Naslovnica Vijesti Svijet

Šarac se protivi izručenju Tunisu, tvrdi da nema veze s ubojstvom zbog kojeg ga traže

Šarac i Čamdžić u Tunisu su traženi pod optužom za pripadništvo terorističkoj skupini i planiranje ubojstva
16. svibnja 2018. u 12:47 2 komentara 207 prikaza
bosanska policija dobra
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Državljanin Bosne i Hercegovine Elvir Šarac, koji je u utorak uhićen u toj zemlji po zahtjevu iz Tunisa, koji ga traži pod optužbom za terorizam, u srijedu je od Suda BiH zatražio da ne dopusti izručenje, a ujedno je ustvrdio kako nema nikakve veze s kaznenim djelima zbog kojih je za njim raspisana tjeralica.

tuniška policija Tko je Alem Čamdžić? Hamasova stručnjaka u Tunisu ubio je diverzant od kojeg su Srbi drhtali?

Šarca su u utorak uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a on je u srijedu izveden pred Sud BiH kako bi se očitovao o navodima iz tjeralice koja je za njim raspisana iz Tunisa.

Vlasti te države sumnjiče Šarca kako je zajedno sa Alemom Čamdžićem u prosincu 2016. godine u toj zemlji ubio Mohammeda Zawahrija, inžinjera koji je radio za palestinsku skupinu Hamas i tamo bio zadužen za izradu bespilotnih letjelica. Zawahri je navodno bio na listi za odstrel izraelske tajne službe Mossad pa u Tunisu pretpostavljaju kako je ta služba za likvidaciju angažirala upravo Čamdžića i Šarca.

Šarac i Čamdžić u Tunisu su traženi pod optužom za pripadništvo terorističkoj skupini i planiranje ubojstva.

Šarac je na ročištu u Sarajevu pred sucem Brankom Perićem kazao kako se protivi izručenju Tunisu te je zatražio da se eventualni sudski proces protiv njega vodi isključivo u BiH.

Upozorio je na činjenicu kako je Tunis država u kojoj je na snazi smrtna kazna te drugi oblici nehumanog kažnjavanja poput sakaćenja osuđenika.

Odgovarajući na pitanja suca Šarac je potvrdio kako je u prosincu 2016. kada je ubijen Zawahri doista boravio u Tunisu, no ustvrdio je kako je tamo bio kao poduzetnik koji se bavi trgovinom maslinovim uljem i turizmom.

Kazao je kako s inkriminacijama koje mu se stavljaju na teret nema nikakve veze.

Sud BiH će odluku o zahtevu iz Tunisa sa izručenje Šarca donijeti naknadno.

Sud u Velikoj Gorici ranije je odobro izručenje Tunisu Alema Čamdžića, također državljanina BiH, koji je uhićen u zagrebačkoj zračnoj luci.

V. Gorica: Jako osiguranje zgrade Županijskog suda gdje se odlučuje o izručenju Alena Čamdžića Nepravomoćna odluka Sud odlučio: Alen Čamdžić može biti izručen Tunisu Alem Čamdžić Izručenje Čamdžića Mossadov agent: Ubit će me ako dođem u Tunis Ivica Todorić Uvodnik Dobro jutro, građanine EU, izvolite onamo gdje vas traže

 

Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • robertbruckner:

    Pok kaj je cetnik Stevan kojega su crveni hrvoti biralji za prezidenta dvo pot rekev: na sudu se dokazuje "nevinost" hihihihhihihi

  • jureh77:

    mossadov agent, izručenje odmah, samo da nema MSAN generala