Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrunjena višegodišnja suradnja

Vukovar i Zagreb gradovi prijatelji: Povelju o prijateljstvu potpisali Bandić i Penava

potpisivanje povelje
Foto: Branimir Bradarić
1/5
08.04.2016.
u 15:17

Svoje zadovoljstvo potpisanom Poveljom o prijateljstvu istakao je Penava koji je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena "točka na i" višegodišnje suradnje dva grada

Grad Vukovar i Grad Zagreb od danas su i službeno gradovi prijatelji s čime je okrunjena višegodišnja suradnja dva grada. Povelju o suradnji i prijateljstvu u Gradskom muzeju Vukovar potpisali su gradonačelnici dva grada, Ivan Penava i Milan Bandić.

– Potpisao sam povelje o prijateljstvima s nizom gradova u Hrvatskoj, Europi i svijetu među kojima su i neki svjetski megapolisi. Ipak, dvije povelje su mi posebno važne. To je Povelja o prijateljstvu s Kninom, koja je potpisana 2006. godine, i ova Povelja koja je potpisana s gradom Vukovarom – rekao je Bandić dodajući kako je Vukovar 44. grad prijatelj hrvatske metropole.

Podsjetio je i kako je prvi put kao gradonačelnik Zagreba došao još 2000. godine kada je Vukovaru donirao dva autobusa. Od tada se ta suradnja iz godine u godinu širi i razvija.

– Tijekom rata je u Zagrebu bilo smješteno oko 10.000 Vukovaraca. Pomogli smo u obnovi Gimnazije, financirali izgradnju Spomen-doma Ovčara, pomagali u akcijama Božić u Vukovaru, financirali ljetovanje vukovarskih mališana na moru... Bili smo i pokrovitelj Vukovar film festivala, a sukladno svojoj snazi i mogućnosti uključit ćemo se i u obnovu vukovarskog Vodotornja. Ipak, sve što Zagreb i drugi gradovi, koji nisu osjetili strahote rata, naprave za Vukovar na razini je geste zbog svega što je taj grad tijekom rata propatio – rekao je Bandić.

Svoje zadovoljstvo potpisanom Poveljom o prijateljstvu istaknuo je Penava koji je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena "točka na i" višegodišnje suradnje dva grada.

– Zagreb je glavni grad Hrvatske i glavni grad svih Hrvata dok je Vukovar simbol stradanja i stvaranja moderne hrvatske države – rekao je Penava.

Dodao je kako je iznimno zadovoljan odazivom u Hrvatskoj i inozemstvu oko projekta obnove vukovarskog Vodotornja te da je tako dobar odaziv iznenadio i same gradske vlasti. 

>> Bandić o rupama na ulicama: Zagreb je siguran grad i neće propasti 

>> Bandić odustao: U Zagrebu neće biti spalionice otpada

Komentara 1

RB
Rade Budic
15:44 08.04.2016.

Samo tako bratski nikako drugacuje : Bfavo momci Hercegovci .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije