Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kroz svoje dvije tvrtke'

Vujnovac platio 660.000 dolara za lobiranje u SAD-u

storyeditor/2023-12-06/vujnovac.jpg
Foto: Emica Elevdji/PIXSELL
1/2
11.01.2024.
u 14:03

Posao lobista koje je angažirao je da uvjere donositelje odluka u Kongresu da Vujnovac i PPD nisu ruski igrači

Pavao Vujnovac kroz svoje tvrtke Energia Naturalis i PPD već godinu i pol plaća američke konzultante za lobiranje među američkim političarima u Washingtonu. Najmanje 660 tisuća američkih dolara te su dvije tvrtke platile kompaniji Mercury Public Affairs za usluge lobiranja u Washingtonu, pokazuju izvješća koja lobisti redovito podnose američkom Kongresu temeljem američkog Zakona o otkrivanju lobiranja. U diplomatskim i krugovima oko think-tank instituta i lobističkih tvrtki u Washington DC-ju jedno ime iz Hrvatske posljednjih se mjeseci spominje kao ime bogatog novog klijenta koji je spreman financijski uložiti u izgradnju boljeg imidža u Americi. Ime Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a i ENNA-e, koji je u procesu preuzimanja većinskog vlasništva u Fortenova Grupi od sankcioniranih ruskih dioničara. Potvrdu pojačane suradnje njegovih tvrtki s barem jednim think-tankom i konzultantima u SAD-u dobili smo i od glasnogovornice tvrtke Energia Naturalis, u sklopu koje posluje i PPD.

Dugoročne opcije opskrbe

– Gospodin Vujnovac sudjeluje na događanjima Atlantic Councila u Washingtonu i ima redovitu komunikaciju s predstavnicima organizacije. Kao jedan od najvećih trgovaca prirodnim plinom u regiji, PPD je fokusiran na daljnji rast svoga LNG poslovanja. Trenutačno imamo suradnju s British Petroleumom, a istražujemo mogućnosti suradnje i s drugim američkim tvrtkama kako bismo ostvarili dugoročne opcije opskrbe iz Sjedinjenih Američkih Država. U razvoju našeg poslovanja u Sjedinjenim Državama, kao što je uobičajeno u poslovima ovakve veličine i opsega, imamo potporu lokalnih konzultanata – odgovorila je na naš upit glasnogovornica ENNA-e Dorotea Lazanin Jelenc.

POVEZANI ČLANCI:

Prema kvartalnim izvješćima o obavljenim uslugama lobiranja, Mercury Public Affairs surađuje s ENNA-om i PPD-om od trećeg kvartala 2022. godine. Do kraja trećeg kvartala 2023. ta je suradnja bila vrijedna 660 tisuća dolara. Podaci za četvrti kvartal 2023. još nisu objavljeni, ali suradnja je nastavljena, tako da je ukupan iznos vjerojatno i veći. Kako neslužbeno doznajemo od izvora u Washingtonu, posao lobista koje je angažirao Vujnovac je da “obrazuju” (u dokumentima se spominje izraz “educational outreach”), odnosno objasne i uvjere donositelje odluka u američkom Kongresu da Vujnovac i PPD nisu ruski igrači, bez obzira na to što su tržišnu poziciju godinama jačali kao ekskluzivni, dugoročni partneri ruskog Gazproma u Hrvatskoj. Cilj je lobiranja objasniti političarima i energetskim biznismenima u Washingtonu da je PPD sada okrenut i prema opskrbi američkim ukapljenim plinom, dopremanim preko LNG terminala na Krku.

Bit će međunarodni savjetnik?

Atlantic Council, ugledni transatlantski think-tank institut iz Washingtona, navodno razmišlja o tome da Pavao Vujnovac uđe u njegov Odbor međunarodnih savjetnika. U tom odboru sjede bivši državnici i ugledni političari iz nekoliko zemalja, među njima i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ugledni biznismeni, među njima i glavni direktori Pfizera, Airbusa, HP-a ili talijanske energetske kompanije Eni. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Domovinski pokret želi da se u srednje škole uvede predmet vojne obuke: 'To može biti početak'

Komentara 8

DA
damascus
14:23 11.01.2024.

U nas bi svima bilo drago da su nam glavni tajkuni Mađari, Rusi, Kinezi, Srbijanci, sve samo ne Hrvati. A Hrvat koji je jako igrač kao Vujnocac (iako je to bizis) ima kakav takav nacionalni osjećaj i odgovornost što naprijeded navedeni svakako nemaju. Ali Grmoja i slični čini se agitiraju za navedene, a kolkio je ga to plaćaju zna on i svevišnji.

ME
Mentalist2018
14:34 11.01.2024.

Razlika između mita i lobiranja je velika..

BS
Blue_shirt
16:49 11.01.2024.

Normalne i razvijene zemlje to legaliziraju i jos naplate porez i transparentno prikazu. Zar nije to bolje nego skrivanje u slovenskoj i bez pdv ispod stola...a isti posao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije