Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka ubijenog branitelja:

'Vratila sam se u Vukovar, sve mislim, sin zna da sam tu, doći će...'

Vukovar
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
18.11.2016.
u 12:45

- Tri i pol mjeseca nisam ni znala da je ubijen, sve dok se Ovčara nije otvorila. Bila sam u logoru, 15 dana zatvorena negdje kod Novoga Sada – prisjeća se Anica Ljubas

- Vratila sam se u Vukovar odmah nakon rata jer nigdje drugdje ne bih mogla živjeti. Sin mi je ranjen i s bolničkog kreveta odvezen na Ovčaru, živ je zakopan. Sve si mislim, doći će, zna da sam tu, znao je... - govori Anica Ljubas, majka ubijenog vukovarskog branitelja. Hrvojev se život ugasio s 19 godina, prije nego je zapravo i počeo. Njegova je slika na bedžu koji je Anica nosila na sebi u vukovarskoj koloni sjećanja. Majka briše suzu za suzom, rane ne zarastaju, čini joj se, kaže, da su sve dublje i otvaraju se nove.

- Tri i pol mjeseca nisam ni znala da je ubijen, sve dok se Ovčara nije otvorila. Bila sam u logoru, 15 dana zatvorena negdje kod Novoga Sada – prisjeća se.

Tijelo svoga sina Nikole nikada nije našao Marijan Živković. Mladić je imao 26 godina i trebao je, priča otac, tek zasnovati vlastitu obitelj. Stradao je 17. rujna 1991. na Mitnici.
- Živi se dalje, ali svakoga je dana sve teže – priča otac, i sam vukovarski branitelj.

Dok su na grad padale granate, tada 33-godišnja Meri Vovra, vukovarska snaha rodom s Pelješca, dočekivala je branitelje, kuhala im i prala.

- Najteže je bilo kada bi nam javili da je poginuo neki naš prijatelj, onda bi zavladali tuga, plač, žalost. Ta tuga ostaje, nedostaju i danas – započinje ona. Mislila je, priznaje, kako neće živa izaći iz okupiranoga grada. Cijela joj je obitelj, suprug, ona i dvije kćeri od 12 te 17 godina, završila u logoru.

- Kada je Vukovar pao, došla sam u bolnicu, odveli su me potom u vojarnu pa na Velepromet i na koncu u Srijemsku Mitrovicu. Tukli su nas, zlostavljali, znali su me poljubiti u čelo i reći kako će me spašavati. Tek sam kasnije saznala kako taj izraz znači da će me zapravo ubiti – prepričava.

Najviše je strahovala za kćeri. - Rekla sam prijateljicama, ako uspijete, vodite ih u autobuse, za mnom se ne okrećite – prisjeća se. U logoru su ona i kćeri provele tri dana. - Imali smo sreće – nadovezuje se. Suprug je u zatočeništvu, pak, ostao devet mjeseci.

>> Kanadska Hrvatica prisjetila se Vukovara: Slušali smo posljednje javljanje novinara Siniše Glavaševića i plakali

Komentara 3

DU
Deleted user
13:35 18.11.2016.

Lijepa naša domovino oj junačka zemljo mila, volim te više od svega , slava i čast svima koji su izgubili svoje živote ,zdravlje , svoja ognjišta i svoje najmilije za slobodu lijepe naše ne ponovilo se a još više ne zaboravilo se nikada do neba svima koji

KR
krass
16:22 18.11.2016.

Nadam se da je gospod dao oprost Franji Tudjmanu

JA
Jania
15:37 18.11.2016.

Oprostiti onima koji iskreno zatraže oprost. Nikada ne zaboraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije