Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginula padobranka

Voljela je izazove, skakala je s padobranom od 16. godine

Jasna Sviben (1)
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/5
10.06.2012.
u 16:22

- Nakon što je iskočila u zraku je provela minutu. Dok je bila pedesetak metara od tla vidjeli smo da je velikom brzinom počela padati i čuli smo jaki tresak kad je pala - pričaju svjedoci.

Tradicionalnu godišnju seosku olimpijadu u Gostoviću pokraj Vrbovca prekinuo je tragičan pad Jasne Sviben (26) iz Gornje Stubice, kojoj se padobran prekasno otvorio. Djevojka je preminula u vozilu Hitne pomoći na putu do bolnice.

– Njen skok nije bio predviđen u redovnom programu. Došla je ujutro i pitala me može li skakati – rekao je organizator Ante Tubić, dodajući kako je naglasila da je skakala već 700 puta. Obukla je posebno šišmiš odijelo i obećala akrobacije kakve nitko ne izvodi.

Gledali u nevjerici

– Svi su u nevjerici gledali kako pada prema tlu. Tražila je da maknemo bikove iz arene kako bi skočila u središte. Nije to doživjela - kazao je A. Tubić.

– Dotrčali smo čim smo vidjeli kako je pala. Nije bila pri svijesti, hitna je odmah došla jer je bila na licu mjesta, ali to joj nije pomoglo – rekao nam je dječak koji je svjedočio nesreći.

– Nakon skoka u zraku je provela minutu, dok je bila 50-ak metara od tla vidjeli smo da je velikom brzinom počela padati i čuli smo tresak kad je pala. Krv joj je išla na nos i na usta – pričaju svjedoci. Mali padobran koji se otvara prije velikog, kažu, otvorio se preblizu tlu da bi je spasio.

U obiteljskoj kući tragično poginule djevojke Jasne Sviben u Gornjoj Stubici zatekli smo tugu, šok i nevjericu. Uplakani Jasnini roditelji Štefica i Marijan, uoči odlaska u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu, teško su nalazili riječi, ne vjerujući da su izgubili voljenu kćerku. Za nesreću su doznali su od druge kćeri Sanje, kojoj je to oko 19 sati javio prijatelj. Jasna je kao kontrolor leta radila u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe u Zagrebu. Iako je počela studirati fiziku, nakon dvije godine odlučila se za aeronautiku, smjer kontrolora leta. Obučavala se i u Frankfurtu, radila je uz mentora, a uskoro je trebala dobiti dozvolu za samostalan rad, kažu roditelji.

– Jasna je najbolja na svijetu, uvijek spremna pomoći svakome. Bila je odlična učenica zabočke gimnazije i odlična studentica od prvog do zadnjeg dana. Intenzivno je živjela, voljela je izazove i ekstreme pa je umjesto automobila radije vozila motocikl od 750 kubika. Nemamo riječi kakva je ona sjajna osoba – pričaju Jasnin roditelji, koji nisu znali da je trebala skakati u Vrbovcu. Kažu da iza sebe ima oko 700 skokova padobranom i 500 skokova u base-jumping, članica je aerokluba u Podsusedu. Padobranstvom se bavi od svoje 16. godine.

Zaljubljena u skokove

– Zaljubila se u padobranstvo kada su se održavali prvi “Susreti za Rudija” u Stubici, to ju je motiviralo da se i ona time počne baviti, skakala je na susretima, o tome se i pisalo u novinama – kazala je potresena majka Štefica, te nastavila:

– Često je skakala u Vrbovcu. Nedavno je nabavila novo letačko odijelo, nazvala me da podijeli svoju sreću sa mnom – kroz plač je jecala neutješna majka. Jasnin otac Marijan rekao je da su čuli da Jasnin skok nije niti bio predviđen u nedjeljnom programu. Jasna je živjela u Zagrebu, nije bila udata niti ima djece, a često je dolazila roditeljima u svoju Gornju Stubicu.

Ključne riječi

Komentara 25

FE
felix84
17:10 10.06.2012.

Bilo bi predivno kada bi se autor članka više potrudio i dao prave razloge ove tragedije. Poginula jer se padobran nije pravilno otvorio?! Molim? Pa jel u pitanju bila glavna kupola ili rezervni padobran? Na kojoj visini je došlo do problema? Jel padobranka pravilno pratila proceduru odbacivanja glavne kupole i otvaranja rezerve? Stvarate nepotreban strah među populacijom prema ovom predivnom sportu. Ako ćete pisati o tome, barem se bolje informirajte. Hvala!

TO
Toni50
17:13 10.06.2012.

Jeftina jako jeftina reportaža... Šta je sa rezervnim padobranom ili to u balkaniji se uštedi ? Naravno da je skočila ("pala") na "tlo"... Samo ništa ne piše sa koje visine koliko ih je još skakalo i vremenski uslovi te ostalili podatci o broju skokova !? O straosti skakačice ništa ?

SC
SCAR
17:02 10.06.2012.

Remetinac,hitno posjeti doktora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije