Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

William Engdahl: Lažu da više nema nafte!

'19.05.2012., Zagreb, - U knjizari Profil Megastore William Engdalh predstavio je svoju knjigu Mitovi, lazi i ratovi za naftu.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Luka Stanzl/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
21.05.2012.
u 09:00

Monopol nad zalihama nafte jamči moć koju dijele četiri kompanije, tvrdi poznati analitičar

"Mitovi, laži i ratovi za naftu" – posljednja knjiga Williama Engdahla u kojoj se ovaj poznati analitičar političkih i ekonomskih zbivanja te žestoki kritičar američke politike bavi korijenima obmana vezanih uz naftu kao sredstvo gospodarskog i političkog monopola, u subotu je u Zagrebu imala svoju europsku promociju.

Kako je tom prigodom rekao autor, knjiga je zasad doživjela hrvatsko, a osim njega jedino još kinesko izdanje. Englesko tek slijedi. Stoga je Profil kao izdavač Engdahlovih "Mitova, laži i ratova za naftu" promoviranih na Prvom hrvatskom festivalu knjiga imao svjetsku ekskluzivu.

Monopol nad zalihama

Autor je poznat po negiranju tvrdnji da su zalihe nafte ograničene te propagiranju teze kako je to izmišljotina američkih i britanskih naftnih kompanija koje podržavaju njihove vlade, a sve kako bi osigurali monopol nad svjetskim zalihama nafte, pa time i koncentraciju političke moći. – Moj se rad temelji na istraživanju i činjenicama. Knjiga se bazira na istraživanju moći koju utjecajne elite i moćne obitelji zlorabe – odgovorio je W. Engdahl na uvodnu provokaciju vojnog analitičara Igora Tabaka, voditelja razgovora s autorom knjige koja raskrinkava začetak mita o ograničenosti zaliha nafte.

Engdahl kaže da su oba svjetska rata, regionalni ratovi na Bliskom istoku i u Africi te Hladni rat, poticani u američkoj i britanskoj političkoj kuhinji, a sve zbog nadmoći nad izvorima nafte, kontrole nad njihovom distribucijom i očuvanja dolara kao jake svjetske valute. Ta kontrola, prema njemu, leži u rukama četiriju naftnih kompanija: ExonMobila, Cheverona, BP-a i Shella.

Engdahl je u Zagrebu govorio kako američka politika kontinuirano ima za cilj održati status svjetske sile. – Sva moć SAD-a bazira se na dva stupa. Prvi je vojna moć koja mora biti najveća na svijetu, a drugi je dolar koji mora biti svjetska valuta na kojoj se temelje rezerve – rekao je W. Engdahl dodajući da je i to jedan od razloga zbog kojih je euro došao u krizu. Tvrdi da je isprovocirana na Wall Streetu jer je SAD želio oslabiti euro kada se shvatilo da je postao prijetnja dolaru kao svjetskoj trgovinskoj valuti. Kaže da ni kriza u Grčkoj nije slučajna, i stavlja je u kontekst ugovora Grčke s Gaspromom o gradnji naftovoda što se nije svidjelo SAD-u. Dodaje i da je Grčka nedavno otkrila velike rezerve nafte i plina u Egejskom moru.

Iran nije opasnost

O sukobima u Siriji W. Engdahl rekao je da je razgovarao s ruskim i kineskim vojnim dužnosnicima koji su mu rekli da su načinili propust u slučaju Libije jer nisu stavili veto, ali da pogrešku neće ponoviti u slučaju Sirije. Kina, kaže, shvaća da je, ako padne Sirija, sljedeći Iran. Za Iran kaže da ne predstavlja opasnost zbog nuklearnog naoružanja nego što geostrateški s Kinom i Rusijom čini trokut otpora SAD-u.

Komentara 14

TO
Toni50
09:55 21.05.2012.

William Engdahl: Lažu da više nema nafte! , nafte ima za najmanje 500-1000 godina samo se taji i laže kao da je dijamant jel se njom zardi na stotine tisuča puta više nego sa dijamantima ! Najbolje i najače ucijenjiovačkoko sredstvo i za manipulacije punjena državnoga buđeta bez velike muke i truda !

TT
The Time of Troubles 1612
09:59 21.05.2012.

.... On tvrdi i da Washington ni u jednome trenutku nije prestao voditi Hladni rat...... Svi smo mi svjedoci toga. Engedahl, zivio ti nama 100 godina. Zahvaljujuci tebi covjecanstvo je humanije.

WA
wahr
10:10 21.05.2012.

Od ovog svega sto govori Engedahl zar nije VL mogao staviti bolji naslov nego William Engdahl: Lažu da više nema nafte! VL je mogao napisati William Engdahl: NATO je za SAD svjetski policajac i produžena ruka SAD-a ........................ Kao stoto je nekad Hitler nahuskao Hrvate pa su krenuli na Stalingrad, 10 tisuca, tako ce i Amerika kroz svoju produzenu ruku NATO poslati Hrvate na Stalingrad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije