Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smiljana Srnec ostaje u zatvoru zbog opasnosti od počinjenja novog kaznenog djela

Prvostupanjski sud ukazao je na okolnosti koje upućuju na "konkretnu i razborito predvidivu opasnost od počinjenja novog kaznenog djela", i time opravdavaju daljnju primjenu mjere istražnog zatvora
28. listopada 2019. u 16:58 3 komentara 1747 prikaza
Smiljana Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Vrhovni sud odbio je zahtjev Smiljanje Srnec (45) da ju se pusti da se brani sa slobode. Prvostupanjskim rješenjem Županijskog suda u Varaždinu produljen joj je istražni zatvor, na što je podnijela žalbu zbog, po njoj, bitne povrede odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Varaždin: Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec UBOJSTVO JASMINE DOMINIĆ Smiljani Srnec dijagnosticiran disocijalni poremećaj ličnosti

"U ovom stadiju postupka za odluku o istražnom zatvoru nisu od utjecaja žalbeni navodi kojima optuženica nastoji ukazati na druge moguće počinitelje djela, dajući osobnu analizu i ocjenu značaja i vjerodostojnosti sadašnje dokazne građe", navodi se u odluci Vrhovnog suda. Prvostupanjski sud ukazao je na okolnosti koje upućuju na "konkretnu i razborito predvidivu opasnost od počinjenja novog kaznenog djela", i time opravdavaju daljnju primjenu mjere istražnog zatvora.

Optužena Smiljana Srnec tereti se da je počinila kazneno djelo ubojstva svoje sestre s najmanje pet snažnih udaraca tupotvrdim predmetom po lijevoj strani glave. Način počinjenja ukazuje na visok stupanj kriminalne volje iskazan kroz upornost, bezosjećajnost i okrutnost u izvršenju djela počinjenog na štetu najbližeg srodnika i povezujući navedeno s težinom djela, pa Vrhovni sud smatra osnovanim i zaključak prvostupanjskog suda o postojanju visokog stupnja vjerojatnosti da će boravkom na slobodi optuženica ponoviti isto ili slično kazneno djelo.

Smiljana Srnec Prijavila ga za nasilje Slučaj 'škrinja': Otac Fredi došao je kući pijan, vrijeđao je i udario Smiljanu

Vrhovni sud podsjeća i na to da je tijelo 19 godina bilo skriveno, a iz dosadašnje dokazne građe proizlazi da je upravo optuženica više godina na drugačiji način prikazivala sudbinu svoje sestre. Uz to, psihijatrijski vještak utvrdio je kod nje poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcističkih obilježja, a testovi ličnosti ukazali su, između ostalog, na narcisoidnost, niži prag frustracije, latentnu agresivnost, mogućnost pretjeranih emocionalnih i impulzivnih reakcija, manipulativnost, nedostatak odgovornosti, površnu afektivnost, kao i smanjenu kritičnost.

Inače, Smiljana Srnec je već prije, 23. kolovoza, preko svog odvjetnika podnijela i ustavnu tužbu Ustavnom sudu u povodu rješenja Vrhovnog suda i rješenja Županijskog suda u Varaždinu od 12. srpnja, kad joj je također produljen istražni zatvor. Tražila je da Ustavni sud poništi odluku Vrhovnog suda i pusti ju da se brani sa slobode. Tada je u ustavnoj tužbi navela da su joj osporenim rješenjima povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom - načelo razmjernosti ograničenja slobode ili prava, jamstvo nepovredivosti slobode i pravo na pravično suđenje. No, Ustavni sud je njezin zahtjev odbacio.

VIDEO Smiljana Srnec na suđenju za ubojstvo svoje sestre

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • schwertransport:

    Ako nema skrinju u blizini bezopasna je

  • nešperlin:

    Tko bi mogao biti na popisu? Majka,kćeri, muž ili ujak? Pa ona ima sinkopu,nićeg se više ne sjeća

  • boskovic:

    Dasam ja sudac ja bi je osudio 100 godina Goli Otok ona je stamota naseg naroda