Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretekao predsjednika

Guvernerova plaća 34.158 kuna neto

Boris Vujčić
Foto: DPA/PIXSELL
12.03.2014.
u 11:03

Vrh HNB-a prema primanjima pretekao predsjednika države

Guverner Hrvatske narodne banke i njegovi zamjenici najbolje su plaćeni javni dužnosnici u državi. HNB je potvrdio da je plaća guvernera Borisa Vujčića, zajedno s naknadom za rad u Savjetu HNB-a, 34.158 kuna, a viceguvernera 30,7 tisuća kuna, te da se ta primanja nisu povećavala ni tijekom 2013. ni tijekom 2014. godine, i to kao odgovor na tekst objavljen u Globusu da je guverner sebi i najužim suradnicima povećao plaću za trećinu, dok je ostalima smanjio primanja za tri posto.

– Do 1. srpnja 2013. godine članovi rukovodstva HNB-a ostvarivali su plaću i naknadu za rad u Savjetu HNB-a koje su bile iskazane i isplaćivane zasebno. Nakon 1. srpnja 2013. godine naknada za rad u Savjetu HNB-a se ne iskazuje zasebno, već u okviru plaće, pojasnili su u središnjoj banci kako je došlo do tako velikog “statističkog” povećanja plaće. – Prosječna bruto plaća zaposlenika HNB-a smanjena je za 3% od ožujka 2013., a to se smanjenje odnosilo na sve zaposlenike HNB-a, uključivši i rukovodstvo HNB-a, navode iz središnje banke.

Poslovično oštar kad su u pitanju visoke plaće ministar financija Slavko Linić glatko je jučer prešao preko podatka da guverner zarađuje gotovo dva puta više od njega. – Ne bih o tome govorio jer HNB ima svoj Savjet i to je posao onih koji prate zakone i plaće – kazao je Linić. Možda je njegovu reakciju ublažila činjenica da je Savjet HNB-a jučer donio odluku da će u proračun uplatiti 431,9 milijuna kuna od dobiti koja je ostvarena u financijskom poslovanju središnje banke. Međunarodne državne pričuve dosegnule su 12,9 milijardi eura, a ukupna dobit HNB-a ostvarena u 2013. godini iznosila je 735 milijuna kuna, i po unaprijed određenoj formuli prosljeđuje se u pričuve i proračun.

Iako mu nije zapela za oko Vujčićeva plaća, Linić je ponovio da su u mnogim institucijama, ustanovama i agencijama plaće veće od plaće predsjednika države.

– To je nešto što Vlada svojim dokumentom mora regulirati – kazao je Linić. Tek sa dostavom novog obrasca od siječnja u Vladi imaju puni uvod u sva primanja zaposlenih, uključujući naknade.

>>Vujčić: Za financiranje gospodarstva treba iskoristiti fondove EU

Komentara 24

SE
sestrićna
11:28 12.03.2014.

prava hrvatina..on "legalno"(kao i cijela pratija) zaradi više od sanadera koji ne uspije toliko maznuti..

PO
poludiopremijer
11:20 12.03.2014.

Deri majstore dok možeš, nećeš dugo

PH
preanintius.harbinger
11:32 12.03.2014.

nitko ne pljacka tako dobro kao veliki hrvatine politicari i ekonomisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije