Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa za 'kuriti'

Bandić odustao: U Zagrebu neće biti spalionice otpada

Slaven Dobrović Milan Bandić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
08.04.2016.
u 08:00

Akcijski plan gospodarenja otpadom treba biti završen do 15. lipnja. Glavne su točke centri za ponovnu upotrebu i kućno kompostiranje, dogovorili su gradonačelnik Milan Bandić i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović

Spalionice otpada u Zagrebu neće biti! Iako su prije dvije godine gradonačelnik Milan Bandić i tadašnji profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Slaven Dobrović upravo oko (ne)isplativosti spalionice lomili koplja, čini se da se gradonačelnik konačno ipak složio sa sadašnjim ministrom zaštite okoliša i prirode.

“Promašio struku”

– S prethodnom Vladom nikad nismo imali takav odnos kakav imamo s ovom. Štoviše, s prijašnjom se nismo čak ni sastali oko teme gospodarenja otpadom – pun pohvala bio je jučer Bandić za tim iz Ministarstva zaštite okoliša, a i za samog Dobrovića kojemu je, podsjetimo, na sjednici Skupštine u kolovozu 2014. godine, kad je ovaj zagovarao odustajanje od gradnje spalionice, govorio kako je “promašio struku”. Sad je spalionica ipak, zaključio je gradonačelnik, “passé”.

– To se gradilo prije 30 godina, tada je bilo in, a ja ne želim raditi nešto što je bilo in prije 30 godina, želim biti moderan – rekao je Bandić te dodao kako će otpada “za kuriti”, prema planu koji se sad razvija, ostati samo 15 posto, a to se “kuriti ne isplati” jer će se time razvijati opet dodatni otpad.

Foto: Arhiva VL

Foto: Arhiva VL

Centri za ponovnu upotrebu, a i kućno kompostiranje, objasnio je ministar Dobrović, dva su ključna načina na koji se u budućnosti planira zbrinjavati smeće, a na tim temeljima radi se i Akcijski plan gospodarenja otpadom koji bi trebao biti dovršen do 15. lipnja.

Mulj koji nastaje iz otpadnih voda također ćemo iskoristiti, i to u poljoprivredne svrhe te u papirnoj industriji

Slaven Dobrović

ministar

Dotad, svakog će se tjedna jednom sastajati radna skupina u kojoj će zajedno sjediti stručnjaci iz Grada i Ministarstva.

– Prvi sastanak je bio, ali cilj skupine nije samo definirati dokument, već konkretne mjere po kojima će se otpad u Zagrebu smanjiti 50 posto do 2020. godine – rekao je gradonačelnik Bandić te dodao kako će se Zagrepčanima koji se odluče na odvojeno odlaganje otpada računi za smeće smanjivati svakih šest mjeseci.

Dobre prakse Europe

Ne linearno, kako je objasnio, već prema tome koliko recikliraju koji mjesec.

– Ići ćemo na poticanje kućnog kompostiranja. Biorazgradivog otpada u kućanstvima ima mnogo i on se odlaže u miješani otpad, a ako obitelji od njega budu pravile kompost, Čistoća će ga manje morati odvoziti pa će biti i manji računi – rekao je Dobrović te dodao kako će se poticati i na odvajanje plastike, papira, ali i ostalog otpada koji se kasnije ponovno može upotrijebiti kao sirovina.

Promatraju se dobre prakse u Europi dok se donosi Akcijski plan, istaknula je članica radne skupine i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, čiji će jedan od glavnih zadataka biti pronaći načine na koji će se otpad, koji će se razvrstavati, kasnije moći ponovno upotrijebiti. A plan postoji i za mulj, odnosno ostatak od otpadnih voda nakon što se one pročiste.

Onima koji su se odlučili za odvajanje računi će se smanjivati svakih šest mjeseci, prema tome koliko recikliraju

Milan Bandić

gradonačelnik

– On je najvredniji kao nutritivni materijal i koristi se u poljoprivredne svrhe, čak i za prehranu stoke. Naš je plan, međutim, da ga iskoristimo u šumarstvu, kao biomasu za uljanice, papirnu industriju – objasnio je Dobrović, dok su stručnjaci koji rade na Akcijskom planu istaknuli kako će se mnogo ulagati i u edukaciju građana.

Komentara 13

BO
borju
12:33 08.04.2016.

Odlično.

ZG
zg223
12:11 08.04.2016.

ni bazen nebu gotov 01.05 jer nema love.a spalionicu sad nemre radit jer su mu priveli gradjevinare kaj su muljali na prociscavacu vode i uzimali pare.

FA
fakin2012
09:47 08.04.2016.

romski kralj Bandić želi biti moderan, nekako ne vjerujem da će biti moderan, moderno bi bilo da ne daje gradske stanove svojim štićenicima :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije