Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postignut dogovor

Zabranjuje se korištenje plastike za jednokratnu upotrebu u EU

plastika
Getty
19.12.2018.
u 08:51

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine

Europska unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu poput plastičnih tanjura ili slamki, objavilo je u srijedu rano ujutro austrijsko predsjedništvo.

Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger u tvitu je napisala da je dogovor postignut opisujući to "prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad".

Okvirni dogovor trebaju službeno potvrditi zemlje članice EU-a i parlament EU i očekuje se da će stupiti na snagu za dvije godine.

U svibnju Europska komisija predložila je zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike istodobno smanjujući korištenje predmeta poput jednokratnih plastičnih posuda za hranu.

Više od 80 posto otpada u morima čini plastika, navela je tada komisija.

Plastični otpad posebni je problem u svjetskim morima jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjskim vrstama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.

Pogledajte video: Razgovor s uglednim atmosferskim fizičarom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
12:04 19.12.2018.

eto vam vaše pronatalitetne politike, zbogom prezervativima i kontracepciji kakvu znamo... odsad samo 'stani-kreni-vadi'... povratak prirodi... ništa jednokratnog od plastike više. to je udar na vodu u flašicama, tisuću puta skuplju od one iz pipe, a jednake kvalitete, kakvoće, ispravnosti... opet ćemo 'ružiti' a flašama po dućanima, opet nositi 'cekere' u šoping... baš nam se budu bake smijale... da će im zbilja zubi ispasti! :)

Avatar Olujni
Olujni
08:55 19.12.2018.

Budemo kupili u Bosni usput, sve sto ce biti zabranjeno.

KL
klasika
11:24 19.12.2018.

Hvala Bogu! Veselit će se ljudi, životinje, biljke, zrak, voda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije