Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLADE RH

Pripadnicima HVO-a mirovine porasle za 5 posto, iduće povećanje bit će u siječnju

Marin Piletić
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/2
03.07.2023.
u 14:56

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić tada je istaknuo kako se prijedlogom zakona, nakon više od 12 godina, predlaže ukidanje posljednje "krizne mjere" iz 2009. godine u cilju rasterećenja kategorija umirovljenika koji već godinama snose teret financiranja mirovinskoga osiguranja kroz smanjene mirovine.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od prvog srpnja mirovine koje primaju stradalnici Hrvatskog vijeća obrane rastu za pet posto, odnosno ukida se krizna mjera iz 2009. godine, kojom su te iste mirovine bile umanjene. U skladu s novim propisima u RH, posljednji dio krizne mjere ukida se 1. siječnja kada će mirovine rasti za još pet posto. Time je nastavljen produktivan odnos Vlade Republike Hrvatske prema braniteljskim kategorijama, uključujući i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je u Svetom Ivanu Zelini tijekom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije kako je ova Vlada pokazala svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da je za njih to sudbonosno, najteže razdoblje novije hrvatske povijesti i temelj državnosti. Podsjetio je na najvažnije rezultate u tom pogledu u proteklih sedam godina u mandatima ove Vlade, koji su ostvareni u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata.

– Sustavno ispravljamo i nepravde nanesene braniteljima te smo 2017. ukinuli kriznu mjeru 10-postotnog umanjenja dijela braniteljskih mirovina, a nakon više od 12 godina ukidamo i posljednju "kriznu mjeru" iz 2009. godine, koja će se realizirati u dva navrata – rekao je ministar branitelja. Podsjetio je i da se prvih pet posto ukida od 1. srpnja, pa će više od 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a imati veće mirovine.

VEZANI ČLANCI

– To su samo neki od pokazatelja konkretne potpore braniteljsko-stradalničkoj populaciji – naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Podsjećamo, ovoga proljeća za pripadnike HVO-a uslijedila je dobra vijest – na 208. sjednici Vlade RH, održanoj 13. travnja, prihvaćen je, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić tada je istaknuo kako se prijedlogom zakona, nakon više od 12 godina, predlaže ukidanje posljednje "krizne mjere" iz 2009. godine u cilju rasterećenja kategorija umirovljenika koji već godinama snose teret financiranja mirovinskoga osiguranja kroz smanjene mirovine. Prijedlogom se predlaže postupno ukidanje Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, prema kojem se počevši od 1. srpnja 2010. za 10 posto smanjuju mirovine više od 464,53 eura (3500 kuna). Tada je također objašnjeno kako bi se od 1. srpnja 2023. mirovine više od 464,53 eura, koje su se ranije smanjivale za 10 posto, smanjivale za 5 posto, a od 1. siječnja 2024. potpuno bi se ukinulo smanjenje. Ministar Piletić istaknuo je kako bi se predloženim izmjenama obuhvatilo više od 96 tisuća korisnika mirovine priznate ili određene prema posebnim propisima, od čega više od 63 tisuće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i pripadnika HVO-a. Odluka Vlade Republike Hrvatske dodatni je pokazatelj aktivnosti koje vlasti u susjednoj državi provode u cilju jasnog prepoznavanja zasluga koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane imali u obrani, kao i kroz brojne vojne operacije kojima su stvoreni uvjeti za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

VIDEO Suluda jurnjava u Karlovcu: Izletio s ceste i udario u kontejner, sekundu prije prošla žena

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
ZVONE
16:42 03.07.2023.

Nama dragovoljcima iz matićne države mirovine porasle "srednji prst".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije