vojnog mimohoda u Zagrebu.

Domovinski rat bez politike

Koliko god u političkim prepucavanjima zbog pojedinih istupa proizlazilo da najveća oporbena stranka želi imati monopol nad Domovinskim ratom, pa se to reflektiralo i u prijeporima oko načina na koji će se proslaviti Oluja, pokazalo se da si nijedna politička stranka, ali ni sama braniteljska populacija ne može uzeti za pravo da sukladno svojim potrebama politizira Domovinski rat. Masovni odaziv građana na vojni mimohod u Zagrebu pokazao je da je Oluja iznad političkih podjela jer da su ideološka i politička opredjeljenja došla do izražaja, sigurno je da Zagrepčani u vremenski nepovoljnim okolnostima ne bi u tom broju pokazali interes za vojni mimohod u čast Oluje. Domovinski rat očito je iznad svake politike, i to si političari za svoje dobro trebaju zapamtiti.

Miroljubivi smo, nismo militantni

Organizatori vojnog mimohoda u Zagrebu zaslužni su za opći dojam o zagrebačkoj vojnoj paradi koja nas je predstavila kao naciju u kojoj ne prevladava militaristički duh. Vojni mimohod i program pokazali su i da je Hrvatska bogata poviješću, ne samo zbog Oluje. Prošlost, sadašnjost i budućnost kroz niz detalja su se prožimali. Primjerice, kad vojni kadeti svečano podižu legendarnu zastavu iz Knina ili kad 13-godišnja Mia Negovetić pjeva hrvatsku himnu. Svi govori hrvatskih državnih predstavnika u protekla dva dana slali su miroljubive poruke bez ikakvih zveckanja oružjem i zastrašivanja bilo koga. Hrvatska je jednostavno pokazala koliko cijeni ostvareni mir i slobodu, a time i koliko je spremna uložiti da bismo to očuvali.

Žrtva branitelja nije bila uzaludna

Koliko god se po medijskim prezentacijama činilo da je i građanima, a ne samo politikama, dosta branitelja, i vojni mimohod u Zagrebu i proslava u Kninu pokazali su koliko je njihova žrtva i nakon 20 godina cijenjena u narodu.

Hrvatska je bila žrtva okupacije JNA i četnika

I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u svojim su govorima na državnički prikladan način dali na znanje tko je bio žrtva, a tko agresor u ratu koji smo bili prisiljeni okončati akcijom Oluja. Koliko god bilo apsurdno, tu ćemo poruku susjedima očito još godinama morati ponavljati.

Komentara 32

BA
balic
10:41 06.08.2015.

A tko ce se javiti ako ne oni koji i danas nikako da prezale jugu i veliku srbiju?Kome nije dobro u Hrvatskoj i ne priznaje za svoju domovinu,adio.Put je slobodan nitko vas ne primorava u njoj zivit.

DU
Deleted user
10:42 06.08.2015.

Mimohodi su kazališno-baletne predstave koje vojska upriliči za pol. elitu, a u ovom slučaju su zaključci nevjerojatno dalekosežni. U surovoj zbilji, na mimohodu se pokazalo da imamo momke i djevojke - i to bi bilo skoro sve. Naime, stanje u OS RH je loše, kad se zagrebe ispod površine, tinja veliko nezadovoljstvo i vojnika u kopnenoj vojsci, a da se o HRM i HRZ ne govori. Jasno, u pitanju je status i primanja, ali ono što odvlači pozornost javnosti via mimohod je da je u HRM više admirali nego brodi, da su neodržavane flotne jedinice, ruzinave, da nema novih investicija, da razbucan Brodarski institut kao uzdanica HRM na duge staze itd. Jap, imaju klapu, lijepo poju - ali to je show business, ne mornarica. HRZ - MIG 21 je u sastavu Afganistana, Jemena i RH, kao okosnica ratnog zrakoplovstva. Ne treba više... A da se ne govori da su prošetani stari M 84 tenkovi i da je projekt nacionalnog tenka Degman propao jer HV nije bila zainteresirana i da je tu moglo biti izvoza i izvoza u desetljećima koja slijede. Zašto? Zato jer domaće ne nosi proviziju... Zaključno, mimohod - pohvaliti učesnike, ali lakirovka je to...

FR
frkuki3
10:52 06.08.2015.

komentator tkozna, nemoj vrijeđati svoje bosanske Srbe poput Željka Jovanovića kojem je tata iz Pelagićeva ili Lalovca kojem je tata iz Tjentišta, nemoj mrziti svog idola Milanovića koji je Bosanac jer mu se deda iz sela Bila kod Livna doselio u Glavice, nemoj mrziti sdp-ove Bosance u saboru poput Josipa Leke, Melite Mulić, Dubravka Bilića, Ive Jelušića, Joze Radoša... stvarno, prestani prezirati svoje crvene sdp Bosance jer nećeš imati kome dati glas, sramotiš se sdp-ovac i sramotiš svojim komentarima svog Bosanca Milanovića kao i njegovu suprugu Musić kojoj je tata iz BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije