Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovar i Zagreb gradovi prijatelji: Povelju o prijateljstvu potpisali Bandić i Penava

Svoje zadovoljstvo potpisanom Poveljom o prijateljstvu istakao je Penava koji je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena "točka na i" višegodišnje suradnje dva grada
08. travnja 2016. u 15:17 1 komentara 3879 prikaza
potpisivanje povelje
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

Grad Vukovar i Grad Zagreb od danas su i službeno gradovi prijatelji s čime je okrunjena višegodišnja suradnja dva grada. Povelju o suradnji i prijateljstvu u Gradskom muzeju Vukovar potpisali su gradonačelnici dva grada, Ivan Penava i Milan Bandić.

– Potpisao sam povelje o prijateljstvima s nizom gradova u Hrvatskoj, Europi i svijetu među kojima su i neki svjetski megapolisi. Ipak, dvije povelje su mi posebno važne. To je Povelja o prijateljstvu s Kninom, koja je potpisana 2006. godine, i ova Povelja koja je potpisana s gradom Vukovarom – rekao je Bandić dodajući kako je Vukovar 44. grad prijatelj hrvatske metropole.

Podsjetio je i kako je prvi put kao gradonačelnik Zagreba došao još 2000. godine kada je Vukovaru donirao dva autobusa. Od tada se ta suradnja iz godine u godinu širi i razvija.

– Tijekom rata je u Zagrebu bilo smješteno oko 10.000 Vukovaraca. Pomogli smo u obnovi Gimnazije, financirali izgradnju Spomen-doma Ovčara, pomagali u akcijama Božić u Vukovaru, financirali ljetovanje vukovarskih mališana na moru... Bili smo i pokrovitelj Vukovar film festivala, a sukladno svojoj snazi i mogućnosti uključit ćemo se i u obnovu vukovarskog Vodotornja. Ipak, sve što Zagreb i drugi gradovi, koji nisu osjetili strahote rata, naprave za Vukovar na razini je geste zbog svega što je taj grad tijekom rata propatio – rekao je Bandić.

Svoje zadovoljstvo potpisanom Poveljom o prijateljstvu istaknuo je Penava koji je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena "točka na i" višegodišnje suradnje dva grada.

– Zagreb je glavni grad Hrvatske i glavni grad svih Hrvata dok je Vukovar simbol stradanja i stvaranja moderne hrvatske države – rekao je Penava.

Dodao je kako je iznimno zadovoljan odazivom u Hrvatskoj i inozemstvu oko projekta obnove vukovarskog Vodotornja te da je tako dobar odaziv iznenadio i same gradske vlasti. 

>> Bandić o rupama na ulicama: Zagreb je siguran grad i neće propasti 

>> Bandić odustao: U Zagrebu neće biti spalionice otpada

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Rade Budic:

    Samo tako bratski nikako drugacuje : Bfavo momci Hercegovci .