Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drakonske kazne

Za Facebook-pozive na nerede mladići dobili po 4 godine zatvora

\'British riot police arrive in front of a burning building in Croydon, South London on August 8, 2011. Now in it\'s third night of unrest, London has seen sporadic outbreaks of looting and clashes bo
Foto: AFP/Pixsell
1/3
17.08.2011.
u 17:28

Internetske grupe ugašene su samo desetak minuta nakon otvaranja na društvenoj mreži

Desetak dana nakon završetka nemira u Velikoj Britaniji, pred sudovima su počele pljuštati i prve zatvorske kazne za huligane. I to ne bilo kakve kazne, već vrlo oštre osude. Na čak četiri godine zatvora osuđena su dva britanska mladića koji su na svojim Facebook profilima pozvali na ustanak i nerede, iako se na njihove pozive nitko nije oglasio niti ih je uopće komentirao.

Facebook pod nadzorom

Dvadesetogodišnji Jordan Blackshawa napravio je na Facebooku grupu pod nazivom "Razbijmo Northwich", a dvije godine stariji Perry Sutchliffe-Keenan osnovao je grupu "Pokrenimo nerede u Latchfordu". Oba su mladića ujedno objavila kojeg bi se datuma, u koje vrijeme i gdje huligani trebali okupiti i pokrenuti nemire i razbijanja. Ipak, kako je u vrijeme nereda policija intenzivno promatrala što se zbiva na društvenim mrežama, internetske su grupe uočene samo nekoliko minuta od njihovog osnutka i potom ugašene, tako da na pozive dvojice buntovnika nitko nije reagirao. Unatoč tome, uhićeni su i izvedeni pred sud koji im je izrekao drakonske kazne.

– Ovo je i žalosno i smiješno, pa manje zatvora dobije se kad nekog ubodeš nožem – rekao je nakon objave presude Stuchlife-Keenanov brat. Oba su se mladića, koji se inače ne poznaju i nisu bili ni u kakvoj vezi, opravdavala da je riječ bila samo o šali, a Blackshawova odvjetnica ustvrdila je da njezin klijent nije bio sasvim uračunljiv.

Primjer drugima

– Blackshaw je internetsku grupu postavio kada se pijan navečer vratio iz grada. Ujutro, kada se otrijeznio, htio je sam izbrisati grupu, ali bilo je kasno – ustvrdila je njegova odvjetnica. Ipak, ova opravdanja nisu urodila plodom i dvojica su mladića osuđena na dugotrajne zatvorske kazne. S kaznama se slažu i političari.

– Ovi ljudi nisu samo obični huligani, oni su organizatori, poticatelji nereda i takve kazne zasigurno će obeshrabriti svakoga tko takvo što pokuša ponoviti – kaže zastupnik u parlamentu Margot James.

Komentara 82

BK
B Kosa
21:32 17.08.2011.

Nikakav razlog nemoze opravdati na ovoj krizi onakvu stetu i palenje po gradu ja nekada nisam imo nista i nisam pravijo stetu treba ovako i u hrvatskoj postupiti sa stetocinama

OB
-obrisani-
23:52 17.08.2011.

je li to ona civilizacija koja je posebice došla do izražaja tridesetih i četrdesetih prošlog stoljeća ?

OB
-obrisani-
17:40 17.08.2011.

tako treba kazniti i nase huligane (svih vrsta) koji na forumima pozivaju na nasilan otpor protiv vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije