Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za jednu godinu staža hrvatska država jamči 71,53 kune mirovine

Mirovine se, inače, usklađuju dva puta godišnje, prema kretanju plaća i cijenama u prethodnom polugodištu
23. kolovoza 2021. u 14:02 41 komentara 27459 prikaza
Umirovljenici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Poskupljenja i osjetnije povećanje plaća utjecali su i na usklađivanje mirovina koje će od srpnja porasti 2,46 posto, odnosno u prosjeku za 60-tak kuna. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i službeno je u ponedjeljak donijelo odluku da se najniža mirovina po jednoj godini staža poveća 2,46 posto na 71,53 kune. 

Umirovljenici VEĆA PRIMANJA UMIROVLJENICIMA Mirovine nakon usklađivanja u srpnju prosječno veće za 68,93 kune

Po tome, ljudi koji sada odlaze u čistu starosnu mirovinu s 35 godina staža neće imati manje od 2503 kune mirovine, a hoće li im i koliko mirovina biti iznad te granice ovisi o  njihovim prijašnjim plaćama i uplatama mirovinskih doprinosa. Prijevremene se mirovine trajno umanjuju do 12 posto, odnosno 2,4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu, dok se kod invalidskih i mirovina po posebnim propisima primjenjuju drugi uvjeti. Za minimalnih 15 godina staža država jamči 1072 kune mirovine.

Mirovine se, inače, usklađuju dva puta godišnje, prema kretanju plaća i cijenama u prethodnom polugodištu, a kako smo jedno vrijeme imali nisku inflaciju te skroman rast plaća i umirovljeničke su povišice bile ispod očekivanja te populacije. Prije dvije godine povećanje je bilo slično kao i sadašnje 2,44 posto, no u godini korone usklađenje je bilo skromnije. 

HZMO navodi da će prva sljedeća mirovina biti isplaćena u srijedu 8. rujna, kad će sjesti i razlika usklađenja za srpanj, dakle,  u prosjeku oko 120 kuna više nego što je isplaćeno na račune umirovljenika ovaj mjesec. Očekuje se da će ove godine država za mirovine isplatiti 42,6 milijardi kuna, odnosno 3,55 milijardi kuna svaki mjesec. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Stopa inflacije u srpnju 2,8 posto, najviša od travnja 2013.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • MB365:

    Niti 3000 kn mirovina za 40 godina radnoga staža. Dakle ukoliko nemate svoju nekretninu a sada ste podstanar u budućnosti ćete biti beskućnik jer ovih 3000 kn u ZG pokrije samo najam stana. I onda dobijem minuse kada kažem da ... prikaži još!a su sportaši preplaćeni gdje oni ladno za 7 dana jahte keširaju 7,5 mil kuna i piju votku od 30 000 kn, skoro godinu dana vaše penzije!

  • Maiden:

    Treba ju doživjeti...

  • malena1983:

    Ako npr.placam godisnje 20000 kn za mirovinu, kako mi onda drzava garantira samo 70-ak kn po godini staza nakon 15 god staza. Sto ako sr razbolimo?