Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za područje Siska, Petrinje i Gline određene zone sigurne za gradnju

Gradimo jedan mozaik koji će javnosti biti predstavljen u obliku drugog programa mjera, koji će dati odgovor na pitanje gdje se i na koji način smije graditi i s kakvim tipskim projektima, izjavio je Horvat.
15. veljače 2021. u 21:27 1 komentara 1000 prikaza
Zagreb: Povodom zaprimanja novih zahtjeva ministar Darko Horvat posjetio je APN
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Preliminarno izvješće vezano za sigurnost građenja na području Sisačko-moslavačke županije, koje će biti i podloga za geotehničke istražne radove te naposljetku i gradnju i obnovu na potresom razrušenim područjima, predstavljeno je u ponedjeljak na sastanku ministra graditeljstva Darka Horvata i predstavnika struke.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održan je još jedan u nizu sastanaka s predstavnicima Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Kristijan Posavec izjavio je da su protekla dva tjedna bila radno intenzivna, prilikom čega su za područje Siska, Petrinje i Gline određene tzv. zelene zone gdje se mogu obnavljati i graditi zamjenske kuće, s obzirom da su se nakon potresa pojavile urušne vrtače i klizišta.

Boris Milošević Što god učinio, za desnicu ću biti četnik ili bar ekstrem, a za umjerene profesionalni Srbin

Na temelju geofizičkih radova, određena su i područja sigurne gradnje i obnove za mjesta Mečenčani i Borojevići, dok su, s druge strane, s obzirom na urušne vrtače, izdvojena nesigurna područja.

Slijedeće faze se odnose na to da se te "zelene zone" gradnje na kartama u slijedećim tjednima, s pritokom i obradom novih podataka, proširuju, jer, objašnjava Posavec, još nisu sva područja obrađena.

"To će biti podloga građevinskoj struci da može nastaviti s geotehničkim istražnim radovima te obnovom i gradnjom", naglasio je. 

Dekan zagrebačkog Građevinskoga fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić izjavio je da, nakon što su danas predstavljene prve karte geologa vezane za sigurnost građenja, Građevinski fakultet sada ima zadatak pripremiti geotehničke istražne radove, a u nekoliko općina u Sisačko-moslavačkoj županiji ta je priprema već pokrenuta.

Predsjednica BiH entiteta RS Željka Cvijanović u obilasku potresom pogođene Banovine ŽELJKA CVIJANOVIĆ Predsjednica Republike Srpske obišla Banovinu: Želim Glini i Petrinji brz oporavak

Usporedo se rade i proračuni stambenih kuća koje kao tipska rješenja moraju "izaći" u slijedeća dva tjedna kao nešto što će se ponuditi na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je Lakušić. Rekao je i da postoji veliki broj tvrtki koja imaju interes graditi, kao i donirati, određeni broj kuća na navedenom području.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je da je samo na području Mečenčana i Borojevića izvršeno više od 800 bušotina temeljem kojima se analizira to područje te pokušava utvrditi u kojoj mjeri je ono sigurno za izgradnju novih, zamjenskih kuća.

Kada je riječ o izradi i verifikaciji prostorno-planske dokumentacije, a s obzirom da je u cilju smanjenja administracije anulirana potreba ishođenja građevinske i uporabne dozvole, Horvat je rekao da želi biti siguran da će se novi projekti, nakon uklanjanja porušenih objekata, graditi po pravilima struke te temeljiti na svim potrebnim certifikatima, kao i sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji.

Petrinja: 23 kontejnera na Sajmištu u potpunosti su spremni za prijem stanara SPREMNO KONTEJNERSKO NASELJE 'Lakše će nam biti u kontejneru. Dok čekamo obnovu, ovdje ćemo se napokon naspavati'

Gradimo jedan mozaik koji će javnosti biti predstavljen u obliku drugog programa mjera, koji će dati odgovor na pitanje gdje se i na koji način smije graditi i s kakvim tipskim projektima, izjavio je Horvat. 

Izvijestio je da će se u četvrtak na sjednici Vlade naći prvi program mjera, koji definira projektiranje, revidiranje projektne dokumentacije, tehničko-financijski nadzor, imenovanje operativnih koordinatora, kao i dio nadzora.

Istaknuo je da se cijeli proces odvija na tri paralelna fronta - jedan se odnosi na izradu potrebne natječajne dokumentacije za definiranje projekata obnove na Banovini, drugi se odnosi na izradu odnosno verifikaciju prostorno-planske dokumentacije i "stavljanje" tih objekata u prostor sukladno toj dokumentaciji, dok se treći odnosi na isključivanje odnosno definiranje onih područja na kojima će biti dozvoljena izgradnja, ali pod posebnim uvjetima, o čemu je danas dobiveno i preliminarno izvješće Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

GRAĐANI TRAŽE OBNOVU Centar se pretvorio u prašnjavi geto. Bilo bi lakše otići, no mi smo odlučili žestoko se boriti da mu vratimo život

"S današnjim danom, usudio bih se reći, velika većina svih potrebnih inputa za izradu drugog programa mjera, je na stolu. Još će se nekoliko dana potrošiti na analizu predmetnih izvješća, uklopiti sve grafičke podloge na jednu kartu, i mislim da smo vrlo blizu raspisivanju natječaja i za segment obnove, ali prvenstveno za segment rušenja odnosno novogradnje, koja će se u segmentu obiteljskih kuća najprije dogoditi na prostoru Banovine odnosno Karlovačke županije", izjavio je Horvat.

Na pitanje novinara kada će se krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za obnovu, Horvat je rekao da će se istog trenutka kada Vlada usvoji program mjera moći će se započeti s popunjavanjem i predajom istih.

Za 22. veljače očekuje i uspostavu verificirane aplikacije, koja će omogućiti da se svi ti zahtjevi popunjavaju i predaju elektroničkim putem.

Zagreb: Zbog uklanjanja dimnjaka zatvorena Vlaška od Draškovićeve do Petrove NOVI PROJEKT Što se krije iza Bandićeva megaplana o obnovi Zagreba koji će predstaviti na obljetnicu potresa?

Upitan kada bi obnova mogla krenuti, Horvat je ustvrdio da će to biti istog trenutka kada se provede javna nabava, odnosne ugovore radovi i projekti, koji će se temeljiti na tipskim rješenjima, kojih će biti nekoliko, a koja će na tržište generirati hrvatski proizvođači.

S obzirom da se ne može znati koliko će trajati proces javne nabave, kaže i da ne može govoriti o točnim datumima početka obnove.

Izvijestio je da je s današnjim danom profunkcionirao dislocirani ured Ministarstva u Petrinji, do kraja tjedna službenici će biti na raspolaganju i građanima Siska i Gline, a također će se formirati i mobilni timovi koji će biti na raspolaganju mještanima sela oko tih gradova, a kako bi im pomogli u popunjavanju zahtjeva.

VIDEO: Klizište i rupe nakon potresa 

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja