Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko će biti šef

Izbori u Srbiji: Vučić ujedinio svu oporbu

Aleksandar Vučić
Foto: Marijan Murat/DPA/Pixsell
26.01.2016.
u 22:00

Stvara se savez sličan onome protiv Miloševića potkraj 90-ih godina, na čelu oporbe analitičari vide Vuka Jeremića – proeuropskog nacionalista

Odmah s prvim naznakama mogućeg raspisivanja izvanrednih izbora u Srbiji, tamošnje političke stranke započele su razgovore o stvaranju zajedničke liste koja bi se na izborima suprotstavila Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), koja je trenutačno najsnažnija politička opcija kod istočnih susjeda. Nedavna konačna odluka o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, koji bi se trebali održati 24. travnja ili 8. svibnja, samo je ubrzala taj proces stvaranja saveza protiv Vučića i SNS-a.

Obmanjuju građane

Začetnici su saveza nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova Socijaldemokratska stranka te nekadašnji ministar, a danas predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović. Te dvije političke stranke nedavno su dogovorile suradnju, a najavile su kako će uputiti poruku za suradnju i drugim strankama koje smatraju da je važno da se oporba u Srbiji ujedini. U savezu se prije svega očekuju Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine… Politički analitičaru kažu kako bi tako širok savez bio zapravo novi DOS, koji je potkraj 90-ih godina zajedno rušio Slobodana Miloševića.

– Srbija po ekonomskim i drugim parametrima zaostaje za zemljama regije, pri čemu vlast obmanjuje građane pričama o liderskoj poziciji zemlje. Srbija danas ima najnižu stopu rasta u regiji, a u investicijskom smislu nalazimo se na povijesnom minimumu. Mi suprotstavljamo naše ideje aktualnoj vlasti i otvaramo vrata za druge stranke, pojedince i sindikate u toj borbi. Pokrenut ćemo Srbiju ponovno, to je naš cilj – poručio je Tadić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra kako je ujedinjene dvije stranke zapravo samo pokušaj povratka njihovih lidera na političku scenu.

– Oni ne mogu biti lideri nove koalicije jer za nove pobjede potrebni su i novi ljudi, a Tadić i Jovanović to nisu – smatra Stanković.

Uz Tadića i Jovanovića kao mogući lider spominjao se i Bojan Pajtić, lider DS-a, koji je najjača oporbena stranka u Srbiji, ali koji se zasad ne izjašnjava ni o tome ni o ideji da njegova stranka postane dio saveza u borbi protiv Vučića.

I dok Pajtić šuti, posljednjih se dana sve češće u medijima napominje kako bi novi lider spomenutoga saveza mogao biti Vuk Jeremić, koji je bio i ministar vanjskih poslova Srbije te predsjednik Opće skupštine UN-a. Sam Jeremić o tome još nije govorio, ali se po medijima primjećuje njegova pojačana prisutnost kao i razne aktivnosti. Navodno i kako su i lideri pojedinih većih stranaka suglasni s idejom da Jeremić postale lider saveza te da je on rješenje koje bi spriječilo „ratove“ unutar saveza oko liderske pozicije. Njegove osnovne prednosti su kako se na vrijeme povukao iz DS-a i unutarnje politike i da je tako ostao „čist“. Usto, Jeremić je poznat i kao proeuropski orijentiran srpski nacionalist, što je možda i ključno te bi mu moglo donijeti znatan broj glasova kod birača. Ne smiju se zaboraviti ni njegova poznanstva po Europi, UN-u i SAD-u. Treba znati i kako aktualna srbijanska vlast nije podržala njegovu kandidaturu za glavnog tajnika UN-a tako da mu u političkom smislu preostaje samo vratiti se u Srbiju.

Ne pristaje na reket

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže kako Jeremić ima simpatija i lijevo i desno i da bi teoretski mogao biti jak kandidat, ali da se prije svega i dalje vidi u međunarodnoj politici ili pak kao kandidata na izborima za predsjednika Srbije. Sve ovo Aleksandar Vučić prilično mirno promatra svjestan da je njegov SNS trenutačno najjača stranka u Srbiji, a on najpopularniji političar.

– Uvjeren sam da bi se sve oporbene stranke ujedinile bez obzira na međusobne animozitete samo da bi imale jedan glas više od SNS-a. Razlog tome je što ja ne pristajem na reket, na bilo kakve dogovore niti sam ikad išta ukrao. Zato su svi oni protiv mene jer su zbog takve politike izgubili privilegije – rekao je Vučić.

>> Aleksandar Vučić preuzima svu vlast

Komentara 23

DP
Dule Pacov
16:16 27.01.2016.

otvoris hrvatske novine, kad i tamo ovo bosansko komunisticko goveda, de ga niste u gradisku staru, bas njega da promasite...

JU
jurajuric116
22:52 26.01.2016.

a da si za lidera izaberu Srećka Šojića?

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
12:02 27.01.2016.

Dovoljno je reci da ta "opozicija" zajedno moze da skrpi 5-6% glasova. Upravo te nazovi lidere ''opozicije" je narod na proteklim izborima skoro motikama oterao sa vlasti. Za vreme Borisa Tadica "'Manekena" vladala je nevidjena stagnacija i sivilo , njegovii dvorjani su najbogatiji ljudi u zemlji , a Cedomir Jovanovic je umesan u dugi niz afera i da je pravne drzave - bio bi na robiji. Toliko o njima. To je kao da sada vama ''opoziciju'' predstavlja recimo Ivo Sanader !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije