Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP - DIOKI

Vrhovni sud idući tjedan raspravlja o jedinoj Sanaderovoj oslobađajućoj presudi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
20.10.2021.
u 18:30

Optužnica je podignuta je 2012. a suđenje je počelo tek 2018., nakon pustih peripetija jer su sva trojica optuženika imala problema sa zdravljem

Vrhovni sud ubacio je u treću brzinu, kada su u pitanju predmeti povezani s Ivom Sanaderom, bivšim HDZ-ovom premijerom.

Jer nakon što su ljetos održane javne sjednice za afere Fimi medija i  Ina -MOL, te nakon što je prošli tjedan presuda njemu i HDZ-u za Fimi mediju postala pravomoćna, za sljedeći je tjedan zakazana i javna rasprava za aferu HEP- DIOKI.

Riječ je o jedinom postupku u kojem je bivši premjer nepravomoćno oslobođen optužbi, a javna sjednica trebala bi se održati 28. listopada. Odnosno tri godine nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena ta presuda. Spis je od  svibnja 2019. na Vrhovnom sudu, a osim Sanadera još su bili optuženi i Robert Ježić, nekadašnji vlasnik DIOKI-ja te Ivan Mravak, koji je bio šef HEP-a.

Optužnica je podignuta je 2012. a suđenje je počelo tek 2018., nakon pustih peripetija jer su sva trojica optuženika imala problema sa zdravljem. Kada je suđenje konačno počelo, na optuženičku klupu su  sjeli samo Sanader i Ježić, jer je Mravak u međuvremenu preminuo. To se ispostavilo i kao glavni problem tužiteljstva jer je on jedini teretio Sanadera, pa bez njegovog iskaza nije bilo dokaza protiv Sanadera i Ježića.

Sanader se teretio da je od Mravka, tražio da pogoduje Ježiću tako da njegovom DIOKI-ju proda jeftinu struju, čime je proračun oštećen za oko 19 milijuna kuna. Osim što je kupio 3,8 milijuna kuna jeftiniju struju, Ježić je od HEP-a dobio i 15 milijuna kuna pozajmice, a da pozajmicu dobije, urgirao je Sanader. 

>> VIDEO Najavljena šira primjena COVID potvrda: Bit će potrebne i za shopping centre?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije