Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Po prvi put na Pantovčaku članovi Počasnog Bleiburškog voda

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovoga puta pozvala na dostojanstveno komemoriranje žrtava
12. svibnja 2016. u 13:02 39 komentara 4507 prikaza
Počasni bleiburški vod
Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović
Pogledajte galeriju 1/4

Uoči subotnjeg obilježavanja 71. obljetnice tragedije na Bleiburškom polju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ugostila je članove Počasnog Bleiburškog voda (PBV) i primila od njih zahvalnicu za pokroviteljstvo nad prošlogodišnjom, 70. obljetnicom tragedije i Hrvatskih križnih putova.

Predsjednica je zajedničku fotografiju objavila putem facebooka, kao i poruku: "Koristim priliku i ovoga puta pozvati na dostojanstveno komemoriranje žrtava, jer „poštovanje pred prošlošću i odgovornost pred budućnošću daju životu pravi smjer“. Bože Vukušić, glavni tajnik PBV-a potvrđuje da su se željeli zahvaliti predsjednici jer je prošle godine vratila državno pokroviteljstvo nad obilježavanjem tragedije, nakon što je 4 godine država bila izvan tog obilježavanja, budući je bilo ukinuto pokroviteljstvo Sabora RH.

– To je doprinjelo da se na prošloj "okrugloj" 70.-oj obljetnici okupilo čak 50.000 ljudi, dakle tri puta više no ikada do sada – kaže Vukušić. Dodaje kako prošle godine nije bilo nikakvog izgreda, a u PBV-u će se pobrinuti da ih ne bude niti ove godine. Pripravni su, u suradnji s austrijskom policijom reagirati i na eventualne provokatore. Potvrdio je da će u subotu na Bleiburgu uime države govoriti predsjednik Sabora Željko Reiner, uime Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto, te zastupnik Josip Bilaver (HDZ).

Svečanu misu vodit će banjalučki biskup Franjo Komarica, a potom će imam iz Gunje Idriz efendija Bešić, predstavnik Mešihata islamske zajednice u RH predvoditi molitvu za stradalnike islamske vjeroispovijesti.

Članovima PBV-a je ovo, inače bilo prvi put da su službeno pozvani na Pantovčak, prethodnici predsjednice ih nisu pozivali. Predsjednica je, kao što je uoči komemoriranja Jasenovca pozvala predstavnike antifašista i, potom manjina stradalnika konclogora, postupila sada jednako primivši predstavnike PBV-a. Predsjednica neće ove godine ići na Bleiburg, nego će je, kao i prošle godine predstavljati posebna izaslanica, Bruna Esih. 

>> Večeras pogledajte: Film Višnje Starešine Neprijatelj naroda na HTV 1

>> Svećenik Prcela: Ne mogu oprostiti Kolindi jer je rekla da je NDH zločinačka. Predsjednica odgovorila: Ja Vama opraštam Vašu izjavu

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • DOBARDAN:

    I onda će doći neki drugi koji će to ukinuti. Nema Hrvatima ništa sveto što bi vječno poštivali i što ne bi mogli u blato srušiti. E moj hrvatski narode tko te prokleo da si sam sebi najveći neprijatelj?

  • fjdanm:

    Bleiburg se nikad ne smije zaboraviti.

  • zweistein:

    smrtnost "antivašista" nakon ovoga u silnom porastu.