Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radni ručak

Vujčić: Za financiranje gospodarstva treba iskoristiti fondove EU

Boris Vujčić
Davor Visnjic/PIXSELL
11.03.2014.
u 21:13

Guverner je predstavio i novi kreditni program kojim HNB opet nastoji potaknuti banke na financiranje malog i srednjeg gospodarstva.

Nakon što se uvjerio da su modeli poticanja banaka na financiranje malih i srednjih poduzetnika polučili tek djelomičan uspjeh, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić zalaže se za inicijativu za financiranje koju je na razini EU pokrenula Europska investicijska banka. Riječ je o modelu u kojem se aktiviraju sredstva iz strukturnih fondova alocirana za pojedinu zemlju kao garancije za kredite malom i srednjem poduzetništvu ili za saniranje problematičnih kredita banaka, koje su obvezne isti iznos kojim su pokrile loše kredite plasirati kroz novoodobrene kredite malom i srednjem poduzetništvu.

– Mislim da je to put kojim Hrvatska mora krenuti. To je izvrsna mjera i za nju bi valjalo izdvojiti 150 do 250 milijuna eura godišnje - poručio je Vujčić pred poduzetnicima na tradicionalnom HUP-ovu ručku Milanovićevoj vladi. Tu su mogućnost iskoristile Španjolska, Portugal i Malta, a prvi rezultati su jako dobri. Guverner je predstavio i novi kreditni program kojim HNB opet nastoji potaknuti banke na financiranje malog i srednjeg gospodarstva. Svjestan je da je rizik plasmana u tom sektoru visok. Svaki je četvrti kredit malim i srednjim poduzetnicima nenaplativ.

Vujčić je ponovio da HNB neće rušiti tečaj kune jer bi za visokoeurizirano tržište to značilo da bi se pri deprecijaciji kune za 10 posto preko noći udio loših kredita povećao s 15,6 na 19 posto, a do kraja 2014. svaki četvrti kredit u Hrvatskoj bio bi problematičan.

>> HNB smišlja kako uvesti penale za vezanje kamata uz euribor i libor

Komentara 1

LU
lutomirski
21:37 11.03.2014.

pa ti si jako pametan, mi to nismo znali da treba te fondove iskoristiti, ali vi niste ni to sposobni neznalice i paraziti na racuin naroda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije