Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ugradnju solarnog grijanja do 75.000 kuna

Javni poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 11 milijuna kuna, a javni poziv bit će objavljen 26. lipnja
19. lipnja 2019. u 20:28 1 komentara 2220 prikaza
solarne ploče, Osijek (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlasnicima obiteljskih kuća od sljedećeg tjedna bit će na raspolaganju 11 milijuna kuna za sufinanciranje nabave i ugradnje kotlova na biomasu, dizalica topline i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 26. lipnja objavit će javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Tehnostan Iz sunčeve elektrane grijat će 
se 2000 vukovarskih stanova

Fond je lani sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, a ove je godine u program poticaja dodano i solarno grijanje. Ukupno je za taj program dostupno 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja. Do 80 posto sufinanciranja opravdanih troškova od Fonda odnosno do maksimalnih 75.000 kuna mogu dobiti kuće na područjima od posebne državne skrbi i one u prvoj skupini otoka, a do 60 posto, odnosno maksimalnih 56.250 kuna, kuće u brdsko-planinskom području i u drugoj skupini otoka.

Na ostalim područjima moguće je dobiti do 40 posto odnosno do 37.500 kuna. U Fondu kažu da tim programom žele omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način, objašnjavaju, uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Hyundai Kona Ekopoticaij Sufinanciranje pravi hit: Električni bicikli i Hyundai Kona EV najtraženiji

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

 

– Ne želeći riskirati nestručno izrađene instalacije, uz nabavu i ugradnju jednog ili više sustava, Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora. Glavni projekt je obvezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će Fond izvršiti plaćanje – navode u Fondu. Napominju da je od izuzetne važnosti da vrijednost projekta bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati.

solarne ploče | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

S obzirom na prošlogodišnje iskustvo, Fond savjetuje građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine. Sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Fonda www.fzoeu.hr. Za zadnje tromjesečje ove godine iz Fonda najavljuju i objavu javnog poziva za sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Brzo i lako
Čišćenje tvrdokornih mrlja iz zahoda nikad nije bilo lakše uz jedan proizvod iz kuhinje
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • ZemljaJeRavna:

    Jadnim Dalmatincima 80% Sirotim Medjumurcima i Varaždincima 60% a bahatim i bogatim Slavoncima 40%. Nema šta, netko se baš potrudio