Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donosimo detalje voznog parka u Plenkovićevoj Vladi

Na sedam javnih nadmetanja kupili ili krenuli u kupnju luksuznih limuzina, terenaca, kombija, policijskih automobila, motocikala, presretača
24. veljače 2018. u 08:05 62 komentara 10479 prikaza
vozni park
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića ugovoren je ili pokrenut postupak za nabavu 1511 vozila preko Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i Ministarstva unutarnjih poslova. Ukupna vrijednost te nabave je oko 212 milijuna kuna, no ona može biti i manja ako se u postupku javnog nadmetanja postigne niža cijena od procijenjene vrijednosti, što se obično i dogodi. Prosječna cijena nabave jednog vozila je oko 140.000 kuna.

Automobili Nabava za 14 institucija Država kupuje 312 raznih vozila za 41 milijun kuna - evo kakve sve žele nabaviti

Kupnja ili leasing

Država je na sedam javnih nadmetanja za kupnju ili nabavu motornih vozila operativnim ili financijskim leasingom u posljednjih godinu i pol kupila ili krenula u kupnju luksuznih i oklopljenih limuzina, terenaca, kombija, policijskih automobila i motocikala, presretača, teretnih vozila, mopeda... Posljednji državni natječaj za motorna vozila raspisan je ovaj tjedan, a Središnji državni ured njime kupuje 312 vozila za 14 državnih institucija, od ministarstava, centara za socijalnu skrb do ureda državne uprave.

Početkom veljače je pak Središnji državni ured objavio za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane nadmetanje za nabavu puno skupocjenijih vozila, ukupno njih 62.

Operativnim leasingom ta dva ministarstva tako nabavljaju 10 limuzina visoke klase, 36 limuzina visoke srednje klase, osam automobila srednje klase te osam terenaca. Procijenjena vrijednost te nabave je 30,2 milijuna kuna. U isto vrijeme objavljen je i natječaj za nabavu financijskim leasingom 29 kombija za prijevoz osoba, tereta i pasa. Država planira za tu nabavu izdvojiti 12,3 milijuna kuna.

Prošle godine Središnji državni ured krenuo je u nabavu 302 motorna vozila za razne državne institucije, a radi se o teretnim vozilima, kombijima, automobilima, terencima...

Procijenjena vrijednost te nabave operativnim leasingom bila je 47,8 milijuna kuna, a na nadmetanju postignuta je ukupna cijena od 36,6 milijuna kuna. O odabiru za to nadmetanje odlučeno je još u rujnu, no u registru Središnjeg državnog ureda ne vidi se jesu li dosad ugovori i sklopljeni. Početkom ove godine država je kupila 78 motornih vozila u sklopu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, i to 26 policijskih automobila za nadzor brzine – presretača, 15 kombiniranih automobila za očevide prometnih nesreća, dva laka dostavna vozila s vagom te 35 ophodnih motocikala. Ukupna vrijednsot te kupnje je 23,8 milijuna kuna.

Niža srednja klasa

Gotovo polovica od ukupno 1511 vozila koja su nabavljena ili su u postupku nabave za ove Vlade otpada na policijske automobile niže srednje klase. Operativnim leasingom Ministarstvo unutarnjih poslova ugovorilo je nabavu 726 tih vozila, i to za 56,2 milijuna kuna.

MUP je potkraj godine kupio i dvije oklopljene limuzine za prijevoz štićenih osoba, a njih je platio ukupno 12 milijuna kuna. Visoki državnici, domaći i strani, vozit će se u Hrvatskoj u blindiranim Mercedesima.

Josip Bohutinski Po novim autocestama vozimo se u starim automobilima Autostyle Novi Autostyle Vozimo aute čak tri godine starije nego 2007.! Ranko Ostojić prilagodba schengenu Policija nabavlja 240 vozila za 61,84 milijuna kuna
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Ova vlada barem radi, najuspjesnija zadnjih 20 godina, dok "mediji svak dan izbacuju nove spinove. Hrvatski politicari su EU sirotinja osim EU zastupnika. Naravno za zgubidane poput Pernara i mostovaca svaka kuna je previse jer nista ne pridonose drustvu.

 • Avatar ilija.pravednik
  ilija.pravednik:

  Bohutinski, pričaš gluposti..

 • robertbruckner:

  Ja glupljeg teksta jos nisam vidio, nikad i nigdje ja nisam procitao "vozni park" njemacke vlade a niti koliko su love povukli iz EU kase, naravno lovu povlace oni bez ideja i glupi, pametni samo placaju.