Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUFINANCIRANJE

Za ugradnju solarnog grijanja do 75.000 kuna

solarne ploče, Osijek (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
19.06.2019.
u 20:28

Javni poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 11 milijuna kuna, a javni poziv bit će objavljen 26. lipnja

Vlasnicima obiteljskih kuća od sljedećeg tjedna bit će na raspolaganju 11 milijuna kuna za sufinanciranje nabave i ugradnje kotlova na biomasu, dizalica topline i sunčane toplinske kolektore za zagrijavanje vode. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 26. lipnja objavit će javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Fond je lani sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, a ove je godine u program poticaja dodano i solarno grijanje. Ukupno je za taj program dostupno 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja. Do 80 posto sufinanciranja opravdanih troškova od Fonda odnosno do maksimalnih 75.000 kuna mogu dobiti kuće na područjima od posebne državne skrbi i one u prvoj skupini otoka, a do 60 posto, odnosno maksimalnih 56.250 kuna, kuće u brdsko-planinskom području i u drugoj skupini otoka.

Na ostalim područjima moguće je dobiti do 40 posto odnosno do 37.500 kuna. U Fondu kažu da tim programom žele omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način, objašnjavaju, uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara. Kako bi se prijavili, građani moraju imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće, prebivalište na toj adresi te suglasnost ostalih suvlasnika kuće.

 

– Ne želeći riskirati nestručno izrađene instalacije, uz nabavu i ugradnju jednog ili više sustava, Fond će sufinancirati i izradu glavnog projekta te trošak stručnog nadzora. Glavni projekt je obvezan za prijavu, dok je izvješće nadzornog inženjera jedan od dokumenata na temelju kojih će Fond izvršiti plaćanje – navode u Fondu. Napominju da je od izuzetne važnosti da vrijednost projekta bude što realnija i temeljena na tržišnim cijenama jer se postotak sufinanciranja koji u konačnici bude odobren neće moći povećavati.

Foto: Reuters/PIXSELL

S obzirom na prošlogodišnje iskustvo, Fond savjetuje građanima da i sami, nakon što dobiju projekt, zatraže ponude za projektirane sustave.

Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine. Sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Fonda www.fzoeu.hr. Za zadnje tromjesečje ove godine iz Fonda najavljuju i objavu javnog poziva za sufinanciranje malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

Komentara 1

ZE
ZemljaJeRavna
07:31 20.06.2019.

Jadnim Dalmatincima 80% Sirotim Medjumurcima i Varaždincima 60% a bahatim i bogatim Slavoncima 40%. Nema šta, netko se baš potrudio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije