Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Za Rusiju iz Donjecka ide 30 lijesova, separatisti oborili helikopter

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
29.05.2014.
u 22:31

Najmanje 14 žrtava - Ubijen je i Serhij Kuljčicki, zapovjednik obuke u Nacionalnoj gardi Ukrajine

Proruski separatisti oborili su danas pokraj Slavjanska helikopter ukrajinske vojske, ubijeno je 14 vojnika, među žrtvama je i ukrajinski general Serhij Kuljčicki, zapovjednik borbene obuke u Nacionalnoj gardi.

To je velik udarac ukrajinskoj vojsci, koja je početkom tjedna uspjela izbaciti separatiste s aerodroma kod Donjecka, kad je poginulo nekoliko desetaka separatista.

Turčinov: Rakete su ruske

Vlasti tvrde da je helikopter, koji je prevozio vojnike, oboren ruskim protuzračnim raketama. Izjavio je to privremeni predsjednik Oleksandr Turčinov. Igor Tabak, vojni analitičar portala obris.org, kaže kako zasad ipak nema dokaza da Rusija opskrbljuje oružjem separatiste.

– Oružje može potjecati iz skladišta oružja u zauzetim policijskim postajama ili vojarnama, a k tome, oružje se ionako za obje vojske proizvodilo u Ukrajini pa im je podrijetlo isto – kaže Tabak. Ukrajinska vojska poduzela je veliku akciju protiv separatista u Slavjansku i Kramtarosku – agencije su javljale da se granatiraju i stambene četvrti, pa je stanovništvo bježalo, a nakon toga da je akcija obustavljena. Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza upada separatista na donjecki aerodrom.

– Oružje koje je zatečeno na aerodromu nakon što su istjerani separatisti dopremljeno je iz Rusije, to pokazuju serijski brojevi, godina proizvodnje, modeli – objavio je na svom Facebook profilu Avakov, kao i fotografiju zaplijenjenog oružja.

Zarobljeni promatrači

O vezama Rusije s pobunom govori i to što je i vođa separatista u Donjecku Denis Pušilin priznao da među ubijenima na aerodromu ima i Rusa, on kaže da su to dobrovoljci. Iz mrtvačnice u Donjecku izneseno je jučer 30 ljesova.

– Da, oni idu u Rusiju – rekao je novinarima pravoslavni svećenik koji se nije htio predstaviti, javlja Reuters. U drugom dijelu mrtvačnice su žrtve s područja Donjecka, među njima i 43-godišnji Marko Zverev. – Europa treba znati da on nije bio terorist, on je branio svoj dom, svoj narod i svoju zemlju – rekla je njegova majka.

Doznalo se i gdje su četvorica promatrača OESS-a, iz Danske, Estonije, Turske i Švicarske, s kojima je ta organizacija izgubila kontakt početkom tjedna: “narodni gradonačelnik” Slavjanska Vjačeslav Ponomarev rekao je da njegovi borci u selu Makejevka drže četvoricu promatrača i da će ih uskoro osloboditi. Kakav je odnos snaga u Ukrajini, govore i rezultati izbora jer podrška novom predsjedniku Petru Porošenku puno je veća na zapadu, do 70 posto, a na istoku pada do 35 posto.

>>Proruski separatisti srušili helikopter ukrajinske vojske

>>Ukrajinske snage potpuno kontroliraju zračnu luku, ubijeni deseci pobunjenika

Komentara 5

RA
ranko75
15:12 30.05.2014.

Kako bi mi ne govorili, nemamo mi dovoljno mozga. Slaveni se tuku izmedju sebe, a ameri likuju. Koliko nam treba da shvatimo da su nam upravo ameri neprijatelji, i da se medju sobom trebamo pomagati. Mi imamo neki samorazruslilacki nagon da unistimo sami sebe, i to je glavni razlog nase propasti. U danom slucaju Belorusija i Kazahstan stoje kao monolitna stena sa Rusijom, a Ukraina pocela da se kurva sa Amerikom,hoce da udje u NATO. Ako ameri imaju pravo da napadaju zemlje tisucama likometara od svoje granice zbog svoga OSVAJACKOG interesa, to Rusija ima jos vece pravo da u odbrambene svrhe ometa Ukrainu da predje neprijateljima i stavi rakete rusima pod prozor.

Avatar Jorge
Jorge
09:09 31.05.2014.

Urednik nije dobro pročitao članak, a autorica nije pojasnila koliko se Rusa nalazi među poginulima. Od 30 poginulih tek nekolicina je iz Rusije. U članku se navodi da su žrtve u drugom dijelu mrtvačnice s područja Donjecka.

Avatar Jorge
Jorge
09:15 31.05.2014.

Posebno pitanje je zbog čega ukrajinske snage namju nikakvih oznaka na odorama. Niti zastave, niti oznake postrojbe i činova. Neobično za "regularne" trupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije