Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajinski izvanredni izbori

Za EU 75 posto Ukrajinaca

A local resident (R) looks through a ballot brought by an election commission member (L) during a parliamentary election, with a chicken seen nearby, near her house in the village of Havronshchyna near Kiev, October 26, 2014. Ukrainians voted on Sunday in
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
28.10.2014.
u 09:30

Veliki poraz desnice, komunista i Julije Timošenko

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju je, na dan izbora, zahvalio Rusiji jer je Ukrajina zahvaljujući Rusiji, rekao je, konsolidirana i patriotski orijentirana kao nikad do sada, u 23 godine samostalnosti.

– Više od tri četvrtine birača koji su izašli na izbore dali su jaku i nepovratnu podršku ukrajinskom putu u Europu – rekao je Porošenko. – Moramo stvoriti najbolju vladu u Ukrajini jer se neka druga ne bi mogla uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se zemlja sada suočava – najavio je.

Integrativni potencijal

Prema procjenama analitičara, tri bloka koja su dobila najviše na izborima jako su proeuropski orijentirana i dat će u tome podršku predsjedniku. Ipak, i sad je važno na karti pogledati rezultate ukrajinskih parlamentarnih izbora, na kojima su pobijedile stranke prozapadne orijentacije, vidjeti tko dobiva na zapadu, tko na istoku. Porošenko među šest stranaka koje su ušle u Vrhovnu radu ima najjači integrativni sveukrajinski potencijal, njegovi rezultati na istoku nisu tako loši kao drugih prozapadnih kandidata.

Odigrao je bolje i u odnosu na aktualnog šefa vlade Arsenija Jacenjuka, ima više zastupnika izabranih u većinskim izbornim jedinicama iako u postotku imaju podjednako. O koalicijskim dogovorima idućih dana ovisit će i hoće li Ukrajina zaista krenuti novim putem, hoće li, kako je to rekao Porošenko, biti jedinstvenija nego prije, a ne slaba i podijeljena, kako su se, kaže, nadali neprijatelji Ukrajine. Nakon Narančaste revolucije prije deset godina, naime, narančasta je vlast razočarala ne samo podbačajima u upravljanju nego i svađama između Viktora Juščenka i Julije Timošenko.

Porošenkov blok na krajnjem istoku, u pokrajinama Donjeck i Lugansk, barem u dijelu gdje se moglo glasovati, dobiva između 15 i 20 posto, Julija Timošenko tamo ostaje na 2-3 posto, a pobjeđuje Oporbeni blok bivšeg ministra Jurija Bojka, uz kojeg su se okupili ostaci donedavno vladajuće Stranke regija svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča. Ta je stranka osvojila gotovo 10 posto glasova, četvrta je po snazi u novom ukrajinskom parlamentu i time je postignut cilj prijevremenih izbora – parlament koji odražava promjene u biračkim preferencijama.

Napadi na kandidate

Među biračima, naime, suradnici bivšeg predsjednika Janukoviča stoje slabo, osim na istoku, gdje Oporbeni blok doseže oko 35 posto. Na Krimu nije bilo izbora, a nisu održani ni u centrima proruskih separatista, u Donjecku i Lugansku, te nekoliko mjesta oko tih gradova, a to je ukupno 3 milijuna ljudi. Odaziv je bio 52 posto, na istoku je bilo i napada na kandidate.

>> Pobjeda prozapadnih i nacionalističkih snaga

>> Pristaša Viktora Janukoviča više neće biti u Vrhovnoj radi

Komentara 23

TH
thekurcula
14:16 28.10.2014.

Tip je u pravu - tri četvrtine IZAŠLIH na izbore dali su nečemu prednost. Ostaje ona četvrtina koja tome nije dala prednost, ostaju oni koji nisu izašli na izbore i ostaje cela istočna Ukrajina, zajedno sa Krimom, koja te izboree negira i uskoro će održati svoje izbore. Dakle, svi koji nisu dali podršku tome čemu jeste dala tročetvrtinska većina izašlih jesu daleko su brojniji pa ne znam čemu se onda Porošenko raduje. Osim tome da sad ima neki formalni razlog da protivno volji velikog dela svog stanovništa vodi Ukrajinu u sve veću bedu i zlo!

Avatar abcd
abcd
10:39 28.10.2014.

Biti ce onako kako gazda Putin kaze, a ne tetkice iz SAD i EU. Amen.

KO
kojesta
09:46 28.10.2014.

pa jasno, kad je eu vec rekla da je spremna platiti njihove dugove, (merkelica),a ministar vanjskih poslova vec veli da im je ovih prvih 83 mrd eura premalo, koje li bezobraznosti.. trebalo ih je poslati u bankrot. njihova oligarhija ima sve te milijarde, velim, ljudskoj gluposti nema granica, jedva cekam krah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije