Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja cvijeća

Za multifloru od 10 do 50 kn, za krizantemu do 15 kn

Uoči blagdana Svih svetih
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
29.10.2018.
u 07:15

Cvjeta uvoz uoči Svih svetih

Mnogi još mjerkaju domaću ponudu sisvetskog cvijeća na tržnicama i u trgovačkim centrima uspoređujući veličinu i cijenu multiflora, krizantema, špina gumbeka… Malene lončanice multiflore ponegdje se mogu naći već za deset kuna, dok one velike, bogatije, koštaju i 50 i više kuna. Za jednu rezanu krizantemu pak u prosjeku treba izdvojiti između 8 i 15 kuna.

No sve je manje cvijeća iz domaćih plastenika, tuže se cvjećari, uvjereni da njihova ponuda posljednjih godina u dane prisjećanja na najmilije ne podmiruje ni deset posto hrvatskih potreba. Iako je teško u lanjskoj statistici od 38,7 milijuna eura vrijednom uvozu drveća, lukovica i cvijeća u Hrvatsku naći baš ono sisvetsko, podaci HGK govore, primjerice, da u povodom blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu u prosjeku poraste za 50-ak tona.

Većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz u listopadu učetverostruči (s 15 tona u rujnu na 60 tona u listopadu prošle godine). Ukupan uvoz rezanog cvijeća u Hrvatsku lani je iznosio 1555 tona u vrijednosti 8,3 milijuna eura. Najviše cvijeća tradicionalno smo uvezli iz Nizozemske (551 tonu u vrijednosti 3,4 milijuna eura), Slovenije i Njemačke, a dominantno uvozimo i svježe rezane ruže (563 tone za 3,4 milijuna eura) te rezano cvijeće i pupoljke prikladne za bukete (499 tona u vrijednosti 2,8 milijuna eura).

U listopadu 2017. uvezeno je pak 159 tona cvijeća vrijednog 698 tisuća eura, što je u odnosu na 2016. (770 tisuća eura) pad od 9,3 posto. Izvoz cvijeća u prošloj godini od 169 tona vrijednih 1,1 milijun eura pretežno je išao u Italiju i Sloveniju. Što se pak tiče svijeća i lampaša, domaći svjećari kažu da ništa ne mogu reći protiv konkurencije jer svaka roba ima svog kupca. Svijeće koje su lakše, u pravilu i traju kraće i trebale bi biti jeftinije.

No čini se da se cijena jedino i gleda, umjesto jesu li lampaši punjeni tekućim parafinom (s kojim dulje traju) ili parafinskom pjenom, pa cvjeta uvoz. Prema podacima HGK, lani smo tako uvezli 2,7 milijuna kilograma svijeća vrijednih 5,9 milijuna eura ili 44 milijuna kuna, za oko 5 milijuna kuna više nego godinu ranije – i za desetak milijuna kuna više nego u 2015. godini. U prvih sedam mjeseci 2018. godine uvezli smo već svijeća za 18,6 milijuna kuna, najviše iz Poljske i Njemačke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije