Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražen zbog ubojstva

Vrhovni sud prihvatio Čamdžićevu žalbu, neće biti izručen Tunisu

Alem Čamdžić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
28.05.2018.
u 16:22

Sud je odlučio i da mu se mora ukinuti istražni zatvor, te da se odmah pusti na slobodu.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Alema Čamdžića (46), državljanina BiH kojeg Tunis traži zbog ubojstva Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanog s Hamasom. Tunis je tražio njegovo izručenje, a izvanraspravno vijeće županijskog suda u Velikog Gorici početkom svibnja tom je zahtjevu udovoljilo.

Na tu odluku on se žalio Vrhovnom sudu koji je preinačio to rješenje, odlučio je da se Čamdžić neće izručiti Tunisu i da mu se mora ukinuti istražni zatvor, te da se odmah pusti na slobodu. Iz obrazloženja Vrhovnog suda proizlazi da je najproblematičnija stavka bilo tumačenje nižeg suda o smrtnoj kazni u Tunisu.

Naime, Čamdžić je u žalbi naveo da Tunis ima smrtnu kaznu, zbog čega je sud u Velikoj Gorici tražio očitovanje tamošnjeg ministarstva pravosuđa koje je navelo da smrtna kazna u toj državi nije provedena od 1992. Međutim, razmatrajući Čamdžićevu žalbu vrhovni je sud zaključio da je prema navodima iz Tunisa on počinitelj, a ne poticatelj, te da bi se zbog toga na njega primijenila smrtna kazna pa je zbog toga odbijeno njegovo izručenje Tunisu.

U svojoj odluci Vrhovni sud se pozvao i na neke ranije odluke Europskog suda za ljudska prava o sličnoj problematici, ali i na odluku Vrhovnog suda u kojoj je Hrvatska odbila Turskoj izručiti jednu njihovu državljanku optuženu za terorizam. 

Alem Čamdžić
1/7

Komentara 6

Avatar white socks
white socks
16:38 28.05.2018.

Vrhovni sud?!? Jesu li to oni što su ubojicu Paravinju nekoliko puta oslobađali? Ili su to neki drugi?

DO
dopizdilomi
17:17 28.05.2018.

Kada je itko bio izručen ili osuđen zbog rada za Izrael ili potpomaganja.

DS
ds
16:30 28.05.2018.

Izrael je umijesao svoje prste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije