Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ŠTO RAZVLAŠĆUJE USTAVNI SUD

Dodik ide dalje: RS će protjerati državni Sud, SIPA-u i Tužiteljstvo, najavili tužbu protiv Schmidta

Konjic: Konferencija za medije nakon sastanka Trojke i delegacija SNSD-a i HDZ BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
03.07.2023.
u 11:25

Podsjećamo, visoki predstavnik donio je zapravo tri odluke - prvom je poništio zakon kojim se ukida obveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a. Drugom odlukom poništen je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, dok se treća odnosi na izmjene Kaznenog zakona.

Politička kriza u BiH, dodatno naglašena potezom Narodne skupštine RS-a o nepriznavanju odluka visokog predstavnika, kao ni Ustavnog suda BiH, a zbog čega je intervenirao i visoki predstavnik, na svojem je vrhuncu - vlasti u RS-u jučer su nastavile otvoreni sukob s međunarodnom zajednicom. U obraćanju na Kozari predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je kako taj entitet odbacuje visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove odluke zato što ga nije legitimiziralo Vijeće sigurnosti UN-a. U tom je kontekstu naglasio kako je Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma jasno propisao kako se bira visoki predstavnik, odnosno da ga bira pet strana potpisnica, a da odluku potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Takvo što se, naglasio je Dodik, u slučaju Christiana Schmidta nije dogodilo, poručivši kako se Schmidt lažno predstavlja od kada je došao u BiH.

Pitanje Ustavnog suda

- Razmatramo da tužimo Schmidta njemačkom tužiteljstvu za lažno predstavljanje. Vjerujem da ćemo taj proces pokrenuti u Njemačkoj. Sve je ovo pokrenula Angela Merkel da skloni Schmidta iz Njemačke, a njemu se svidjelo raditi za 24.000 eura mjesečno - kazao je Dodik. Predsjednik RS-a je tom prilikom potvrdio kako Narodna skupština RS-a neće prihvatiti nikakve Schmidtove odluke, a osvrnuo se na Daytonski sporazum, kazavši kako ga je dio međunarodne zajednice doveo do točke da on nema nikakvog smisla.

VEZANI ČLANCI

U svojem se obraćanju ponovno referirao na Ustavni sud BiH, kazavši kako je ta institucija kršila Ustav BiH.

- Ustavni sud je maksimalno kršio Ustav. Mi u Republici Srpskoj nismo nikada tražili ništa izvana što nije propisano Daytonskim sporazumom, Ustavom ili dogovorom, ali ovdje su već odbacili Daytonski sporazum i nas koji ga branimo pokušavaju prikazati njegovim rušiteljima - rekao je Dodik. Tom je prilikom i najavio kako će potpisati ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritorij RS-a kada prođe sve procedure, dodavši i kako RS želi da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

- RS će nastaviti primjenjivati svoje zakone onako kako ih donosi. Ako i dalje bude pritisaka, vjerujemo da bi do Nove godine Republika Srpska mogla imati referendum na kojem će s izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njezina statusa - kazao je Dodik. Poručio je kako Republika Srpska ne planira nikakav sukob. Kada je riječ o potezima koji bi mogli uslijediti, najavio je proglašenje važećih zakona koji su dobili potporu dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, a onda će se, vjerojatno, krenuti u procedure pred sudom, otići pred parlament i donijeti odluke o neprihvaćanju nadležnosti Suda BiH, Tužiteljstva i SIPA-e na prostoru Republike Srpske.

- U tom trenutku ojačat ćemo našu entitetsku liniju, što god to značilo - dodao je Dodik. Među ostalim, poručio je i kako mora braniti ovaj narod te je spreman za žrtvu.

- Ići ću do kraja jer nemam drugog izbora. A taj kraj podrazumijeva dva rješenja - ili će nam oduzeti imovinu i nećemo biti ništa ili ćemo imati Republiku Srpsku, ali, eto, možda nećete imati Milorada Dodika kao predsjednika. Ja sam za ovu drugu opciju - poručio je.

Podsjećamo, visoki predstavnik donio je zapravo tri odluke - prvom je poništio zakon kojim se ukida obveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a. Drugom odlukom poništen je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, dok se treća odnosi na izmjene Kaznenog zakona.

- S obzirom na to da smo imali nove antidaytonske zakone u NS-u RS-a, odlučio sam izmijeniti Kazneni zakon BiH tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak države tretirati kao kazneno djelo, a te izmjene će osigurati i pravnu osnovu za tužitelje da oni poduzmu aktivnosti - rekao je Schmidt. Oni koji ugrožavaju i pokušavaju srušiti ustavni poredak, naglasio je, moraju biti procesuirani. Prije svega, oni će snositi posljedice za svoje postupke. - Sve opcije su na stolu, a vi znate koji je to spektar bonnskih ovlasti koje imam na raspolaganju - upozorio je Schmidt. Izrazio je nadu da će se politički akteri urazumiti, a sreo je, kaže, mnogo odgovornih političara koji intenzivno rade kako bi osigurali da država postigne napredak prijama u članstvo u EU.

Schmidt je također upozorio i kako se odlukama Narodne skupštine krši ustavni poredak BiH, odnosno Daytonski sporazum, objasnivši i kako zakonodavna tijela entiteta nemaju nadležnost derogirati odredbe Ustava BiH. U tom je kontekstu objasnio i kako isto tako entitetski parlamenti ne mogu regulirati jurisdikciju ključnih daytonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Punu potporu visokom predstavniku uputili su predstavnici međunarodne zajednice, a među njima i Sjedinjenih Američkih Država. Izjave iz RS-a izazvale su brojne reakcije. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović oglasio se na Twitteru, gdje je istaknuo kako smatra neprihvatljivim poruke koje dolaze iz RS-a. - Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Žurno se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 ključnih prioriteta na EU putu naše domovine - napisao je Čović na Twitteru.

VEZANI ČLANCI

HDZ 1990. pozvao je sve političke opcije i pojedince na poštivanje Daytonskog sporazuma, a sva osjetljiva pitanja, naveli su, moraju se rješavati kroz međusobno uvažavanje i dijalog.

Reagiranja, izjave...

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller oglasio se nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio bonnske ovlasti. - Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR i visokog predstavnika te korištenje bonnskih ovlasti za održavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke - poručio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Događaji oko Republike Srpske i OHR-a izazivaju reakcije i u susjedstvu. Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je vrlo zabrinut zbog onoga što se događa u Republici Srpskoj i da se boji da su stranci donijeli odluku da “idu veoma žestoko”. - Mislim da je tamo u tijeku velika i teška kriza i neću se dalje o tome izjašnjavati - rekao je Vučić. Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je zakon kojim se zabranjuje primjena odluka Ustavnog suda BiH u tom dijelu zemlje. Vlasti u RS-u već dulje su u aktivnom sukobu s Ustavnim sudom BiH, tražeći odlazak stranih sudaca, a čiji su glasovi, objašnjavaju iz Banje Luke, upravo ti koji donose prevagu u donošenju odluka koje su, ističu u RS-u, na štetu toga entiteta. Polarizmi i napetosti, koji prijete uništiti teško postignuti napredak BiH, stvaraju ozračje u kojemu će biti od iznimnog značaja “stati na loptu”, a jedini način za to je stalno inzistiranje na povratku europskim integracijama i dijalogu oko važnih tema za funkcioniranje države.

VIDEO Suluda jurnjava u Karlovcu: Izletio s ceste i udario u kontejner, sekundu prije prošla žena

Komentara 39

LU
luminax
13:28 03.07.2023.

Narodi u BiH , osim nametnutog dejtonskog sporazuma , nemaju drugo vezivno tkivo . Dokle ce tako moći ? Muslimani se potivaju na građansku državu , a u Jugoslaviji dobijali ospice kada im se pomene građanska država , jer onana u višenacionalnim državama znači majorizaciju .

Avatar Behemot
Behemot
12:23 03.07.2023.

Trebalo je BiH podijeliti (ali još se stigne), Hercegovina, Posavina i Bihać (u zamjenu za Srednju Bosnu) Hrvatima.

LU
luftbrenzzer
12:47 03.07.2023.

Još se jednom pokazalo kao pravilo: Kad jedna budala baci kamen u bunar, dvadeset ga mudraca ne mogu izvaditi. Kad su se raspadali veliki sustavi državnih zajedfnica kao SSSR i SFRJ morbidno je ustrajati na "jedinstvu" BiH u kojoj se ne zna koji od kojih entiteta više mrzi one druge i da pod svaku cijeni treba krvlju omrznute entitete silom obdržati u tobožnjoj cjelini. Lijepo su se dogovarali Milošević i Tuđman da u startu riješe sve naknadne nedoumice, ali je prevlada bolesna ideja svjetske zajednice o nasilnom združivanju nespojivog i sada imamo što imamo. Po prirodi stvari sve što ne vallja prije ili kasnije propada pa će tako i projekt cjelovite BiH doživjeti propast. Na silu se ne može obdržati ni bračna zajednica (u kojoj je ljubav isparila), a kamo li na silu zavađene strane gurati u tobožnje bratstvo i jedinstvo. Prema tome, razlaz je jedina mirotvorna opcija po principu da svaka ptica svojem jatu leti. Treći entitet bi bio na dobitku jer bi mogli birati kome će se prikloniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije