Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za bazu podataka korisnika HRT nudio 30 posto popusta!

Cjenik s distributerima nije dogovoren, a osim visokih cijena, u njemu su sporne ponude o popustima na redistribuciju
18. rujna 2012. u 13:02 19 komentara 12 prikaza
HRT (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

HRT je planirao od kabelskih i TV operatora ukupno uprihoditi 40-ak milijuna kuna za redistribuciju prva dva programa javne televizije u godini dana. A pristali bi i na 30 posto manje novca ako bi im operatori ustupili bazu podataka s imenom, prezimenom i OIB-om korisnika. Operatori nisu pristali na taj ugovor pa samim tim ni na dijeljenje baze podataka.

– Istina, ta odredba postoji u cjeniku i potpuno je nezakonita. HRT nema prava od nas tražiti baze podataka ni u kojem slučaju. Možemo pregovarati o modelu jednog računa s TV pristojbom, Francuska primjerice ima odličan model takvog tipa. No, baze podataka nitko ne smije tražiti od nas – kazao je Petar Čavlović, predsjednik Udruge telekom-operatora pri HGK, i dodao da su operatori spremni platiti fer naknadu i prema pravom modelu.

Podsjetimo, Prvi program HTV-a po korisniku stoji 4 kune, a Drugi dvije kune ako ga operatori emitiraju u osnovnom paketu, a ako bi ga željeli staviti u neki prošireni paket, dodatno bi se pregovaralo. Riječ je o cijenama prema posljednjem cjeniku, koji je donio bivši predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac. Budući da operatori nisu pristali na taj cjenik, zakonski gledano u sivoj su zoni jer HRT-u ne plaćaju naknadu, potvrdio je P. Čavlović.

Naknada za redistribuciju poskupjela im je deseterostruko za oba programa jer su 2011. godine, u skladu s EBU-om, plaćali 40-ak lipa po pretplatniku mjesečno. Pregovori su, tvrdi Petar Čavlović, trenutačno u mirovanju i vjerojatno će dočekati imenovanje novog ravnatelja HRT-a i nove uprave.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Znači po tome ja dva puta plaćam jedan te isti program od javne televizije kao i dva puta PDV.

 • nije_mi_dobro:

  Želim da mi HRT blokira svoje programe koje emitira u mrežu i prestane mi naplaćivati mjesečnu naknadu. Skuplja su njihova 2 programa nego paketi drugih od 40 programa.

 • isuskristkomunist:

  Haha! HRT zeli ilegalan pristup korisnickim podacima jer zele slati racun i onima koji ne koriste njihove usluge.