Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u izravnom prijenosu mise

Svećenik Prcela: Ne mogu oprostiti Kolindi jer je rekla da je NDH zločinačka. Predsjednica odgovorila: Ja Vama opraštam Vašu izjavu

predsjednica
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/7
08.05.2016.
u 14:05

Predsjednica je brzo reagirala i odgovorila svećeniku Luki Prceli, koji ju je jutros prozvao u izravnom prijenosu mise na HRT-u

Svećenik Luka Prcela, prior dominikanskog samostana u Splitu, u današnjoj propovijedi kazao je da predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zamjera izjavu da je Nezavisna Hrvatska Država bila zločinačka, na misi koja je bila u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji.

- Ne mogu podnijeti kad netko nekoga udara bez razloga, i ne mogu podnijeti kad i moj narod nekoga udara bez razloga. Pogotovo ne mogu podnijeti da mi sami po sebi pljujemo. Strašno je kada mi, evo sada se nalazimo u mjesecu svibnju, u subotu će se ići na Bleiburg. Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko to kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45.? Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki - objašnjavao je Prcela. 

- Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme za vrijeme ove dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države. I zato mi je drago što su naši branitelji dobili svoga ministra branitelja - kazao je također u izravnom prijenosu.

Predsjednica Grabar Kitarović: Ja Vama opraštam

Izjavu Luke Prcela prokomentirala je i predsjednica Republike, kazavši da on njoj možda i ne može oprostiti njenu izjavu, ali da mu ona oprašta njegovu.

- Okrenimo se budućnosti! - napomenula je predsjednica Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu.

 

Osim predsjednice, prokomentirao je i ministra branitelja Tomu Medveda, za kojeg kaže da je ratovao sa svojim prijateljima i kolegama.

- Ministra koji nije bio savjetnik ni jednog ni drugog predsjednika, koji nije završio škole u Kumrovcu ili Bileću. Ministra koji je ratovao sa svojim prijateljima,kolegama sa našim ratnicima i borcima. mi se trebamo boriti za istinu, za pravdu, za svoj narod. Nemoj dopustiti da po nama itko pljuje. To nije Kristov nauk. On nije dopustio da ga udara sluga velikog svećenika, ne dopuštamo ni mi da nas itko udara. Budimo svoji, branimo svoje, ne uzimajmo tuđe, kao što nikad nismo, amen - rekao je u propovijedi.

>> 'Osoba koja je negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike'

Komentara 291

AA
AAlien
14:46 08.05.2016.

Trebamo se svi zaustaviti na onoj Tuđmanovoj o NDH kao povijesnoj težnji hrvatskog naroda za državom. To je jedna stvar, ali režim je svakako bio zločinački, ovisan o nacističkom patronatu. I to je činjenica. Relativizirati takve stvari najviše će štetiti samim Hrvatima. Ovo je zbilja nepromišljena izjava, pogotovo uzevši situaciju u kojoj se nalazimo, i voda na mlin našim neprijateljima. Malo razmisliti prije nego prevaliti preko usta.

Avatar Burgija
Burgija
15:18 08.05.2016.

Problem kod naših državnika je da osjećaju krivicu. Već desetljetima ih bivši režim kulturno i umno razgrađuje. Kad se čovjek osjeća krivim, ta osoba nije spremna da vodi, bolje rečeno nemože biti lider. Takove osobe se kolebaju najviše podsvjesno sami sa sobom, ali i po neki put svjesno i javno, kao u ovom slučaju. G. Kolinda nija osoba karaktera kakvog Hrvatska danas zahtjeva. Lider Hrvatske mora Hrvatsku nosit osjećajno u ponosnom i čvrstom zagrljaju. Da, imali smo poteškoća u prošlosti ali to je bio revolt čitave Hrvatske duše protiv neprijatelja koji su nam prijetili sa istrebljenjem. Krivnja je sva njihova jer su nam nametnuli ultimatum u kojem je mogao biti samo jedan izhod. Taj neprijatelj je bio perfidan, zao, sa vrlo podlim apetitima za prošlu i današnju Hrvatsku. Kad smo im povjerovali, desio nam se Blajburg. Ko se stidi svoje prošlosti taj nema bodućnost i nemože vodit ovu državu jer ima hendikep. U budućnost moramo ići jedinstveno jer samo ujedinjeni možemo preći preko golemih prepreka. Žao mi je reći ali G. Kitarović nije lider koji može na bitan način u daljnjem vodit Hrvatsku, jer joj je ljubav prema domovini ograničena.

BE
blaz.elrat
17:31 08.05.2016.

Predsjednik Tuđman je rekao pravu istinu o NDH,a Kolindi pada popularnost,pa bi joj se moglo dogoditi,da ne dočeka drugi mandat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije