Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vraća se prijamni ispit na Medicinu u Zagrebu

Povratak prijamnih opet će pridonijeti procvatu industrije priprema za upise na fakultete
23. prosinca 2010. u 11:00 13 komentara 237 prikaza
medicina
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Konačno je! Medicinski fakultet u Zagrebu ipak će uz bodove s državne mature za upis tražiti i položen dodatni test iz biologije, kemije i fizike. Vodstvo fakulteta nije uspio “slomiti” ni ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je još jednom to pitanje pokrenuo na prekjučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. No dobio je isti odgovor – zagrebačka Medicina vraća prijamni.

Cilj je olakšati

Za resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) takav potez nije drugo do diskriminacija jer nisu svi učenici, kažu, imali priliku učiti u školi “posebne” sadržaje koje će od kandidata tražiti na Medicini. Zbog toga će, uvjereni su u MZOŠ-u, prednost pri upisu imati oni koji su imali novca za pohađanje dodatnih priprema za upis na fakultete, što je prije uvođenja mature bila praksa. U ministarstvu zbog toga strahuju da će ponovno procvjetati “industrija” priprema za prijamne koja se, kažu, do sada pokazala leglom korupcije i nepotizma. Dekan Medicine Davor Miličić tvrdi kako su se na vraćanje prijamnih odlučili da bi olakšali budućim brucošima. Bit će im, dodao je, lakše jer više neće trebati za upis na maturi polagati kompletnu fiziku, kemiju i biologiju.

Polagat će samo dio

– Do sada su učili sve iz ta tri predmeta, od čega dosta toga i ne treba za studij medicine. Sada će polagati samo dijelove – kazao je D. Miličić.

Oštro je odbacio i tvrdnje da uvođenjem dodatnih testova ruši maturu jer ona će i dalje, kaže, biti uvjet za upis. Jasno, ako Medicina ostane u sustavu državne mature jer govori se kako u MZOŠ-u razmišljaju da ih iz tog sustava izbace. No tada bi isto trebali primijeniti i za Pravni i Filozofski fakultet te Hrvatske studije u Zagrebu koji od svojih kandidata, na opće čuđenje, boduju test logike, apstraktnog mišljenja i inteligencije. Kao moguća “kazna” za “neposlušnu” Medicinu spominjalo se i smanjenje upisnih kvota, no i tu Miličić ima znatno jači argument – drastičan manjak liječnika.

Ukratko, mehanizama kojima bi mogli spriječili fakultete da vrate prijamne resorno ministarstvo nema. I to je istina, baš kao što je činjenica da je državna matura antikorupcijski mehanizam koji izbija fakultetima svaki nadzor nad upisima kandidata.

Neki i dalje ne odustaju od prijamnih 1

Neki i dalje ne odustaju od prijamnih

1. Test logičkog zaključivanja za buduće pravnike

Javnost se digla na noge kada je Pravo u Zagrebu, kao jedini Pravni fakultet u državi, odlučilo uz maturu bodovati i test logičkog zaključivanja. No ostali su pri svome unatoč kritikama.

2. Na Filozofskom fakultetu polaže se test inteligencije

Filozofski fakultet u Zagrebu također je zadržao prijamni ispit. Oni od svojih kandidata očekuju da polože test inteligencije. Jedini su filozofski fakultet koji to traži od svojih kandidata.

3. Test apstraktnog mišljenja uvjet za dobivanje indeksa

I Hrvatski studiji u Zagrebu ne odustaju od dodatne provjere znanja. Osim državne mature, njihovi brucoši da bi dobili indeks moraju položiti test apstraktnog mišljenja.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

  • ja-ma:

    BRAVOOOO! Treba vratiti prijemne ispite i za upis u srednje škole jer se događa da dobri učenici iz zahtjevnijih škola koje ne poklanjaju ocjene na kraju 8.razreda ne mogu upisati željenu školu,a škole upisuju loši učenici,lošijih škola i oni čiji ... prikaži još! roditelji imaju novaca za plaćanje dodatnih izvanškolskih aktivnosti na kojima djeca beru bodove za upis.

  • doktorica:

    Tako i treba,neka se upišu oni koji su se više potrudili

  • provokator:

    Zanima me tko je dozvolio objavu ovakve slike, dekan ili pročelnik Zavoda? Ili si je to novinar sam dao za pravo nepoštivati mrtve?