Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće biti referenduma

Vukovarski stožer: Nećemo odustati od svoje borbe. Žalit ćemo se Strasbourgu!

Ćirilica u Vukovaru
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL, ilustracija
12.08.2014.
u 17:04

Očigledno je da je politika odradila svoje i da je Ustavni sud odluku donio pod različitim političkim pritiscima kojih smo svakodnevno bili svjedoci, rekao je član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić.

Vijest da je Ustavni sud RH zabranio provođenje referenduma o dvojezičnosti jer ga smatraju neustavnim u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara izazvala je ogorčenje i brojne komentare.

– Što se tiče Vukovara relativno smo zadovoljni odlukom koja ukazuje da je postavljanje ploča bilo nezakonito. Sada je loptica prebačena na Gradsko vijeće Vukovara. Što se tiče razine Hrvatske tu smo nezadovoljni i pokazalo se da je Ustavni sud više političko tijelo nego pravosudno. Očigledno je da je politika odradila svoje i da je Ustavni sud odluku odnio pod raznim političkim pritiscima kojih smo svakodnevno bili svjedoci. U tom dijelu ćemo se žaliti i Strasbourgu – rekao je član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić.

Kaže i da su članovi Stožera i građani razočarani, ali i da neće odustati od svoje borbe tako da najavljuje i žalbu u Strasbourgu.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Ako odredba da se dvojezičnost primjenjuje kada bilo koja nacionalna manjina bude 50 posto zastupljena u nekoj jedinici lokalne samouprave postoji u barem jednoj zemlji EU, tada ne vidim razlog zašto to ne bi moglo biti provedeno i u Hrvatskoj. Nitko ne može biti iznad želje naroda pa ni Ustavni sud – istaknuo je Iljkić. Iz Stožera najavljuju da će ustrajati na tome da Vukovar postane i ostane mjesto posebnog pijeteta kao i od zahtjeva da se članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne provodi u Vukovaru.

– Ovo nije samo NE Stožeru i našem zahtjevu nego je ovo i jasna poruka upućena na adresu 700.000 građana Hrvatske koji traže da se raspiše referendum. Kako će građani i članovi Stožera poslije svega reagirati – ne znam. Mi nismo odgovorni za sve te ljude. Nakon što analiziramo odluku suda, Stožer će se obratiti hrvatskoj javnosti i reći kako ćemo dalje postupati – zaključio je Iljkić.

>>Referendum se neće održati, a u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice

>>Referendum o ćirilici ne bi prošao, ali Vukovar treba trajno zaštititi

Komentara 221

Avatar morski covik 3
morski covik 3
17:43 12.08.2014.

Cirilici mjesta u Vukovaru nema!

DZ
dragica.zecevic.16
17:21 12.08.2014.

Svaka zemlja sluša glas svog naroda, pa treba i naša.

ST
stefj
17:15 12.08.2014.

Hm, moraju uzeti bolju pravnu pomoć, nego kada su sastavljali pitanje za referendum. Da je pitanje bilo malo drugačije formulirano, ustavni sud ne bi mogao ništa, ovako ispada da bi to bilo smanjenje prava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije