Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINI Ako Haaški tribunal i zatvori vrata, srpski bjegunci ipak mu neće izbjeći

Za Mladića, Hadžića i Karadžića ostaje 'jezgreni ICTY'

VL
Autor
Stojan De Prato
25.11.2008.
u 15:27

Ratni zločinci i bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić neće izbjeći suđenje Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY): ni pokušaji Radovana Karadžića da odugovlači s početkom suđenja neće mu pomoći da izbjegne mjerodavnost toga suda.

Dao je to do znanja na okruglom stolu “Ostavština ICTY-ja”, koji je u Bruxellesu danas priredio think-tank Središte za europsku politiku (EPC), sudac prizivne ICTY-jeve zbornice Fausto Pocar, koji je do ovoga mjeseca tri godine predsjedao sudom.

Naime, napomenuo je Pocar, u Vijeću sigurnosti UN-a postignut je dogovor da se zadrži “jezgreni sud”, koji bi nastavio raditi sve dok se suđenja tim optuženicima za najteže ratne zločine i mogući prizivni postupci ne okončaju.

- Rok za zatvaranje ICTY-ja ionako nije bio nikakav čvrsti mandat, nego procjena koju smo na sudu sami donijeli još 2000. godine – naglasio je Pocar. On ne smatra da je ICTY-jeva svrha da pomogne pomirenju.

- Na sudu je da provodi pravdu. Pomirenje može doći tek kao posljedica takva djelovanja – napomenuo je. Pocar se pohvalio da je već osuđen 161 zločinac, dok su dvojica u bijegu; trenutačno je u tijeku 45 postupaka, od kojih 15 prizivno.

Kao naslijeđe ICTY-ja Pocar je istaknuo da je to prvi sud koji je uspostavljen za suđenje za genocid i prvi koji je primijenio međunarodno pravo ne samo na države, nego i na pojedince. Stoga je pomogao razviti pravo, te je postavio precedente i reference za Međunarodni kazneni sud (ICC). Pocar je najavio je skori završetak Priručnika ICTY-jeve prakse, koji će, uz ICC, moći koristiti i sudovi “u regiji”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije