Naslovnica Vijesti Hrvatska

Protiv dvojice Martićevih milicajaca podignuta optužnica za ratni zločin u Petrinji

Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja
02. listopada 2018. u 10:07 11 komentara 1563 prikaza
Milan Martić
Foto: Screenshot Youtube

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1947. i 1956.) zbog ratnog zločina počinjenog u noći s 4. na 5. studenog 1991. godine u Petrinji. Dvojicu pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine sumnjiči se za mučko ubojstvo obitelji Kozbašić u njihovoj kući u Meštrovićevoj ulici.

Borislav Đukić Optužnica protiv B. Đukića Optuženog za miniranje brane Peruća terete i za ubojstvo 126 civila

Dvojica milicajaca ušla su u kuću Kozbašića te u prizemlju kuće ubili 9-godišnjeg Alena, a u potkrovlju 13-godišnju Tamaru, te Milana Kozbašića (1952.) i Gordanu Kozbašić, rođenu Grbić (1954.)

Svi su ubijeni iz tzv. Škorpiona – hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk. Nakon što su počinili mučni zločin dvojica su se udaljila iz kuće uzevši sa sobom  odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu Milana Kozbašića.

Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja. Spominjalo se kako je neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji.

Srebrenica OESS: Više od 5.000 osumnjičenika za ratne zločine u BiH, pravosuđe ne stiže na rokove

Tijela ubijenih preuzeo je Gordanin otac te ih pokopao u mjestu Gornja Sanica kod Ključa, rodnom mjestu pokojne Gordane. Vlast tzv. Krajine istraživala je ovo ubojstvo, čak je za njega bio osumnjičen Milanov brat koji se nalazio tada na slobodnom teritoriju Hrvatske, no počinitelji nikad nisu kažnjeni. Hrvatska pravosudna tijela tretirala su ovaj slučaj kao obična ubojstva,no prekategorizirana su, zajedno s nekim drugim slučajevima, u ratni zločin jer je i prijetila zastara.

Nakon 27 godina državno odvjetništvo za ubojstvo petrinjske obitelji Kozbašić smatra odgovornim dvojicu bivših Martićevih policajaca, a koji su trenutačno hrvatskom pravosuđu nedostupni.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • bf2:

  Dali će oliver frljić napraviti predstavu i o njima,ili mu Hr žrtve nisu zanimljive?

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Kakav bi to bio srpski zločin da ne pokupe zlatninu ?

 • Deleted user:

  Sjetili se da bi mogli nešto po tom pitanu napraviti. Čudo čudo nakon 27 godina, što se ne boje Pupovca da im zapreti izlaskom iz koalicije? Što će reći Europa? Možda se bliže izbori pa sada pravna država po nalogu ... prikaži još! HDZ podiže sudske tužbe.