Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

WHO: Virus Zika postao je globalna prijetnja zdravlju

zika
Foto: Reuters/PIXSELL
01.02.2016.
u 21:40

Svjetsku zdravstvenu organizaciju zabrinjava veliki potencijal za globalno širenje zaraze te nepostojanje cjepiva

Virus Zika je globalna prijetnja zdravlju, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavit će to sutra, nakon današnjeg sastanka u Ženevi.

Takva klasifikacija – globalna prijetnja – nije česta, ali WHO zabrinjava povezanost virusa Zika s malformacijama u novorođenčadi, veliki potencijal za globalno širenje zaraze te nepostojanje cjepiva. Epidemija virusa koji prenose komarci, podsjetimo, proširila se zemljama Južne Amerike koje su savjetovale odgađanje trudnoće na dvije godine zbog povećanog broja novorođenčadi s mikrocefalijom, teškim neurorazvojnim poremećajem. U europskim su zemljama svi dosad potvrđeni slučajevi zaraze virusom Zika uvezeni, a opasnost od autohtonih zaraza raste s dolaskom toplog vremena i komaraca. Vrste komarca Aedes aegypti, koji je najčešći prijenosnik u Južnoj Americi, u Europi nema, osim na portugalskoj Madeiri. Drugi prijenosnik – tigrasti komarac – udomaćen je u mediteranskim zemljama, pa tako i u nas.

– Najčešći je put prijenosa ove vrste u nova područja u starim gumama (automobilskim i drugim) u koje ženka polaže jaja. U posljednjih 10-ak godina u Hrvatskoj je postao najčešća vrsta u priobalju i na otocima. Na području Zagreba udomaćen je u pojedinim dijelovima grada, a posljednje dvije godine zabilježeni su sporadični nalazi ove vrste i u nekim drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske – objasnila je prof. mr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, dodajući da je riječ o invazivnoj vrsti koja se brzo širi. Sezona ovih komaraca ovisi o temperaturi zraka, ali na kontinentu najčešće počinje krajem lipnja te nešto ranije u priobalju i na otocima. Prof. Klobučar ističe i da su izvor zaraze virusom Zika bolesni ljudi s kojih komarac prenosi virus na zdrave.

>> Virus zika: Trudnoća umjesto radosti izaziva strah

>> Brazil se više ne može sam boriti s opasnim virusom Zika

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Coldmachine
Coldmachine
21:50 01.02.2016.

Izmislili novi virus pa sad farmaceuti imaju posla!

Avatar wakanda
wakanda
22:08 01.02.2016.

WHO je inače organizacija kojoj treba vjerovati.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
06:25 02.02.2016.

I u cemu je problem? Zatvoriti granice svim dojdekima, i problema nema. Da je HR to napravila '91, bez obzira kaj su Franji trebali glasovi, gdje bi danas bili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije