Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bio je kratak, ali snažan'

Zabilježen novi potres u Zagrebu: 'Zatresao je moju zgradu'

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/15
23.03.2020.
u 23:04

U jučerašnjem potresu ozlijeđeno je 27 građana, a djevojčica od 14 godina je preminula od ozljeda

Zagreb je do danas u podne pogodilo ukupno 57 potresa, od kojih je najjači bio onaj jučerašnji s epicentrom na širem području Markuševca, jačine 5,5 Richtera.

U potresu je ozlijeđeno 27 građana, od kojih je 18 teže, a djevojčica od 14 godina u kritičnom je stanju. U ovom trenutku više je od 250 oštećenih objekata. Izvijestio je to na konferenciji Stožera civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Sve gradske i državne službe izašle su na teren i radili su. Bilo je 37 potresa ukupno, tako da ćemo pratiti tu situaciju. Građani trebaju biti oprezni zbog činjenice da je Zagreb seizmološki aktivno područje – rekao je Božinović.

Tijek događaja pratite ovdje:

23:00 Potres koji je u 20,49 u ponedjeljak zatresao Zagreb i okolicu bio je jakosti 2,7 prema Richteru s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca, izvijestila je Seizmološka služba RH.

"Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", stoji u njihovoj objavi na twitteru. 

To mjerenje razlikuje se od podataka koji su bili dostupni na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) netom nakon potresa. Tako je prema EMSC-ovim podacima potres bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara, dok je epicentar bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane. 

20:59 Europska sezmiološka služba (EMSC) zabilježila je podrhtavanje tla u Zagrebu u 20:49 po lokalnom vremenu. Brojni građani istaknuli su kako su ga osjetili i da je bio jedan od jačih danas. EMSC navodi kako je potres bio jačine 3,2 po Richteru. 

 

 

- Zatresao je moju zgradu; osjetio se zapadno od Zagreba; opet je bio - neki su od komentara građana na društvenim mrežama. 

18:40 - Tvrtka Pliva na lokaciji u Zagrebu uskoro će nastaviti proizvodnju nakon potrebnih manjih sanacija i provjera koje su još u tijeku zbog potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb, doznaje se u ponedjeljak iz te tvrtke.

18:31 - Ministarstvo kulture provest će koordiniranu akciju procjene štete na kulturnim i povijesnim građevinama Grada Zagreba i potresom pogođenih županija te utvrditi plan postupanja temeljem smjernica konzervatora, a sve će informacije objavljivati na jednome mjestu.

18:15 -  Preminula je 15-godišnja djevojčica koja je teško ozlijeđena u jučerašnjem potresu u Zagrebu, potvrdio je u ponedjeljak ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj dr. Goran Roić.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
1/13

17:50 -  Premijer Plenković obišao je sa suradnicima četvrti najviše stradale u nizu potresa koji su u nedjelju pogodili Zagreb, razgovarao s ljudima kojima je u trenu promijenjen život i uz privremeni smještaj traže da im statičari što hitnije utvrde jesu li njihove oštećene kuće sigurne za život.

17:36 -  Nizu zagrebačkih muzeja pogođenih jučerašnjim potresom pridružuju se Etnografski muzej, gdje je najviše stradalo stubište, i Hrvatski prirodoslovni muzej u gornjogradskoj palači Amadeo. Uz stubište, u Etnografskom muzeju najviše su oštećeni radni prostori na  drugom, trećem i četvrtom katu, a dosta je napuknuća na zidovima, posebno na spojevima zidova i stropova i to po cijelom prostoru, od izložbenog dijela do uredskog i dijela depoa.

15:55 - Na području Zagreba 170 pripadnika Hrvatske vojske već su drugi dan angažirani u pružanju pomoći Gradu i stanovnicima u sanaciji posljedica snažnog potresa koji je glavni grad Hrvatske pogodio u nedjelju, 22. ožujka, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH.  Hrvatska vojska čisti glavne prometnice u središtu, ali i širem središtu grada Zagreba.

15:22 - Štete se još utvrđuju, a nema novih informacija o žrtvama potresa, izvijestio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon sastanka državnog vrha i članova Stožera u ponedjeljak. Sve što je iskomunicirano vezano za posljedice potresa pokazalo je visoku razinu sinergije, koherentnosti i koordinacije svih službi koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju, ocijenio je Božinović.

15:08 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić proglasio je danas prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba. Više pročitajte OVDJE.

14:00 – Nakon što je Hrvatska aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a više zemalja članica odmah je odgovorilo i poslalo pomoć, a europski satelitiski program za krizne situacije Copernicus pomaže u izradi karata područja koje je stradalo u potresu, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

"Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a. U hitnom odgovoru, Komisija je već pomogla u slanju šatora, kreveta, madraca, grijalica i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, koji će brzo biti poslani u pogođeno područje", izjavio je glasnogovornik Komisije na videokonferenciji za novinare Eric Mamer. Osim toga, satelitski program EU-a Copernicus, koji pruža informacijske usluge prikupljene na temelju promatranja Zemlje satelitima, pomaže u izradi karata pogođenog područja, dodao je Mamer.

"Europska unija je tu da pomogne Hrvatskoj u ovom teškim vremenima. Europska pomoć je već na putu i zahvaljujem Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italji na njihovoj ponudi kroz Mehaniza civilne zaštite. Naše misli su s onima koji su onima koji su pogođeni i s nacionalnim službama koje su na terenu. Spremni smo pružiti daljnju pomoć", izjavio je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

13:50 – Dvije zgrade Kazališta Komedije na Kaptolu 9 i 27 po prvim su procjenama dosta teško pogođene potresom.

"Kazalište Komedija ima dvije zgrade u kojima posluje, jednu centralnu gdje nam je gledalište, pozornica i garderobe za umjetnike. Ta zgrada je zaštićeni spomenik kulture i ona je pretrpjela oštećenja", rekao je v.d. ravnatelja Komedije Damir Lončar. Riječ je o zgradi na adresi Kaptol 9, a koja je naizgled pretrpjela manja oštećenja, pale su ploče u predvorju kazališta, ukrasne obloge su se odlijepile od zidova. "Međutim, ne možemo ništa reći dok statičari ne obave svoj dio posla i kažu koliko je zgrada stradala u ovom potresu", upozorio je Lončar.

"Druga zgrada, upravna zgrada koja je preko puta kazališta, pretrpjela je velika oštećenja – tu je stradalo i krovište i uredi, ali je pokusna dvorana relativno u  redu. No, bez stručne procjene, mi ne možemo reći ništa o budućnosti našeg posla u ove dvije zgrade", naglasio je Lončar. Ta zgrada, na adresi Kaptol 27, stradala je daleko jače – krov iznad tehničkog ureda se urušio, dimnjak je pao, popucali su svi zidovi, namještaj se u uredima raspao, otpala je žbuka, popadali ormari, uredi su u jako lošem stanju. Kazalište čeka procjenu statičara, za što je zahtjev već upućen.

Ostala zagrebačka kazališta nnisu pretrpjela veća oštećenja.

GALERIJA Zagreb prije i poslije potresa

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
1/4

13:23 – Većina zagrebačkih muzeja smještena je u strogi centar koji je pretrpio najveća oštećenja u potresu, svi imaju barem manja oštećenja, no još se čekaju pregledi statičara i procjene štete. Muzej za umjetnost i obrt već je u nedjelju objavio fotografije koje svjedoče o razornim posljedicama potresa, a u ponedjeljak su i ostali muzeji počeli izvještavati o svojoj situaciji.

Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja rekla je za Hinu kako je njihov objekt Palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9  statički ugrožen, osobito južno krilo s krovištem koje je zbog urušenog dimnjaka otvoreno.

"Nužno je prije svega pristupiti njegovom privremenom pokrivanju  radi najavljenog lošeg vremena kako bi zaštitili unutarnje prostorije, što nije moguće bez odobrenja statičara", napomenula je.

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, izvijestio je da je, prema prvim izvidima, njihova zgrada u odnosu na druge pretrpjela samo manja oštećenja - crijepovi na krovu, manja puknuća po zidovima i na opremi. Kula Lotrsčak također ima nešto otpale fasade i puknutih zidova koja, kaže Picukarić, barem na prvu ne izgledaju dramatično, ali pravo stanje može se utvrditi tek nakon pregleda statičara i drugih stručnih osoba.

U Galeriji Josip Račić vidljiva su samo lakša oštećenja zida. Iz Bogovićeve ulice uklonjena je skulptura Ivana Kožarića "Prizemljeno sunce".

VIDEO Odlomio se zid i pao na cestu, vozač za dlaku izbjegao tragediju

13:13 – Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Najsnažniji potresi, koji su u dijelovima Zagreba prouzročili veliku materijalnu štetu, dogodili su se u nedjelju, počevši s prvim i najsnažnijim udarom u 06,24 sati od 5,5 po Richteru, drugi u 07,01 sati jačine 4,8 i posljednji jačeg intenziteta od 3,4 u 07,41. Nakon toga uslijedilo je sedam slabijih potresa, počevši u 08,11 sati intenziteta 2,1 te posljednji jačine 3,0 po Richteru u 10,11 sati.

Do kraja nedjelje Zagreb su pogodila još dva potresa u 16,15 i 19 sati, kojima je intenzitet bio 2,8 i 2,9 po Richterovoj ljestvici.

12:29 – Novi potres ne bi trebao dodatno strukturno oštetiti građevine.

"Ako dođe neki razorni potres, naravno da će oštećene građevine loše proći, međutim u većini slučajeva ovaj potres magnitude 3,3 ne bi trebao strukturno oštetiti građevine, osim ako već nisu toliko labilne da ih može gotovo povjetarac srušiti", rekao je za Hinu dežurni seizmolog Tomislav Fiket.

Dodao je da mali potresi ne bi trebali raditi probleme već oštećenim zgradama, jer to je u rangu kamiona koji prolazi ulicom. Jutros do 7 ujutro analizirano je 63 potresa magnitude 1,3 ili veće, a velika većina ih je bila do jakosti 3 po Richteru. Nakon jačeg potresa moguće je ponovno podrhtavanje tla, ali većinom slabije jakosti od glavnoga udara.

11:15 – Novi potres zatresao je Zagreb. EMSC je objavio da je jačina potresa bila 3,7 po Richteru, a dogodio se u 11.12 sati. Seizmološka služba objavila je pak kako su zabilježili umjeren potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 3.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Mnogi Zagrepčani osjetili su podrhtavanje tla koje je bilo snažno, ali je kratko trajalo. Potres se osjetio i u Velikoj Gorici. Potres je bio na dubini od 10 kilometara s epicentrom četiri kilometra sjeverno od Zagreba i osam kilometara jugozapadno od Kašine.

''Bio je kratak, ali snažan. Mi smo blizu epicentra'', ''Ovo se osjetilo. Mihaljevac'', ''Jače podrhtavanje par sekundi'', ''Grmljavina s manjim udarom, par sekundi'', ''Dosta jako udarilo u Gračanima'', ''Jaki potres. Črnomerec'', ''Zagreb centar, zatreslo se'', svjedočenja su na stranici EMSC-a.

10:30 Klinika za plućne bolesti Jordanovac nakon potresa više praktički ne postoji. Statičari su procijenili da zgrada nije sigurna i da sljedeći potres ne bi izdržala te da se više ne smije koristiti. Izgledno je njeno rušenje ili kompletna renovacija.  Više ovdje.

9:45 – Pripadnici Hrvatske vojske i danas se nalaze na Trgu bana Josipa Jelačića gdje saniraju štetu od razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Više ovdje.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
1/18

9:15 – Ured za upravljanje u hitnim situacijama, kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite radili su cijelu noć, zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, a u nedjelju ih obrađeno više od 500 brzih procjena na terenu.

"To je velik posao koji smo mogli odraditi samo uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka", istaknuli su iz Ureda.

Uz to, Ured za upravljanje u hitnim situacijama izradio je aplikaciju „Prijava za pregled građevina nakon potresa“ pa mole građane da na poveznici https://arcg.is/1vafny0 popune aplikaciju. Na ovaj način pomoći će Uredu i ubrzati procjenu štete, poručili su. 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
1/30

9:04 – U zagrebačkom studentskom domu "Cvjetno naselje" prenoćilo je oko 60 osoba pogođenih potresom, doznaje se od sanacijskog upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka.

"Dobio sam informaciju da je bilo oko 60 građana, a dolazili su sinoć do 22 sata. Za danas još moramo vidjeti s Kriznim stožerom, ali sve je pod kontrolom. Smjestit ćemo onoliko ljudi koliko je potrebno", rekao je Bošnjak za Hinu.

Studentski centar stoji na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima, ističe, a na lokaciji Cvjetnog naselja mogu smjestiti i do 1500 osoba.

"Građani dobivaju hranu i imat će minimalno dva obroka dnevno. Radimo to u suradnji s Gradom Zagrebom, a naši ljudi koji su do jučer kuhali za studente koji su ostali u Zagrebu na svojim su radnim mjestima u kuhinji", poručio je.

Potvrdio je da će građani u studentskom domu ostati dok se ne saniraju njihove kuće, ali ne može prognozirati koliko će sve to potrajati. Zahvalio se studentima što su s mnogo razumijevanja prihvatili izvanrednu situaciju. Izmješteni studenti nalaze se u domu "Stjepan Radić".

8:01 – Treslo se, možemo reći, očekivano. Radi se o slabijim potresima, jedan je bio umjerene jačine, u tri sata, i njega su osjetili pojedinci na gradskom području i malo veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca", rekao je seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio. Više ovdje.

VIDEO Trenutak potresa snimljen nadzornom kamerom

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar Bell940
Bell940
12:17 23.03.2020.

Imam upit, kako je moguće da brojke o jačini potresa su različite, pa tako i ovaj, portal VL 3.7, a HRT 3.3, ima još primjera, ali dajte se uskladite, takve različite vijesti uzbunjuju narod, i tak to

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
11:39 23.03.2020.

Na portalu Jutarnjeg piše 3,3 , a kod Vas 3,7 za isti potres. Nije li to malo neozbiljno ?

Avatar miyamoto
miyamoto
18:19 23.03.2020.

Dragi Bog je pomogao da se potres ne dogodi u podnevnim satima kada bi bilo puno više ljudi na ulicama. Bog je Ljubav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije