Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vučić prihvatio sastanak, nikolić nije

Prvi put srbijanski dužnosnik primio vukovarske logoraše i branitelje

12.07.2016.
u 20:10

U rujnu će obitelji poginulih u logoru Stajićevo položiti vijence

Dvadeset i pet godina nakon početka Domovinskog rata jedan je visoki srbijanski dužnosnik u svome uredu u Beogradu primio predstavnike vukovarskih logoraša i branitelja. Premijer Aleksandar Vučić ugostio je tročlanu delegaciju Hrvata: članove Udruge pravnika Vukovar 1991. Zorana Šanguta, Vukovarca koji je na svojoj koži osjetio strahote triju srbijanskih logora, kao i pravnika Peru Kovačevića te zastupnika u Bundestagu Josipa Juratovića.

Upravo zahvaljujući njegovim naporima, kao i intervenciji ministra vanjskih poslova Njemačke Franka Waltera Steinmeiera, dogovoren je prijam kod premijera Srbije.

Golem interes medija

Tročlanu delegaciju u Beogradu su dočekali deseci novinara iz vodećih elektroničkih i tiskanih medija, koji ni danas, u skladu s politikom posljednja dva desetljeća, ne poznaju termin “koncentracijskih logora”, stoga je interes medija bio golem.

Kada je poznato da je početkom devedesetih više od 8000 hrvatskih branitelja i civila odvedeno u srpske logore i zatvore, a da se njih nekoliko desetaka iz Srbije nikada nije vratilo, hrvatska je delegacija od Vučića, na sastanku koji je trajao 45 minuta, prije svega zatražila odgovornost za ratne zločine.

– Pričao sam mu o torturi koju sam prošao u logorima, ali i o ubojstvima koja su se ondje događala. Osobno sam svjedočio kada su počinjena tri ubojstva u Stajićevu i jedno u Srijemskoj Mitrovici – kazao nam je nakon susreta Zoran Šangut.

Srbijanskom premijeru predali su kaznenu prijavu zbog mučenja i ubojstava Hrvata u pet srbijanskih logora koja je 2008. godine upućena Tužiteljstvu za ratne zločine, gdje i danas stoji netaknuta.

– Vučić je tada osudio sve ratne zločine, bez obzira na to tko ih je počinio pa rekao: imate moju riječ da politika više neće stajati na putu pravosudnim institucijama ove države. Zločini će, obećao je, biti procesuirani – kaže Zoran Šangut. Kao prvi mali korak u tome smjeru, no Vukovarcima nemjerljivo velik, premijer Vučić pozvao je sve hrvatske branitelje, bivše logoraše te članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja da prvi put posjete Stajićevo, nekadašnje mjesto stradanja, i ondje polože vijence i zapale svijeće. Sljedeći korak je postavljanje spomen-ploče na Stajićevo, o čemu se premijer Vučić obavezao kontaktirati s lokalnom zajednicom te ih povratno izvijestiti.

Rane nisu zacijelile

Tročlanu delegaciju danas je primila i Snežana Malović, zamjenica tužitelja za ratne zločine i bivša ministrica pravde, koja je potvrdila da se zbog utjecaja politike dosad nije djelovalo po kaznenoj prijavi za logore, ali i naglasila da sada pušu neki novi vjetrovi.

– Naš susret s Vučićem predstavlja korak dalje u otvaranju 23. poglavlja kroz konkretna rješenja. Potpuno je jasno da obiteljima žrtava rane još nisu zacijelile i to treba poštovati, ali s druge strane počinjemo proces građenja bolje budućnosti u EU – kazao nam je nakon sastanka Josip Juratović.

Inače, vukovarski logoraši pokušali su u više navrata tijekom posljednjih godina organizirati sastanak s predstavnicima najviših srbijanskih vlasti, no Boris Tadić, kasnije i Tomislav Nikolić na taj su se apel oglušili.

Komentara 57

MA
marijaqwer
20:46 12.07.2016.

Otvorim stranicu vijesti iz Hrvatske i prvi članak je o Vučiću. Vučić je spreman promjeniti svu dlaku ali ćud neće. On će se smiješiti, klanjati , slikati ,rukovati , obećavati i lagati - sve će učiniti samo da mu Hrvatska odblokira pregovore za EU.

DU
Deleted user
20:34 12.07.2016.

Brat Njemacka rijesava stvari!

DU
Deleted user
20:34 12.07.2016.

Kao što se govorilo nekoć u Srbiji, oni nemaju ništa s ratovima "preko" - samo što svake noći masovno "mobilišu" po Beogradu... Inače, Kovačević je promijenio više političkih stranaka nego čarapa i kao takav je dostojan Vučića, koji jedno zborio (npr. govor u Glini na YT) onda, a nešto sasvim drugo danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije