Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahvalili predsjednici

Po prvi put na Pantovčaku članovi Počasnog Bleiburškog voda

Počasni bleiburški vod
Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović
1/4
12.05.2016.
u 13:02

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovoga puta pozvala na dostojanstveno komemoriranje žrtava

Uoči subotnjeg obilježavanja 71. obljetnice tragedije na Bleiburškom polju predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ugostila je članove Počasnog Bleiburškog voda (PBV) i primila od njih zahvalnicu za pokroviteljstvo nad prošlogodišnjom, 70. obljetnicom tragedije i Hrvatskih križnih putova.

Predsjednica je zajedničku fotografiju objavila putem facebooka, kao i poruku: "Koristim priliku i ovoga puta pozvati na dostojanstveno komemoriranje žrtava, jer „poštovanje pred prošlošću i odgovornost pred budućnošću daju životu pravi smjer“. Bože Vukušić, glavni tajnik PBV-a potvrđuje da su se željeli zahvaliti predsjednici jer je prošle godine vratila državno pokroviteljstvo nad obilježavanjem tragedije, nakon što je 4 godine država bila izvan tog obilježavanja, budući je bilo ukinuto pokroviteljstvo Sabora RH.

– To je doprinjelo da se na prošloj "okrugloj" 70.-oj obljetnici okupilo čak 50.000 ljudi, dakle tri puta više no ikada do sada – kaže Vukušić. Dodaje kako prošle godine nije bilo nikakvog izgreda, a u PBV-u će se pobrinuti da ih ne bude niti ove godine. Pripravni su, u suradnji s austrijskom policijom reagirati i na eventualne provokatore. Potvrdio je da će u subotu na Bleiburgu uime države govoriti predsjednik Sabora Željko Reiner, uime Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto, te zastupnik Josip Bilaver (HDZ).

Svečanu misu vodit će banjalučki biskup Franjo Komarica, a potom će imam iz Gunje Idriz efendija Bešić, predstavnik Mešihata islamske zajednice u RH predvoditi molitvu za stradalnike islamske vjeroispovijesti.

Članovima PBV-a je ovo, inače bilo prvi put da su službeno pozvani na Pantovčak, prethodnici predsjednice ih nisu pozivali. Predsjednica je, kao što je uoči komemoriranja Jasenovca pozvala predstavnike antifašista i, potom manjina stradalnika konclogora, postupila sada jednako primivši predstavnike PBV-a. Predsjednica neće ove godine ići na Bleiburg, nego će je, kao i prošle godine predstavljati posebna izaslanica, Bruna Esih. 

>> Večeras pogledajte: Film Višnje Starešine Neprijatelj naroda na HTV 1

>> Svećenik Prcela: Ne mogu oprostiti Kolindi jer je rekla da je NDH zločinačka. Predsjednica odgovorila: Ja Vama opraštam Vašu izjavu

Komentara 39

DU
Deleted user
13:18 12.05.2016.

I onda će doći neki drugi koji će to ukinuti. Nema Hrvatima ništa sveto što bi vječno poštivali i što ne bi mogli u blato srušiti. E moj hrvatski narode tko te prokleo da si sam sebi najveći neprijatelj?

FJ
fjdanm
14:41 12.05.2016.

Bleiburg se nikad ne smije zaboraviti.

ZW
zweistein
13:25 12.05.2016.

smrtnost "antivašista" nakon ovoga u silnom porastu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije