Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMET, PUNI MJESEC I POMRČINA

Volite li gledati nebo? U petak vas čekaju prave poslastice

komet
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.02.2017.
u 19:48

Naziv 'Novogodišnji komet' dolazi zbog činjenice da je svoj put preko sjeverne hemisfere započeo krajem prošle godine.

Idućeg petka mnogi će poželjeti da kraj sebe imaju teleskop budući da će na nebu imati pravu astronomsku poslasticu.

U petak bi tako prvo trebala biti pomrčina Mjeseca, nakon čega će se vidjeti "snježni" Mjesec. Ljubitelji svemirskih događaja također će uživati i u prolasku ''Novogodišnjeg kometa'', piše Metro.

Rijetka pomrčina Mjeseca događa se kada se Sunce, Zemlja i Mjesec gotovo poravnanju jedan iza drugoga te Zemlja tako blokira sunčevu svjetlost da dođe do površine Mjeseca. Pomrčina će biti najvidljivija u prvim minutama petka, a već navečer vidjet ćemo puni mjesec za koji su u Sjevernoj Americi imali nekoliko imena.

Tako je veljača prozvana i "snježni" mjesec zbog hladnoće i snijega tijekom veljače. Neki su je zvali i ''gladni'' mjesec zbog smanjenog lova. Dobila je i naziv ''koščati'' jer su ljudi glodali kosti i jeli juhe od koštane srži zbog nestašice hrane.

Naziv ''Novogodišnji komet'' dolazi zbog činjenice da je svoj put preko sjeverne hemisfere započeo krajem prošle godine. Prvi put je uočen 1948. godine. To je periodični komet koji se može vidjeti svake 5,3 godine. 

>> Stiže nam 'komet stoljeća'!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije