Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako sudi Orie

Vukovar legitimni cilj, a topništvom oko Knina bio zločin

'orie_nnn_unu_310513'
''
31.05.2013.
u 22:00

Sudac Alphons Orie zbog svega toga morao bi razmisliti o ostavci, rekao je odvjetnik Mišetić

To što je on profesionalan ne znači da je dobar, da je pravedan i da će žezlom pravde, ni po babi ni po stričevima, donijeti presudu – rekao je prije nekoliko godina jedan od doajena hrvatskog odvjetništva Željko Olujić, upitan kako to sudi Alphons Orie. U to vrijeme i novinari koji su pratili haaška suđenja smatrali su da je Orie istina strog, ali nekako su vjerovali da će biti pravedan, da neće podlegnuti političkim pritiscima, eto dobio je odlikovanje i od nizozemske kraljice... Izgledalo je tako premda su, tijekom suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, svi uočili da ne trpi Amerikanca Grega Kehoea, odvjetnika Gotovine. A naprotiv, vidno uvažava Britanca Stevena Keya, Čermakova odvjetnika. Kay je bio Oriejev kolega, zajedno su devedesetih pred Haagom branili iste klijente. 2001. Orie iskazuje svoje ambicije i postaje sudac te brzo ulazi u sam vrh.

Baca se na Mladića

Dobiva \"prestižne\" predmete, sudi Momčilu Krajišniku (27 godina), Miodragu Jokiću za napad na Dubrovnik (7 godina), Milanu Babiću, mimo želje C. del Ponte (tražila 11), daje 13 godina zatvora, nakon čega se Babić ubija u Scheveningenu. Haradinaja je oslobodio. Nakon drakonskih kazni hrvatskim generalima, baca se na suđenje Ratku Mladiću. Kada je Žalbeno vijeće oslobodilo Gotovinu i Markača, novinari su vidjeli ispred suda i Orieja, koji nije skrivao svoje nezadovoljstvo. Shvatio je presudu, pričalo se u kuloarima, i kao osobni udar predsjednika suda Merona na njega.

A onda još gore...

Hrvati ga neće pamtiti po dobru. Pravna struka navest će da su uglavnom sve njegove presude žalbena sudska vijeća – izmijenila!? – Stoga bi trebao razmisliti o ostavci – kazao je o Orieju i odvjetnik Luka Mišetić. No hrvatska javnost Orieja će zapamtiti najviše po zaključku iz zadnje presude, u kojoj oslobađa Stanišića i Simatovića, te govori da to što su bili na sastancima prije pada i nakon osvajanja Vukovara nije dokaz da su sudjelovali u zločinu. Još gore, u presudi stoji i da je Vukovar bio \"legitiman vojni cilj\". Kada je Gotovini davao 24 godine zatvora, pak, kaznu je opravdao i time da je Gotovina, kada je naredio uporabu topništva oko Knina, morao predvidjeti da će civili pobjeći i da će se događati zločini? Evo, tako sudi sudac Orie.

>>Presuda generalima težak je udarac za Alphonsa Orieja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije