Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zahvaljujući kiši ove godine bit će i viška pšenice

Ratari kalkuliraju sa 1,50 kuna za kilogram pšenice, a mlinari s manje od 1,35 kuna
18. lipnja 2012. u 07:45 6 komentara 5 prikaza
'za h skabeka - pod - 200607- orahovica - zetva psenica pod papukom snimio.dragutin santosi'
Foto: Dragutin Šantoši

Katastrofične prognoze kako će Hrvatska ove godine oskudijevati u pšenici, popravila je kiša, pa se ove godine očekuje i 150.000 tona pšenice viška, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, čije ministarstvo za žetvu 2012., koja počinje za nekoliko tjedana, predviđa prosječan urod od 4,7 tona po hektaru. S oko 162.000 hektara oranica ratari će požeti 60 tisuća tona sjemenske i 660.000 tona merkantilne pšenice. Nivo zaliha iz lanjske godine je 82.000 tona, a ukupne hrvatske potrebe su oko 550.000 tona, rekao je najavivši kako se u srijedu u ministarstvu sastaje i povjerenstvo za žitarice proizvođača, otkupljivača, agronoma i Žitozajednice.

Kad će isplatiti poticaje

Cijene ne određuje ministar, nego tržište – poručio je unaprijed, svjestan kako sa svakom žetvom stignu (ne)realni zahtjevi i opasnost od seljačkih nemira. No, trenutačno je, tvrde u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, puno važnije kad će ministar seljacima isplatiti još 1,2 milijarde kuna poticaja za 2011., koje je zakonski obvezan do kraja lipnja. Sa svime se u poljoprivredi može na neki način kalkulirati, jedino ne sa žetvom, kažu u HPK te se nadaju kako će ratarima poticaji doći na vrijeme za plavi dizel i ostale troškove te da će konačno zaživjeti skladišnica i veći broj licenciranih silosa. – Od HBOR-a ćemo tražiti da seljacima na uskladištenu pšenicu omogući kredite s 1-2 posto kamata kako bi mogli dići predujam, podmiriti troškove i prodati je kad to njima bude najviše odgovaralo, a ne kad je najjeftinija – kaže čelnik HPK Matija Brlošić, ističući kako se ovih dana kalkulira i s milijun tona uroda, u što on ne vjeruje. No kako je riječ o biljnoj, a ne o industrijskoj proizvodnji, i 10 tona po hektaru nakon nekoliko sati može biti nula tona, upozorio je Brlošić. Komora, tvrdi on, ima informacije kako će određene tvrtke otkupljivati gotovo sav višak uroda, a struka, odnosno savjetodavna služba, izračunala je da su troškovi ovogodišnje pšenice 1,34 kune po kilogramu da bi seljak bio na nuli te će im u formiranju ovogodišnje cijene baza biti trenutačna cijena u zemljama u okruženju, oko 1,50 kuna.

Manja cijena od lanjske

Prema riječima ministra Jakovine, trenutačne cijene u Hrvatskoj su između 1,20 i 1,30 kuna, a terminalne cijene na burzi i Budimpešti 1,38, odnosno 1,57 kuna u Parizu. Iako se nagađa da bi zbog bolje žetve od prošlogodišnje seljaci ove godine mogli dobiti manje od lanjskih 1,35 kuna za kilogram (a uvjetovali su 1,60 kn/kg), u Žitozajednici, čije članice drže oko 80 posto mlinarskog i pekarskog tržišta u RH, ne žele ishitreno izlaziti s prognozama i cijenama.

– Čekamo da vidimo što će se dogoditi. Najave žetve su dobre, a nakon sastanka povjerenstva u srijedu znat ćemo puno više – rekla je direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • josipv:

    Manje rada oko duhana, već oko pšenice. Zanimljivo. Da ne živim na selu, možda bih i preskočio ovaj komentar. :)

  • Vito:

    Zahvaljujući kiši ove godine bit će i viška pšenice koliko je meni u sjećanju, "svi" su plakali kako neće biti pšenice, jer nema kiše, a sad odjednom - bit će viška... Pa kako su i zašto sijali, kad nije bilo ... prikaži još!lo kiše? Sad će pak najesen plakati zbog preniske otkupne cijene... Zašto ne siju duhan? Poticaji su puno veći, a rad je manji...

  • mightymraz:

    višak....VIŠAK!!!! Bas me zanima gdje ce zavrsiti taj VIŠAK