Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin kao spasitelj

Vožd Vučić caru Putinu poklonio Pašu – pazite nam ovo štene s Kosova

Vučić je Putinu poklonio psa
Foto: Tanjug
1/15
17.01.2019.
u 22:00

Energetika je bila jedna od središnjih tema, niz sporazuma odnosi se na projekte u energetici koji bi Srbiji trebali donijeti dodatnu važnost

Točno u 13.06 sati veliki Iljušin IL–96–300 PU, specijalno prepravljeni i opremljeni predsjednički avion Ruske Federacije, sletio je na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” čime je i službeno počeo današnji jednodnevni posjet Vladimira Putina Srbiji. Putinov avion do Beograda su dopratila tri MiG-a 29 Vojske Srbije, čime su domaćini posebnom gostu htjeli učiniti posebnu čast. Putina su na aerodromu dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri srbijanske vlade prevođeni premijerkom Anom Brnabić i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem s kojim se posebno srdačno pozdravio.

Poslije kratkog programa na aerodromu dvojica su se predsjednika „putinobilom“, službeno Aurusom Senat, uputili prema Beogradu. Putin i Vučić prvo su zajedno položili vijenac podno spomen-obilježja na Groblju osloboditelja Beograda i Spomeniku crvenoarmejcu. Službeni doček upriličen je ispred Palače Srbije gdje su ispaljeni i počasni plotuni iz topničkog oružja.

– Dobro došli! Nadam se da ćete se ovdje osjećati kao kod kuće. Želim vam se iskreno zahvaliti što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, poštovanja i ljubavi uložili u napredak i razvijanje srpsko-ruskih odnosa. Hvala i na svoj podršci koju pružate neovisnosti Srbije i poštovanju njezina integriteta – pozdravne su riječi kojima se Vučić obratio Putinu.

Rusija više nije slaba

Vučić je napomenuo da suradnja između Srbije i Rusije napreduje, da napreduje trgovinska razmjena u golemim postocima, ali i da postoji još niz oblasti gdje se ta suradnja može unaprijediti.

– Napredujemo u svim sferama društvenog života, napreduju i naši odnosi, potpisali smo i tek ćemo potpisati mnoge sporazume. Svi naši dogovori i sporazumi o pitanju razvoja infrastrukture, energetike, na najvišoj su mogućoj razini. Zadovoljni smo vojno-tehničkom suradnjom. Kada smo se upoznali prije šest godina u Sočiju, uglavnom smo razgovarali o tome kako Srbija vraća dugove, a danas Srbija nema probleme s time. Mislim da je Rusija uvijek mogla računati na to da ima saveznika u Srbiji – rekao je Vučić.

U kratkoj izjavi Putin je zahvalio na gostoprimstvu navodeći da mu je drago što može „posjetiti bratsku i prijateljsku Srbiju te da razgovaraju o onome što su učinili i što još trebaju učiniti”.

– Puno ste učinili posljednjih godina za razvoj rusko-srpskih odnosa i ja imam lijepu priliku uručiti vam državnu nagradu za vaš doprinos i sve što ste učinili – rekao je Putin.

Podsjetio je na to da robna razmjena iz godine u godinu raste, da je Rusija do sada u srbijansko gospodarstvo uložila oko dvije milijarde dolara i da su po tome vjerojatno najveći ulagač u Srbiju.

Inače, prije samoga slijetanja predsjedničkog aviona u beogradsku zračnu luku sletio je i avion s gospodarstvenicima i novinarima iz Rusije. U Beograd je stiglo i četrdesetak direktora velikih ruskih kompanija te tri rektora velikih sveučilišta što govori u kojem će se smjeru odvijati razgovori i o čemu će sve biti riječi. Najavljeno je potpisivanje 21 sporazuma između dviju država vrijednih nekoliko stotina milijuna eura. Spominju se projekti iz infrastrukture, energetike, prometa, obrazovanja, visoke i nuklearne tehnologije, sigurnosti, vojne suradnje…

Tijekom boravka Putin je s Vučićem održao sastanak u četiri oka, ali i sastanke s najvišim čelnicima Srbije, a onda i prošireni sastanak na kojem je bilo riječi o nizu tema. U Srbiji se posebno ističu odlični višedesetljetni odnosi dviju država podsjećajući na niz primjera kada je Moskva stala iza Beograda. Posebno se cijeni sam Putin pa tako u Srbiji postoje i selo Putinovo te rakija koja se zove „putinovača“. Vučić je to naglasio i u ovotjednom intervjuu navodeći da je Moskva zaslužna što je sa “Srbije skinuta stigma genocida”. Podsjećaju i da je ovo 14. susret Vučića i Putina te da je ovo četvrti put da Putin dolazi u posjet Srbiji.

Kolika je važnost Putinova posjeta Srbiji govori i podatak da je akreditirano oko 600 novinara iz 160 redakcija. Tijekom svojeg posjeta Beogradu Putin je Vučiću uručio i Odličje Aleksandra Nevskog za iznimne zasluge u razvoju srpsko-ruskih odnosa. Vučić je Putinu poklonio i štene šarplaninca Pašu koji potječe s Kosova. Svoj posjet Beogradu Putin je završio kod hrama svetoga Save gdje se okupilo više desetaka tisuća građana iz cijele Srbije.

– Srbija se nalazi u iznimno teškom vremenu tako da ovaj posjet dodatno dobiva na važnosti. Uz poruku da su i dalje uz nas i ponašaju se zaštitnički, ovi sporazumi, koji su dugoročni i iznimno vrijedni, pokazatelj su da Rusija u Srbiji planira ostati trajno. Moramo svi biti svjesni da EU više nije onaj stari EU, kao ni SAD, ali i da Rusija nije ona stara i slaba Rusija – komentirao je bivši ministar u srbijanskoj vladi Živadin Jovanović.

“Putin go home”

Putinovim posjetom Beogradu zadovoljna je i srbijanska oporba iz koje navode da je ta suradnja na više razina dobra i kvalitetna, ali i da ona uvijek može biti bolja i važnije.

– Ovo je svakako velika podrška Srbiji koja je uvijek bila i ostala uz Rusiju. Važna je gospodarska suradnja koju dodatno unapređujemo, zatim vojna, a ovaj posjet važan je i u političkom smislu. Važna će biti i podrška Rusije vezana za Kosovo jer se ne smije zaboraviti da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i ima pravo na veta što može biti ključno – mišljenja je predsjednik Ljevice Srbije Borko Stefanović.

Međutim, upozorio je i na to da je Putinov posjet Vučić iskoristio u svoje osobne i dnevnopolitičke svrhe te da je to svima u Srbiji jasno.

Slično razmišlja i Sanda Rašković Ivić, zastupnica u srbijanskom parlamentu, navodeći da je dobro što je Putin posjetio Srbiju, ali da predsjednik Rusije predstavlja Rusiju, a Vučić samo sebe i SNS.

– Vučić je ovaj posjet iskoristio u privatne svrhe i za svoje osobne interese. I taj skup ljudi kod hrama svetoga Save jedna je vrsta protuokupljanja, protiv prosvjeda koje srbijanska oporba organizira već neko vrijeme svake subote – istakla je Rašković Ivić.

Noć prije Putinova dolaska u Beograd širom Vojvodine pojavili su se plakati i grafiti „Putin go home“ (Putine, odi doma).

I na Kosovu su išarani ili pokidani plakati s Putinovim likom. Putem društvenih mreža oglasio se i premijer Kosova Ramush Haradinaj koji je poručio da više američke prisutnosti na Balkanu znači “više mira, stabilnosti i razvoja”, a više ruske prisutnosti znači puno manje svega toga.

Svečani ručak za najdražeg gosta – tatarski biftek i teletina ispod peke

Aleksandar Vučić bio je domaćin Vladimiru Putinu i na svečanom ručku gdje je pripremljen tradicionalan srbijanski meni koji je pažljivo i posebno biran.

Prema starim srbijanskim običajima, Putin je dočekan s kruhom i soli. Kako smo doznali, na meniju je bio pršut, kobasice, tatarski biftek, domaći sirevi i gibanica. Kao glavni specijalitet poslužena je teletina ispod sača (peke).

Na samome ručku uz dva predsjednika bili su i njihovi suradnici, ali i niz drugih javnih osoba. Među njima bili su i filmski redatelj Emir Kusturica te glumac Miloš Biković, kojeg je također nedavno odlikovala Rusija. Mediji su prenijeli i da se s Putinom u Beogradu kratko susreo i Saša Savić, vođa Noćnih vukova iz Srbije koji su dio skupine motociklista iz Rusije koju podržava Putin.

Komentara 40

VL
Vlad72
00:35 18.01.2019.

Putine vrati se...poveo si pogresnu dzukelu

IL
ilijan
22:28 17.01.2019.

Vučić mu je se naguzio. Peri Putine

GA
GASTARBAJTER
03:20 18.01.2019.

I nama bi bilo bolje da smo bolji sa Rusijom.Mozda bi dobili neki mig 29 ili jeftiniji plin....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije