Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.11.2017. u 08:18

U normalnim zemljama za gospodarstvo je od sistemske je važnosti malo i srednje poduzetništvo! Međutim, u Hrvatskoj se posebice malo poduzetništvo doslovce ubija! Umjesto da ono bude temelj cijelog gospodarskog sustava, uz ono srednje, da mu se omogući što lakše poslovanje, satire ga se prenormiranošću i stalnim mijenjanjem zakona

Sjećamo li se najava da će država postati partner poduzetnicima, da inspektori neće više biti kao najgori represivni aparat, nego da će s poduzetnicima biti gotovo u prijateljskim odnosima? Sjećamo li se najava da inspektori neće odmah određivati kazne, posebno ne za benigne prekršaje, nego da će s poduzetnicima prvo razgovarati, upozoravati ih, davati im vremena da se usklade sa zakonskim i podzakonskim propisima? Nije li tako u normalnim zemljama? Nije li tako već odavno trebalo biti? Sjećamo li se najava da će se poduzetnicima maksimalno olakšati poslovanje? Da će se maksimalno smanjiti pritisak zbog niza nebuloznih propisa, da će se debelo prenormirani sustav promijeniti? Sjećate li se tih najava vi koji ste ih davali, i kojima su do danas puna usta gospodarstva i poticanja ulaganja i poticanja investicijske klime? Pa da, puna su vam usta Agrokora.

Zbog njega ste cijelu državu i izvan nje dignuli na noge, jer je koncern od sistemske važnosti za hrvatsko gospodarstvo. U normalnim zemljama za gospodarstvo jedne zemlje od sistemske je važnosti malo i srednje poduzetništvo! Međutim, u Hrvatskoj se posebice malo poduzetništvo doslovce ubija! Umjesto da ono bude temelj cijelog gospodarskog sustava, uz ono srednje, da mu se omogući što lakše poslovanje, ono ga se ubija prenormiranošću svakakvim propisima, stalnim mijenjanjem zakona i propisa, a koji mali poduzetnik može uz posao koji mora održati još i svaki dan pratiti što to sve zakonodavac mijenja? Ni jedan! To jedva prate i velike firme koje imaju vlastite pravne odjele i stručnjake za to. Ali ne samo to, male se poslodavce ubija prekršajnim kaznama, dok se velikima godinama gleda kroz prste! Agrokor je najbolji primjer takvog ponašanja. I ne samo on.

Evo što se događa na terenu ovih dana. Kako zvuči činjenica, primjerice, da vam uleti inspektor, i da se obrati vlasniku radnje te mu kaže kako će mu odmah oderati tisuću kuna kazne, pa da ne kompliciraju, jer da će mu sigurno naći neki prekršaj ako krene istraživati, i da bi kazna mogla biti i veća. Što da radi takav obrtnik u malom gradu, koji jedva krpa kraj s krajem? Da se usprotivi, pa da dobije još veću kaznu i da onda obrt mora zatvoriti? No još je gore od toga što ovih tjedana radi Porezna uprava.

To je već teška porezna represija! Tko nije upućen, privatnici koji prodaju svoje proizvode moraju imati fiskalne blagajne za izdavanje fiskalnih računa bilo gdje da prodaju. Porezna uprava ima novu aplikaciju e-porezne. U njoj treba prijaviti svako novo prodajno mjesto koje nije sjedište firme ili obrta, pa tako prvo iduće ima oznaku P 02. Ista ta oznaka treba biti i u fiskalnoj blagajni. Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske ovih dana, međutim, upozorava na totalnu besmisao i pljačku poduzetnika! Jer su u zadnjih mjesec dana zabilježeni slučajevi gdje su poduzetnici dobili kaznu od osam tisuća kuna samo zato što je u blagajni bilo P1, a u e-poreznoj p1 (razlika veliko i malo slovo), ili je u blagajni bilo P01, u e-poreznoj P1 (nedostajala je nula u e-poreznoj)! Možete li zamisliti koji je ovo besmisao? I računovođe opetovano upozoravaju Poreznu upravu da se sve to može spriječiti i riješiti tako da aplikacija e-porezne odmah upozorava na grešku ako na njoj i u fiskalnoj blagajni nisu iste oznake.

No Porezna uprava šuti! Kao da je sustav napravljen tako da se poduzetnike dere i pljačka, i tako puni državni proračun! I mi onda govorimo o poduzetničkoj zemlji! Još se veća pljačka poreznika dogodila ovih dana kod jednog poduzetnika koji je kažnjen s nevjerojatnih 35 tisuća kuna jer je na njegovom računu oznaka prostora bila P2, a u e-poreznoj 2!!! Štoviše, kazna za to je veća od kazne za nađeni višak u njegovoj blagajni od 85 kuna, pa je ukupno kažnjen s čak 60 tisuća kuna! Je li to normalno? U inicijativi profesionalnih računovođa vrlo jasno zaključuju: “Ovo su vrlo bitne teme za opstanak mnogih obitelji koje ovise o prihodima koje ostvaruju kod malih poduzetnika. Ovako veliki iznosi kazni za greške koje su omogućene upravo propustom u aplikaciji e-porezne su direktan nož u leđa mnogima koji se neće moći oporaviti i nastaviti poslovanje. Ovo je i razlog zašto ljudi odlaze i otvaraju firme izvan RH, jer nemaju sigurnosti i osnovnih uvjeta za normalno poslovanje. Onog dana kada poduzetnici postanu partneri zakonodavcu, a ne po defaultu ‘lopovi’ koje treba kažnjavati tada će zasjati sunce u ovoj zemlji.” Premijeru, javi se!

Komentara 2

TO
tolitol
13:48 20.11.2017.

Ponavljam i ponovit ću opet: HDZ, SDP, HNS, IDS, HSS itd. su ekonomska ljevica, vjerojatno i ekstremna ljevica (barem dijelom). Mi smo samo na papiru tržišno gospodarstvo, a zapravo iz bivšeg sustava nismo još izašli. Država ne postoji kao servis ni poduzećima ni građanima, nego kao subjekt koji se mora namiriti. I zato ovakve priče gdje javni službenici upropaštavaju poduzetnike i tjeraju ljude na zavod za zapošljavanje i izvan zemlje. Ovu zemlju treba "resetirati".

VE
velika
10:50 20.11.2017.

ako to nije razlog da se nekome u Poreznoj da otkaz ...ne znam što je ...gdjo Dalić ..g Marić javite se ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije